Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 29-12-2010, 05:34 PM   #1
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Default Re: Loudness War

Meni je itekako lepse i prijatnije da cujem manje kompresovan snimak ali treba imati u vidu da kad slusalac ubaci takvu pesmu u winamp, ona ce biti osetno tisa od ostalih pesama na plejlisti, jer sve sve ostalo gura do nule. Ja imam recimo neke retro, ne-remasterizovane snimke od stones-a i pizdim jer svaki put moram da idem do kompa i pojacavam zvuk kad pocne neka od tih pesama.
VladaNS is offline  
Old 29-12-2010, 06:00 PM   #2
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
Meni je itekako lepse i prijatnije da cujem manje kompresovan snimak ali treba imati u vidu da kad slusalac ubaci takvu pesmu u winamp, ona ce biti osetno tisa od ostalih pesama na plejlisti, jer sve sve ostalo gura do nule. Ja imam recimo neke retro, ne-remasterizovane snimke od stones-a i pizdim jer svaki put moram da idem do kompa i pojacavam zvuk kad pocne neka od tih pesama.
S moje tačke gledišta to izgleda obrnuto. Plejer mi je dosta pojačan pošto uglavnom slušam staru muziku i nervira me kad naleti nešto novije pa moram da utišavam. Bilo bi bolje da je sve iste prosečne jačine.

Ali koje jačine, kao one stare ili ove nove pesme?

Treba shvatiti da i u tim starim snimcima ima jakih delova. Ako ti je plejer pojačan na sedmicu, normalno masterizovana pesma će se realno čuti u proseku negde oko četvorke, ali postoji prostor da neki bitni i naglašeni delovi dođu do sedmice. Kod nove produkcije sve je toliko jako da će ti plejer stalno stajati na četvorci i nema ni jednog dela pesme koji će u slušanju da dogura do petice - ne može, plejer je na četvorci. Dakle, u onoj pesmi koja je u proseku tiša u realnom slušanju neki delovi se čuju za tri podeoka jače nego u onoj koja je pojačana kompresijom. I to su oni delovi koji stvarno treba da budu jači, to prenosi neku poruku, razdvaja bitnije stvari od manje bitnih, izaziva kod slušalaca emotivnu reakciju, da ne govorimo o tome da ljudskom uhu po prirodi prija dinamika, različiti nivoi jačine zvuka (kao uostalom i oku različiti nivoi osvetljenja).
Old 30-12-2010, 07:20 AM   #3
DzoniPFC
Pro Member

Pa jebes taj novi trend. Ubijena je dinamika u muzici, plus sve je prekopresovano, sterilno i ostro, a dodaj na to da su snimci ovde napravljeni sa opremom srednje nize klase.
DzoniPFC is offline  
Old 30-12-2010, 08:16 AM   #4
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Posto sam ja radio taj mastering, u svoju "odbranu" mogu samo da ti kazem da su Partibrejkersi veoma zadovoljni, i da su bili prisutni cijelo vrijeme masteringa. Sami snimak je prilicno los, i nije se posvetilo dovoljno paznje u toku priprema za koncert.

dvuckovic is offline  
Old 30-12-2010, 08:48 AM   #5
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by dvuckovic View Post
Posto sam ja radio taj mastering, u svoju "odbranu" mogu samo da ti kazem da su Partibrejkersi veoma zadovoljni, i da su bili prisutni cijelo vrijeme masteringa. Sami snimak je prilicno los, i nije se posvetilo dovoljno paznje u toku priprema za koncert.
Pa poznata je stvar da to pojačavanje uglavnom tra?e klijenti a producenti naravno rade tako da mu?terija bude zadovoljna (i ja tako radim dizajn). Niko ne voli da mu snimak zvuči slabije nego neki tuđi, i tako mic po mic dođe se do nula decibela. Ipak, mislim da je vreme da i muzičari shvate da se u celom procesu gube neki vrlo bitni (ako ne i najbitniji) elementi njihove svirke. Mislim da se to u svetu već polako de?ava, jer je sve vi?e primera kao ?to je ovaj na slici (Dafi - Warwick Avenue, ?ivi snimak).
Attached Images

Old 30-12-2010, 08:53 AM   #6
sira
Senior Member

sira's Avatar

Nisam slu?ao taj album, ali nekako mi se čini da ste lagano opsjednuti gledanjem glazbe
sira is offline  
Old 30-12-2010, 09:05 AM   #7
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Nisam slušao taj album, ali nekako mi se čini da ste lagano opsjednuti gledanjem glazbe
To ti je isto kao kad gledaš u termometar. I bez njega osećaš da je napolju "sveže", ali kad vidiš na skali da je -10 onda tačno znaš da te utisak ne vara.
Old 03-01-2011, 10:59 AM   #8
mariomm985
Junior Member

Znate kako drugari, dugo sam experimentisao sa tim ,pokushavao sam razne varijante ,jer su mi se deshavale iste stvari ,da ljudi reaguju na snimke sa vecim loudness-om jer to je prosto prirodno, fizioloshka akustika kaze da coveku je uvek bolje glasnije,stoga sam shvatio jednu bitnu stvar da se stilski postulati u mixu moraju poshtovati tj. hard compresion muzike koja ima znatnu dinamiku je preglupa stvar ,ali ako aranzman sam po sebi prosto nema dinamiku , skroz je ok unishtiti ga do kraj mislim uzasno ga kompresovati(cak je i pozeljno)!!! Tako isto na to utice i svrha muzike koju snimate ako je muzika predvidjena da se nalazi u nekoj tv reklami ili da se pushta u diskoteci ili pak u medjugrackom autobusu skroz je legitimno da ona bude sto glasnija kako bi se jasnije cula na sistemima loshih konfiguracija , malim tv zvusnicima itd. Mada se slazem s tim da ipak treba cuvati dinamiku snimka jer ona cini jedan od najbitnijih segmenata muzike a samim tim i valjanog mixa.
mariomm985 is offline  
Closed Thread

Tags
loudnes war

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules