|
|||||||
| Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | ||
|
Moderator
|
Quote:
Ovo pricam zato sto SuperMEE ima i nestandardno veliki hod membrane +/-10mm i 7" mu je precnik... ali i dalje, ljude povuce da pojacaju... posto im se svidi ali hoce glasnije... te tu nema pomoci... jedino ga preseci na 150Hz i dodati dva subwoofera od 12" ispod i onda mozes da ga ocepis koliko hoces.... dok ne krene krv na usi.. ali to onda prevazilazi budzet nekoliko puta... zato bolje slusati usima a manje citati sta pise proizvodjac... barem u ovom slucaju..Uglavnom povecanje precnika za toliko malo ne znaci nista preterano. Dvosistemac moze da se napravi da fino odsvira opseg od interesa, ali ne moze to da uradi na 110-120dB koliko nekad treba... ne moze bez barem dva ozbiljna subwoofer drajvera od 12" sa hodom od +/-25mm u maloj prostoriji. Quote:
Takodje treba imati u vidu da je BM15 u stvari dvosistemac sa 10" "mid-woofer" drajverom..... EDIT: A da probas da naguras "carapu" u cev bass refleksa pa da probas... svakako mislim da bi bilo manje drasticno nego taj shelving filter koji ceprka i po necemu sto ti nije od interesa, a ne utice na port noise. Neke faze miksa mozes tako da radis ako zelis da te port noise ne dekoncentrise pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 06-01-2011 at 12:19 PM. |
||
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Ja ne chuh da su se korisnici P22A zalili na port noise, a A8x bi trebalo da bude naslednik a i bolji zvucnik od P22A A sto se tice snage, ne znam koliko to utice predpstavljam da ne uopste, ali sam hteo da kazem da su A7 navodno 2 x 50 W a A7x 2 x 100 W Last edited by Jan; 06-01-2011 at 12:25 PM. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |||
|
Moderator
|
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi
|
|
|
|
#4 |
|
Pro Member
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Moderator
|
Quote:
pozdrav bogi
|
|
|
|
#6 |
|
Pro Member
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Tek sad sam video EDIT , razmisljao sam da stavim neku vatu ili nesto u portove ali sam se plasio da nesto ne pokvarim , jer u uputstvu pise da se stritkno ne sme nista stavljati u portove, pa sam se plasio da se nesto ne dogodi ![]() EDIT: Vratio sam low shelf na 0 i nagurao sam charape u portove da vidim sta ce da se desi i prvo nema ni p od port noise-a, ja ga barem ne cujem, drugo ima manje bass-a, taman onoliko kolko se meni svidja, trece nekako su mi detaljniji srednji sto mi se isto svidja :S Jedino se plasim da slucajno ne pokvarim zvucnik sa charapama u portovima:S Last edited by Jan; 06-01-2011 at 01:07 PM. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Moderator
|
Quote:
Samom zvucniku nista spektakularno ne smeta da mu nabijes cep u port... kao sto si vec rekao oni mu spremaju neki cep da bi ga "popravili".... Ali za kratko vreme mozes bar da provalis da li ti tako odgovara... inace... moze vata... ne mora carapa... carapa je samo sala... Ok... sad videh da si vec probao... sve sto si cuo je istina... i logicno... a detaljniji srednji... e objasnjenje za to imas ovde: http://forum.bozoel.com/viewtopic.php?f=5&t=1402 Inace je rec o refleksijama u samom kabinetu zvucnika koje idealno ne bi trebale da postoje nego da se apsorbuju... medjutim.... to se ne desava te izlaze napolje kroz bass reflex port i TO je najveci problem bass reflex dvosistemaca... trosistemci nemaju taj problem jer im midrange odradjuje poseban drajver BEZ porta... takodje kompresione kutije nemaju taj problem sto si upravo saznao. pozdrav bogi
|
|
|
|
#9 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Moj utisak je da ovoliko bas-a na ovako malim kutijama nije potrebno zaista. Ako se ne varam Yamaha Ns10 je kompresiona kutija, zar ne? Recimo, meni je skoro pa dovoljno onoliko bass-a koliko izlazi iz njih, ne mogu da kazem da mi je dovoljno, ali skoro pa dovoljno i nikad nisam mogao da radim niti sa sub-ovima, niti sa previse tog nekog vestackog bass-a. I sad da se vratim na temu Ja insistiram da novi zvucnik koji budemo uzeli za atelje bude sto veci, bas zato ako nam treba bass da ga cujemo realno, mada Dynaudio BM15 koliko ja kapiram je isto bass reflex kutija, jedino se nadam da sa tako velikim drajverom nema tih problema sa noise-om ili maskiranjem zvuka od strane tog signala sto izlazi iz otvora. |
|
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Moderator
|
Quote:
Quote:
S tim sto smo mi za SuperMEE radili i air flow resistor od "slamchica" koji smanjuje turbulencije vazduha... i prakticno za koji decibel sprecava izlazak dodatnog "djubreta" iz porta koga niko ne zeli.... PMC na tom mestu koristi takodje flow resistor ali u obliku open-cell sundjera, preko porta... doduse oni to stavljaju i na trosistemce zbog dodatnih rezonancija u transmission line pa ih to nesto smanji. Mada taj tvoj sum koji imas iz porta nije nista od ovoga sto sam nabrojao i to je karakteristicno samo za doticne adame... verujem da je posledica neke rezonancije u kutiji od elektronike ili cega vec... ne od drajvera/kutije. pozdrav bogi
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|