|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako se pozadi posebno pravi rezonantni apsorber na nekoj tune-ovanoj frekvenciji... nista... ali bas nista ne sme membranu da PIPNE a kamoli da se kace dodatni apsorberi, i ne daj Boze difuzori preko njih... i jedno i drugo se mora osloniti na drugom mestu... e sad ja mislim da je najbolje da to bude pod... posto ocekujem da je plafon takodje od gipsa... te je najcvrsce na podu (nogari, pricvrsceni recimo za klupu) pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 15-01-2011 at 03:14 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Member
|
![]() Quote:
Ako bih se odlucio za 1D difuzor dali da idem kao sto si ti radio u Vladovom studiju (za mene realno teze izvodljiva opcija) ili ovakav ali dimenzija 1200x600 ![]() Odgovara mi konstrukcija sa 7 pregrada u programu (i kao sto je ova na slici) i mislim da se to mozda moze napraviti od 10mm viseslojne sperpoloce. Dali i u ovom slucaju znaci da bi difuzor morao biti vezan za pod a ne za zadnju stranu. Ako nije kriticno montaza bi mogla biti sa spuzvastom trakom ala Armaflex ili sl. Plafon nije gips jer ga nisam "spustao" ali na tom mjestu mi je absorber pod uglom pa bi kacenje na plafon diktiralo skidanje to absormera za koji mislim da ima funciju. Pozdrav Duka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |||||
Moderator
|
![]() Quote:
Recimo postavi da je design frequency 1700Hz i dobices maksimalnu dubinu wella 98mm. Ako hoces da bude jos plici, povecaj design frequency. Sirina wella predstavlja debljinu materijala koji ti je dostupan i od koga ces praviti.... to moze biti 25mm, 19mm, 18mm, 12mm ili 2x12mm recimo. Na osnovu toga dobijas sirinu difuzora. Quote:
U Vladovom studiju je sirokopojasni fraktalni difuzor 2x7-og reda, rucno sam ga proracunavao... ne znam da li ima aplikacija/program za pomoc prilikom proracuvanja fraktalnih difuzora, tako da ti savetujem da zaobidjes tu ideju... drzi se onoga sto mozes sam da proracunas/napravis uz pomoc forumasa. Takodje mozes pogledati difuzor koga je pravio kolega Goran (analog) na mom forumu u temi DIY Diffusor, i to je drasticno olaksana konstrukcija s tim sto su supljine napunjene azmafonom, pa je i apsorber u nekoj meri... sto sopstvenih rezonancija sto globalno... Evo slike: Preporucujem ti da napravis dva ovakva Goranova difuzora i da ih montiras da budu jedan drugom u ogledalu na zidu, za poziciju iza mesta slusanja. Svakako ce biti bolji od RPG predloga, posto im je visa radna frekvencija. Za 41. red od punog medijapana vec imas nekoliko primera u sticky temama.... ali su oni dosta tezi od ovoga. Takodje ti moze reci kakvi su utisci o njegovom uticaju (cak i u malim prostorijama!) Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 15-01-2011 at 02:10 PM. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Member
|
![]()
Da sumiram.
