|
![]() |
#1 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
ok...znaci ostaje nam jos 9999999 ljudi koji su kupili taj album....posto ti kazes da SVAKI prosecan konzument primecuje da tu nesto fali. http://en.wikipedia.org/wiki/Death_Magnetic ovde moze da se procita koliko je taj album prodao, koliko i gde je bio na top listi i po tome moze da se izracuna da je pored svih peticija i ostalog nekih 0,3% ljudi time nezadovoljno. od toga barem 50% nisu konzumenti koji su kupili album. kod RHCP je taj postotak jos manji. vidim da su dva albuma koja se najcesce pominju "californication" i "death magnetic". ja na to mogu da kazem: 1. za mene kao ljubitelja "stare" metalike iz dana "kill em all", "ride the lightning" i "master of puppets" je "death magnetic" superioran u odnosu na sve albume od "black" na ovamo. 2. kada god sedim u nekom kaficu, bez obzira kakve je kvalitete ozvucenje i bez obzira koliko je ljudi unutra i kolika je galama UVEK primetim tri pesme...nikada mi ne promaknu..."parallel universe", "otherside" i "californication"...i uvek zvuce dobro. cujem sve kako treba...glas je "on top", beat je prezentan i bass vozi. 3. "jedna lasta ne cini prolece"...pricati o loudness war-u i spominjati dva albuma... hm...
AUDIO HARAKIRI Milunovic & CO d.o.o. Boban Milunovic Trzaska cesta 330 1000 Ljubljana mobil: +386(0)51672473 www.audioharakiri.com booking@audioharakiri.com office@audioharakiri.com independent@audioharakiri.com skype: boban.milunovic skype: audio.harakiri http://www.facebook.com/pages/Audio-...11975582201261 www.myspace.com/audioharakiri Last edited by Audio Harakiri; 02-01-2011 at 04:30 PM. |
|
![]() |
![]() |
#2 |
Superoperater
|
![]()
Ljudi sta se smarate, postoji neki da kazemo, standard koji je podnosljiv - meni je to oko -11 -12dB rms... Mozes ti napraviti pesmu, nakompresovati, unistiti dinamiku i na kraju zavrsiti sa rms-om od -18dB - ako je nepravilno odradjen postupak - vidjao sam i takve audio zapise! Poenta je da je dinamika onakva kakva je zamisljena da bude, ne valja ni kad se pusti pesma, a ona stidljivo u pozadini nesto kao svirucka... Zavisi i od zanra. Ako mastering techa nije dovoljno "sredio" dinamiku - nece valjati. On bi, IMHO, trebao da odredi kakav stil masteringa tu najbolje pase i da takav i primeni. Ako treba zgnjeciti malo - nek zgnjeci, ako ne, nek ne gnjeci
![]() Prodigy je specijalan slucaj - Njihov stil muzike je loud - painfull, tu je i cilj da sve bude sabijeno. Da bude sto jace na sto manje snage - ja licno ne volim taj stil, ali to je takodje - jedan stil. Muzika nije egzaktna nauka. Mozete da volite ili da ne volite. Vasa stvar...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 02-01-2011 at 05:21 PM. |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Super se razvija ova debata....
