Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-12-2010, 09:02 PM   #1
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Tape saturacija plugovi

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post

Poenta moje price je da je tape "emulacija" - kao emulacija - cist promasaj. Za druge stvari veoma korisno,kad hoces nesto u zvuku da postignes takvim plug-om - to je ok,bolje je u nekim situacijama koristiti to nego neki eq za neke fine radove na karakteru, ali iskljucivo za dobijanje istog efekta, da zelis da zvuci kao traka, potpuno beskorisno...IMHO.

Uostalom, treba znati i kada i zasto uopste koristiti efekat ili traku, kao da ce to da resi bas sve...
A ovde salva...a mozda je 2-3 coveka u zivotu upalilo magnetofon...
I sad ce opet da se obruse citaoci GS,ali mogu do sutra...
I don't give a good goddamn...

Sorry za dugacak post...evo, povlacim se...
pod 1. nije "salva"- najvi?e sam ti se "suprostavio" ja...onda bi mogao meni direktno i da se obraća?....

Ja lično neću da mi traka zvuči isto kao ne?to prije 20, 30 ili 150 godina! Htio bih po mogućnosti da mi zvuči kao ?to zvuči muzika danas. Saturacija mi predstavlja jednu komponentu u nizu distorzija , overdrajvova, bit kra?era i sličnih zezalica kojim poku?avam da dobijem neki karakter zvuka koji mi je u glavi...Ba? me briga , iskreno, za megnetofone...Opet ti sa pričom ko je "upalio magnetofon" ko nije. Brate, ja ne ?elim da ga imam ni da ga palim. Na dovoljno stvari u svom ?ivotu gubim vrijeme koje bi mogao da iskoristim za ne?to korisno i konkretno!

Najveći je "problem" u tome ?to je tehnika stigla dotle da za smije?ne pare mogu da se čine čuda! Onda stvar ostaje samo na kreativnosti . dovitljivosti i vje?tini baratanja onim ?to ima?!

Najvi?e me "nervira" u ovakvim pričama ?to se plasiraju kao neke istine i ?to lako mogu da navedu nekog da traći svoje vrijeme sa magnetofonima i raznoraznim starudijama umjesto da se posveti -bilo poslu, bilo umjetničkom stvaranju - kako ko voli! Brate - reci- "Dragi su mi magnetofoni i milo mi je da se igram sa njima" - To je super! A ne da se valja priča kako je to neko neprevaziđeno čudo koje samo rijetko odabrani znalci imaju i kapiraju...izgleda ne kapira vi?e ni Phill Collins, ni drugari sa GS-a...niko ne kapira sem Big Bockie!

Vjeruj mi da bi moglo 6 magnetofona da stoji pored mene i da ih ne pogledam...morao bih da budem jaaako dokon i voljan za zezanje...
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 24-12-2010, 11:37 PM   #2
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Htio bih po mogućnosti da mi zvuči kao što zvuči muzika danas.
E jbg, od tri mogućnosti (juče, danas, sutra), ti se uhvatio baš za ovu najgoru.
Old 25-12-2010, 02:51 AM   #3
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
E jbg, od tri mogućnosti (juče, danas, sutra), ti se uhvatio ba? za ovu najgoru.
Takva je kakva je...?ta se tu mo?e!? Sad kad bi ja tebi pričao ?ta bi ja volio i kako bi volio da je (a nije) bio bih smije?an... A, na?alost, jo? uvijek u sebi ne prepoznajem ne?to čime bih mogao da promjenim tok svjetske muzike i zvuka , a ako to uradim - saznaće? vjerovatno Do tada ću poku?avati da budem u toku s vremenom...

Last edited by balthazaar; 25-12-2010 at 02:56 AM.
Old 25-12-2010, 04:59 AM   #4
DzoniPFC
Pro Member

Cemu toliko pljuvanje i tesenje da je analogna oprema ne potrebna i da usporava rad? Kao da svaki dan radite sa SSL-om, nevenom, Studerom i PT HD3 i 4 puna racka iza ledja pa onda da razumem da pricate iz iskustva i da je to tacno.
Sto se tice komentara da je brzina rada brza ITB/hybrid nego na analognoj konzoli...
pre bih rekao da je obrnuta situacija, zapravo, dok isklikces misem po meniju da otvoris neki plugin ili kanal za snimanje, inzinjer na konzoli i sa rackom outboarda sve to uradi jednim okretom.

p.s. Studer ili pak Otari MTR90 MK2/3 ne treba da se steluje posle svakog snimanja, dovoljno je jednom nedeljno ili mesecno.

Opet, cemu toliko sranje po analognoj opremi, kad se i dalje prave hitovi u SSL studijima. da sam muzicar pre bi otisao u studio koji ima large-format konzolu nego u onaj ko ima digitalni kontrler i midi klavijaturu, bez obzira da li pluginovi imitiraju tu PRAVU Konzolu ili kompresor. Studiji sa mbox 3 i Rode mikrofonima danas naplacuju isto koliko i studio sa SSL-om. (u Americi, u sred LA), 50 eur 1 sat.. jebote

U ITB svetu sve se svodi da taj plugin imitira taj pravi hardware...

sta je bolje: sex uzivoi lli preko USB pi*ke?