Znaci da idem na pregradu - fin, neku sperplocu 3-5mm (tanju nego je na ovom difuzoru sto sam poslao sliku) Da idem sa 13 pregrada, gdje bih ostao na 1700Hz. Ako bih isao na sirinu 60cm onda bi sirina well-a isla na 41mm sa pregradama debljine 5mm, odnosno 36mm za debljinu od 10mm. Dubina je 94mm Ovaj model sam predlozio na razmatranje jer moze da se radi od istog materijala. To kazem jer sam par puta morao da kupujem veoma kabaste ploce steploce a trebalo mi je npr 2m x15cm ili samo kvadrat a u ovakvim situacijama bih mozda bio u prednosti da mi se sve to na jedno mjesto izreze (jer nemam neke uslove za to) i onda da krenem u sastavljanje. Sa 10cm mogu slobodno ici pod uslovom da skidam postojeci element. E, sada ne znam koja je dimenzija Goranovog difuzora ali meni odgovara sirina 60cm pa ako bih radio dva "u ogledalu" onda bi morali biti po 30cm. Mislim da je odmah bolje da radim jedan 120x60cm. Armaflex sam spominjao ako bih ga vjesao na zid (jer imam zabiljezene pozicije pregrada na rostilju pa mogu na tim mjestima kaciti) da se ne oslanja na zid nego da lezi na toj spuzvi. Za Vladove difuzore sam odmah rekao da je veliki zalogaj pa nisam ni pomisljao. Ako covjek ne moze naci lijepo drvo mozda se moze napraviti i od univer-a. Ja sam dosta napravio od toga i skoro sve sam iskantovao i nije mi predstavljalo neki problem. Samo je prvi bio problematican dok nisam nasao odgovarajucu temperaturu na pegli. Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Furniranje je skupo, ali su refleksije odlicne... Goran je furnirao.... takodje se furnirom moze i kantovati peglom (ima furnir kant traka sa nanesenim lepkom).... Cini mi se da ti je prostor pozadi siri od 60cm... tako da ne znam sto bi stavljao samo jedan difuzor od 60cm... refleksija na zidu pozadi od prednjih zvucnika, mislim da nije bas tako uska... pre ce biti da je sira... a moras uhvatiti tacke tih refleksija pa oko njih "u krug" dolazi difuzor. Tacke gde pada refleksija nadji ogledalom, stavis ogledalo na taj zid... i tamo gde vidis tweeter kada se okrenes unazad, je tacka gde su najjace refleksije Sto se tice secenja "na meru" pokusaj da ubedis onog sto sece da bude veoma pazljiv... tolerancija od samo +/-1mm ti nije dovoljna pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#56 |
Member
|
![]()
Ok, za materijal. Prirodni je prirodni
Nismo se onda razumjeli, ili ja nisam bio precizan. Meni je zao da dva absorbera dimenzija 120ox600 skidam pa sam mislio da samo srednji element koji je izmedju njih skinem i da umjesto njega stavim difuzor. meni je sada ukupna sirina 1,8m. Za tolerancije znam jer sam samo jednog nasao koji ima dobru masinu i radi dobro (ustvari koliko mu PC to uradi ![]() Tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Sve vreme mislim da difuzorom pokrijes apsorber Tu komotno staje dva difuzora u 1.8m pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#58 |
Moderator
|
![]()
Mozda je najbolje ovako... napravi taj jedan 60x60 pa ga stavi na sredinu... i ako ti se dopadne.... ti vidi da li ti vise odgovaraju apsorberi ili difuzori pozadi.
Samo da te podsetim... jasno mi je da su ti estetika i izgled veoma vazni.... ali u "Dizajnu i konstrukciji studija" estetika po prirodi stvari nije primarna stvar. Difuzori koje ti Nenad i ja preporucujemo nisu "igracke" kao cilndricni koje si ti stavio (pogotovo njihovo tapaciranje nema smisla) vec ozbiljne naprave kod kojih se njihov uticaj jasno CUJE, i dobitak je izuzetno jasan. Vec sam imao slucaj da klijent nije zeleo da mu se vidi drvo u studiju pa je i ukrasne letve tapacirao platnom (binarne difuzore nije hteo da stavlja iako smo crteze uradili!).. upozorio sam ga sta ce time dobiti i to je sve sta sam mogao da uradim... Zato ne treba da brines... ja cu uvek iskreno reci i preporuciti najbolje sto znam... svidelo se to tebi ili ne,... a ti uradi kako ti hoces... ![]() pozdrav bogi
![]() |
#59 | |
Member
|
![]() Quote:
Posto spadas u kategoriju prijatelja, ja odavno znam da postoji dobra volja a da nemas iskren stav prema svemu sto ljudi ovdje pitaju, ne bi ni odgovarao. Ja sam imao dugogodisnje dobro iskustvo na jednom stranom forumu, pa sam stalno i prizeljkivao da se to i desi u nasem regionu. I evo, izgleda, uspijeva. ![]() Na kraju, tvoja pozitivna razmisljanja su ovaj thread uzdvojili iz kompleksijeg gdje se govori o vise stvrari i tako mozda postao uocljiviji. Hvala Duka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Member
|
![]()
Evo napravio sam prve probne snimke instrumenata u kabini. Moj prijatelj svajcarac Julian Pallard je odsvirao harmoniku, direktno u mikrofon, bez EQ, kompresora i bez ikakvog tretmana posle. Snimao sam sa dva kondezatorska mikrofona na udaljenosti od oko 0,5m.
http://www.dukasound.info/Data/Julian-France-dry.mp3 http://www.dukasound.info/Data/Julian-Irish-dry.mp3 |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|