Ali bih htio jednu stvar razjasniti iz moje perspektive..... "glasnost" u najvi?e primjera tra?e izvodjači/umjetnici - mastering in?inerji/studiji ne teramo sve "do daske" automatski - nego radimo kako klient ?eli. I siguran sam da je danas večina bendova/izvodjača u stanju donosit odluku o tome , kako če jim zvučati ploča i koliko "glasna" če biti. Ja ekskluzivno radim za nekoliko izdavača/promocijskih agencija i skoro uvijek mi mastere potvrde izvodjači, kojim ja direktno ?aljem master u "potvrdu" - a ne da ih izdavač "primora" , da imaju "uber loud " master i izdaje "mastere" bez njihove potvrde. Ja osobno samo poku?am napraviti svoj posao tako kako klient ?eli, a da uz to "master" ima ?to manje distorzije i sličnih artefakta, ako mora biti glasan. A ako je "distorzija" potrebna do dodje "su?tina" zvuka pjesme do izraza dodat ču je na najbolji moguči način. Iako veoma volim "dinamične" mastere, i u?ivam raditi na dobrim miksevima , koje ne trebam napraviti "glasne" - kod nekih "stilova" - "muzika" mora biti "glasna" , "spr?ena" "in your face" - i isto u?ivam kad napravim veoma "glasan" master sa minimalno "kolateralne ?tete". A to nikako ne znači samo teranje "limitera" nego precizan proces pode?avanja EQ-a, kompresije, limitera, distorzije/saturacije etc. Po mom mi?ljenju muzika mora zvučati tako , kako je "izvodjač/umjetnik" htio - a nama se to mo?e samo svidjati ili ne - pa to onda slu?amo ili ne. Promjenio se način "konzumiranja" glasbe i usporedno sa njim i estetika zvuka, koja ide usporedno sa evolucijom dru?tva u kojem ?ivimo. Pozdrav, G
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
A ima li smisla pomisliti da oni koji miksaju sve ove navedene albume i koji imaju ogroman talenat i iskustvo,i iza kojih stoje VELIKE PARE, prave tako naivne greske? mozda oni miksaju ove nove albume za hifi iz 2010, a to su lap-topovi, mobilni telefoni, ipodovi, myspace, facebook i ostala skalamerija na kojoj danasnji klinci, a bogme i vecina odraslih konzumenata, slusaju muziku...
|
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
U krajnjoj liniji, kao ?to rekoh sve je to neva?no, samo me iznova zabavlja da posmatram kori?ćenje hi-end resursa koji u krajnjoj liniji slu?e za postizanje lo-fi rezultata. Kao ?to rekoh (a vidim i ti se sla?e? sa mnom) - to je evolucijska tačka na kojoj se nalazimo. Tumačenje te tačke razvoja dru?tva zapravo i nema toliko veze sa samom muzikom koliko sa marketingom, primenjenom psihologijom u okviru profesije i ostalim aspektima za koje ovaj forum svakako nije nadle?an ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Dakle da pokusam da sumiram, osredjni tonci koji rade za propale muzicare zeljnih love sada pokusavaju nas da ubede kako je njihov proizvod ispravan a da smo mi felericni
![]() I dajte prestanite vise da se pravdate sa neozbiljnim stvarima kako je na primer prodato statijaznam koliko primeraka californication albuma, vecina ljudi je neobrazovana, pa je to razlog da zakljucimo kako svi treba da budemo neobrazovani? Radite sta hocete za pare ako vas to usrecuje, ali kad se potpisete ispod nekog projekta nema razloga da se branite, to je vas izbor, postavljajte na youtube kao neki da vam se dive klinci, ali kako trazite na audio forumu da neko opravda vase lose snimke nije mi jasno. Aj uzdravlje ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Da, u pravu si, vjerujem da bi bilo ko drugi to uradio bolje.
Pozdrav. |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Zna? ?ta, nije mi bio cilj da budem maliciozan - otvarajući ovaj topik nisam ni znao ko je radio mastering - i nema potrebe za ovakvim kvalifikacijama koje već miri?u na vređanje.
Ako je dvuckovic osrednji isto onoliko koliko su Partibrejkersi "propali", onda nema većeg komplimenta za njega. Partibrejkersi su već par decenija ubedljivo najbolja domaća grupa i njihov live album treba imati, u svakom slučaju. Svirka je savr?ena, a jačina signala je ista kao i na svemu ?to se danas objavljuje. Ovo je obična forumska priča, niko nema iluziju da će to i za milimetar promeniti način masteringa koji danas vlada. Meni se to ne dopada, ali ko sam ja da postavljam svetske standarde. Neko reče da je Loudness War zavr?en - mo?da je to tačno.
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 03-01-2011 at 01:28 PM. |
|
![]() |
![]() |
Tags |
loudnes war |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Loudness war is over??? ili Vratite dinamiku pesmama??? | dejankuki | Audio Produkcija - Tehnike | 27 | 13-03-2009 07:11 PM |