Last edited by DzoniPFC; 25-12-2010 at 05:06 AM.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 09:37 AM   #5
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Poanta se sastoji u tome da se kompletna tehnologija 21. stoljeća koristi isključivo za simulaciju tehnologije 20. stoljeća.
I još na kraju te simulacije zvuče tragično.
Meni je smiješno da UAD objavi plugin koji se zove Studer A800 i onda se još ekipa napali.
To je otprilike kao da Opel izda novi auto, stavi pet spojlera,4 auspuha,vrata koja se dižu, pofarbaju ga u žuto i nazovu ga Lamborghini Countach.
Presmiješno.

Ne moram ni spominjati da te simulacije nemaju nikakve veze sa zvukom originalnog hardware kao uostalom niti jedan jedini plugin koji je ikad napravljen.
To što vam se CLA zakleo majkom i sestrom da Waves SSL zvuči potpuno isto kao i prava stvar to možete objesiti mačku o rep.

Pa zašto ljudi kupuju analog summing mixere, zašto plaćaju 5000 Eura za 50 godina starog Neumanna, zašto svi žele Neve 1073 preamp itd?

Ja mogu napraviti dobar zvuk na bilo čemu, Behringeru, SSL-u ili Voxengou. ali to nije the point.
Point je da je danas cilj i definicija dobivanja dobrog zvuka postizanje da nešto zvuči približno onome kako je to nekad zvučalo.
Moje mišljenje je da tehnologiju 20.stoljeća koja je još uvijek apsolutno superiornija svakom pokušaju simulacije treba samo prilagoditi 21.stoljeću.
Na koji način ne znam,nisam stručan po tom pitanju.
Ali vjerujem da sve vodi k tome.

Između ostalog imali bi manju količinu ljudi koji imaju Cubase, dva Adama A7,
Rode mikrofon, 468 crackiranih pluginova i koji sebe nazivaju producentima i inženjerima te su spremni raditi za 4 Eura po satu.
A i količina dobre glazbe bi bila puno veća jer bi puno manje netalentiranih ljudi trošilo kisik i zauzimalo medijski prostor.

Last edited by Surfer; 25-12-2010 at 10:07 AM.
Surfer is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 10:42 AM   #6
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Između ostalog imali bi manju količinu ljudi koji imaju Cubase, dva Adama A7,
Rode mikrofon, 468 crackiranih pluginova i koji sebe nazivaju producentima i in?enjerima te su spremni raditi za 4 Eura po satu.
A i količina dobre glazbe bi bila puno veća jer bi puno manje netalentiranih ljudi tro?ilo kisik i zauzimalo medijski prostor.
u ovom pasusu si u pravu...i zaboravio si (pored kisika) i nepotrebno trosenje struje !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 11:34 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

suštinski grešiš što se ovih poslednjih tiče. To što je gomila debila dohvatila kompove i rade lošu produkciju za male pare je zapravo dobro po ljude koji znaju šta rade. Meni je studio prepun klinaca koji su se već opekli snimajući ceo album kod nekoga na gajbi za 1000e. Na kraju skontaju staru narodnu maximu - kolko para tolko muzike. Realno je da dostupnost oruđa za rad suštinski nije loša stvar.. skoro je Trevor Horn rekao - pa već stotinama godina svi imaju i četkicu i platno i ulje pa nisu svi Rembrant ili Van Gogh.

Mislim da taj rezon negodovanja i ozlojeđenost najčešće gaje ljudi koji zapravo nemaju rezultata boljih od tih istih klinaca sa 4e na sat, bez obzira što su proveli mladost kraj magnetofona i analognih mixeta, pa su zapravo sad u ovoj eri ostali bez posla. Ne skontaj me pogrešno, ne mislim da spadaš u takve, samo si možda od takvih usvojio taj metod razmišljanja. Svojim ušima sam čuo mnoge legende BG zvuka kako lagano odlaze u tri lepe jer ne mogu držati korak sa vremenom i tehnologijom, i sve ih više hvata apatija umesto da samokritički identifikuju problem. To svakako nije slučaj sa svima, i ima onih koji se ODLIČNO drže i i dalje zadaju domaće zadatke svim FruityLoops producentima
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 06:50 PM   #8
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post

sta je bolje: sex uzivoi lli preko USB pi*ke?
Ta priča je totalno bezveze....ajde onda ne treba ni tako...treba snimati ispred one cijevi dok aparat reže direktno na ploču - jačina insrumenata se regulisala razdaljinom muzičara od cijevi To je bio jedini način miksanja To je ril dil

Eto to je SEKS!

Ja pro studije ne dovodim u pitanje, ali dovodim u pitanje da pro studije čini gomila starudije i stotine hiljada dolara kao što je nekad...a definitivno jedna od komponenti koja čini pro studio, danas, 25. decembra 2010 godine nije faking magnetofon.

Čuš magnetofon....

Last edited by balthazaar; 25-12-2010 at 07:07 PM.
Old 25-12-2010, 06:48 AM   #9
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Takva je kakva je...?ta se tu mo?e!?
Pa eto, zato mnogi rade retro. Valjda kontaju da je ta stvar do?la do kraja i da treba pokrenuti sve opet od početka. Čak i ?eljko Joksimović snimao na traku .

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules