|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Meni je itekako lepse i prijatnije da cujem manje kompresovan snimak ali treba imati u vidu da kad slusalac ubaci takvu pesmu u winamp, ona ce biti osetno tisa od ostalih pesama na plejlisti, jer sve sve ostalo gura do nule. Ja imam recimo neke retro, ne-remasterizovane snimke od stones-a i pizdim jer svaki put moram da idem do kompa i pojacavam zvuk kad pocne neka od tih pesama.
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ali koje jačine, kao one stare ili ove nove pesme? Treba shvatiti da i u tim starim snimcima ima jakih delova. Ako ti je plejer pojačan na sedmicu, normalno masterizovana pesma će se realno čuti u proseku negde oko četvorke, ali postoji prostor da neki bitni i naglašeni delovi dođu do sedmice. Kod nove produkcije sve je toliko jako da će ti plejer stalno stajati na četvorci i nema ni jednog dela pesme koji će u slušanju da dogura do petice - ne može, plejer je na četvorci. Dakle, u onoj pesmi koja je u proseku tiša u realnom slušanju neki delovi se čuju za tri podeoka jače nego u onoj koja je pojačana kompresijom. I to su oni delovi koji stvarno treba da budu jači, to prenosi neku poruku, razdvaja bitnije stvari od manje bitnih, izaziva kod slušalaca emotivnu reakciju, da ne govorimo o tome da ljudskom uhu po prirodi prija dinamika, različiti nivoi jačine zvuka (kao uostalom i oku različiti nivoi osvetljenja).
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Pa jebes taj novi trend. Ubijena je dinamika u muzici, plus sve je prekopresovano, sterilno i ostro, a dodaj na to da su snimci ovde napravljeni sa opremom srednje nize klase.
|
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Posto sam ja radio taj mastering, u svoju "odbranu" mogu samo da ti kazem da su Partibrejkersi veoma zadovoljni, i da su bili prisutni cijelo vrijeme masteringa. Sami snimak je prilicno los, i nije se posvetilo dovoljno paznje u toku priprema za koncert.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Pa poznata je stvar da to pojačavanje uglavnom tra?e klijenti a producenti naravno rade tako da mu?terija bude zadovoljna (i ja tako radim dizajn). Niko ne voli da mu snimak zvuči slabije nego neki tuđi, i tako mic po mic dođe se do nula decibela. Ipak, mislim da je vreme da i muzičari shvate da se u celom procesu gube neki vrlo bitni (ako ne i najbitniji) elementi njihove svirke. Mislim da se to u svetu već polako de?ava, jer je sve vi?e primera kao ?to je ovaj na slici (Dafi - Warwick Avenue, ?ivi snimak).
#6 |
Senior Member
|
![]()
Nisam slu?ao taj album, ali nekako mi se čini da ste lagano opsjednuti gledanjem glazbe
|
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
To ti je isto kao kad gledaš u termometar. I bez njega osećaš da je napolju "sveže", ali kad vidiš na skali da je -10 onda tačno znaš da te utisak ne vara.
#8 |
Junior Member
|
![]()
Znate kako drugari, dugo sam experimentisao sa tim ,pokushavao sam razne varijante ,jer su mi se deshavale iste stvari ,da ljudi reaguju na snimke sa vecim loudness-om jer to je prosto prirodno, fizioloshka akustika kaze da coveku je uvek bolje glasnije,stoga sam shvatio jednu bitnu stvar da se stilski postulati u mixu moraju poshtovati tj. hard compresion muzike koja ima znatnu dinamiku je preglupa stvar ,ali ako aranzman sam po sebi prosto nema dinamiku , skroz je ok unishtiti ga do kraj
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
loudnes war |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Loudness war is over??? ili Vratite dinamiku pesmama??? | dejankuki | Audio Produkcija - Tehnike | 27 | 13-03-2009 07:11 PM |