Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-09-2007, 06:26 PM   #51
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
1200
TESKO!!! 12" je malo vise od ovoga na slici. Neke desetke...
perun is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2007, 12:06 AM   #52
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Jedino sys 1000 i sys 1200 imaju takav prednji panel. Imao sam sys 800 koji ima ravan prednji panel, a takodje ravan ima i sys 600. Tako da ako nije 1200, onda je 1000

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2007, 02:59 PM   #53
Tazman
Member

Tazman's Avatar

mislim da niko nije pomenuo ovde. ima jedan kraci tekst/tutorijal od bob katz-a koji se zove upravo "how to achieve depth and dimension in recording, mixing and mastering" a sobzirom da je to naslov ovog threada mozda bi ti bilo zanimljivo to da procitas (ako vec nisi)
Old 21-03-2011, 02:19 PM   #54
tomycrosound
Member

bilo bi zanimljivo kad bi netko to preveo i okačio ovdje
tomycrosound is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2011, 11:03 AM   #55
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Originally Posted by tomycrosound View Post
bilo bi zanimljivo kad bi netko to preveo i okačio ovdje
nisam vican bas u prevodjenju ali evo torrent-a za studiranje ne engleskome.
medju ostalim knjigama je i katz-ova o dubini i sirini.
http://isohunt.com/torrent_details/1...7/?tab=summary
tomo is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 01:05 AM   #56
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by oliver10 View Post
Bavim se muzikom skoro 15 godina(komponovanjem,pisanjem tekstova,izdavanjem albuma)ali tek od prosle godine sam se zainteresovao za rad na aranzmanima i produkciji pesama.Citao sam dosta i trudio se da sto bolje izucim nacin mixanja(dosta stvari sam naucio na Rumskom)ali jos uvek me intrigira kako to da je bas izrazena jedna razlika izmedju domacih mixeva(mislim na ceo prostor stare jugoslavije)i inostranih mixeva u recimo 90 % slucajeva.
Urade nasi i paning i odlicno oboje i komprimuju instrumente ali kad slusas recimo snimak nekog stranog izvodjaca i uporedis sa nasim dobijes utisak da sekvencer(na primer)daleko u daljini,stringsi nekeko opet malo blize ali ne "udaraju u glavu"i tako dalje.
U razlicitim tutorijalima to se naziva dubina snimka i dobija se (tako barem kazu) reverbima i dilejevima.
To je stvar koja mi uvek prva zapadne za oko kad upredjujem neki snimak sa svojim ili nekim dobrim snimkom domaceg izvodjaca sa nekim snimkom iz recimo Engleske ili USA.
Mozda cu ispasti neozbiljan posto postavljam ovo pitanje ali u cemu je problem?
Razlika u hardveru(kolko para toliko muzike)ili u muzickim inzinjerima?
Da li neko moze da mi pomogne da dobijem vise DUBINE u svom mixu?
Unapred sam zahvalan!!!
Ja se potpuno slazem sa tobom. Definitivno si shvatio da je kod nas problrm u muzickim inzenjerima. Ta doticna gospoda nemaju pojma! A od hardvera treba da kupis ''Dugme Za Super'' i resio si problem dubine!

Last edited by LACKY; 01-04-2011 at 01:12 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 03:43 AM   #57
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by oliver10 View Post
... i zao mi je sto ljudi poput mene koji ne mogu da odu na Berkly ali vole posao kojim se bave nemaju vise prostora i mogucnosti da nauce ono sto ih zanima...

Meni je zao sto ljudi misle da oni znaju sve!
A opet mi je zao sto ljudi ovde misle da znaju sve....!

Trebalo je da imamo neku svoju skolu i to je to...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 04:27 AM   #58
Jingis Can
Junior Member

Eto jedno konkretno pitanje. Na koji način dobiti prosječnu glasnoću snimke, kakva se mo?e čuti na albumima domaće i strane, produkcije?
Dakle, RMS mojih snimaka je oko -11db, dok "prifesionalne" snimke idu i do -13, a osjetno su glasnije. Glasnoću kakvu tra?im mogu dobiti samo ako snimak stisnem na -10,-9db RMS. Od ostalih podataka spomenut ću da je miks dobro odrađen, glasnoća bez masteringa ide do 0 db, a na master kanalima koristim eq (waves,API 560, često preset "mastering and oldies"koji obično minimalno moduliram, obično samo skinem frekvencije ispod 40hz), zatim waves Rcomp (kojem treshold također minimalno podesim, dakle ako mi suha snimka ide do 0 db, treshold granica je maksimalno -2.5 do -3.5db) i na kraju limiter PSP Xenon, gdje obično rabim gotove presete. U posljednje vrijeme koristim i tape simulator, budući da sam primjetio da mi je snimka definiranija, pa čak i u smislu ove teme o kojoj se priča u ovom topicu...
Eto nadam se da je pitanje dovoljno konkretno, uz napomenu da ?togod poku?ao na master kanalima, rezultira većim RMS-om, a to ne ?elim, ?elim samo ne?to glasniju snimku.
Odgovori o profi studijima i vrhunskoj hardverskoj opremi ovdje mi neće pomoći, jer sam čuo i snimke iz kućne radinosti s atributima kakve ja trebam.
Jingis Can is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 07:09 AM   #59
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Dje iskopaste ovu temu
Old 01-04-2011, 10:00 AM   #60
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jingis Can View Post
Eto jedno konkretno pitanje. Na koji način dobiti prosječnu glasnoću snimke, kakva se mo?e čuti na albumima domaće i strane, produkcije?
Dakle, RMS mojih snimaka je oko -11db, dok "prifesionalne" snimke idu i do -13, a osjetno su glasnije. Glasnoću kakvu tra?im mogu dobiti samo ako snimak stisnem na -10,-9db RMS. Od ostalih podataka spomenut ću da je miks dobro odrađen, glasnoća bez masteringa ide do 0 db, a na master kanalima koristim eq (waves,API 560, često preset "mastering and oldies"koji obično minimalno moduliram, obično samo skinem frekvencije ispod 40hz), zatim waves Rcomp (kojem treshold također minimalno podesim, dakle ako mi suha snimka ide do 0 db, treshold granica je maksimalno -2.5 do -3.5db) i na kraju limiter PSP Xenon, gdje obično rabim gotove presete. U posljednje vrijeme koristim i tape simulator, budući da sam primjetio da mi je snimka definiranija, pa čak i u smislu ove teme o kojoj se priča u ovom topicu...
Eto nadam se da je pitanje dovoljno konkretno, uz napomenu da ?togod poku?ao na master kanalima, rezultira većim RMS-om, a to ne ?elim, ?elim samo ne?to glasniju snimku.
Odgovori o profi studijima i vrhunskoj hardverskoj opremi ovdje mi neće pomoći, jer sam čuo i snimke iz kućne radinosti s atributima kakve ja trebam.
..hehehe...kakvo pitanje?!
Idi u mastering forum pa malo potrazi, bilo je o tome vec dosta - a definitivan i tacan odgovor koji ce bas tebi "funkcionisati" ti niko ne moze dati...
keep trying !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules