Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-10-2010, 07:42 PM   #1
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Pravo godiste za producenta

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Izgleda da Ned Lud ipak nije bio lud?

Kompjuter mi se popeo na vrh glave. ?to je br?i ja sve vi?e vremena provodim uz njega. Rad, hobi, dru?enje, sve je tu. Pevao je Serđo Bla?ić "Oni ?to dolaze za nama (...) Sklapat će prijateljstva Putem kućnog kompjutera."
Ned Ludd nije bio lud jer je lomio gazdine ma?ine, ti i ja bismo bili ludi kada bismo lomili ma?ine koje su na?e. Posmatrano iz vizure vizure ranog XIX veka - ti i ja smo kapitalisti, po?to smo vlasnici sredstava za proizvodnju. To ?to smo neuspe?ni kapitalisti je sasvim druga stvar.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Muzika nikad neće steći nezavisnost od publike.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 08:05 PM   #2
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ned Ludd nije bio lud jer je lomio gazdine mašine, ti i ja bismo bili ludi kada bismo lomili mašine koje su naše. Posmatrano iz vizure vizure ranog XIX veka - ti i ja smo kapitalisti, pošto smo vlasnici sredstava za proizvodnju. To što smo neuspešni kapitalisti je sasvim druga stvar.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Muzika nikad neće steći nezavisnost od publike.
He, jedino si zaboravio da suština kapitalizma nije samo u vlasništvu nad mašinama već - mnogo bitnije - u eksploataciji, činjenici da na njima rade neki drugi ljudi, dok vlasnici uživaju. Ti i ja nismo nikakvi kapitalisti, već uspešne zanatlije.

Muzika neće postati nezavisna od publike, naravno. I uopšte, cela priča o "nezavisnosti" ne vodi u dobrom smeru. Ljudi u ovoj krizi kalkulišu ko je sve suvišan - radnici koji proizvode Cd-e, štamparije, transportne firme, časopisi... Na kraju niko nikom neće biti potreban.

Last edited by Znak; 24-10-2010 at 08:11 PM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 09:14 PM   #3
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

niko nije ne potreban sve je to lanac proizvodnje ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 09:47 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
He, jedino si zaboravio da su?tina kapitalizma nije samo u vlasni?tvu nad ma?inama već - mnogo bitnije - u eksploataciji, činjenici da na njima rade neki drugi ljudi, dok vlasnici u?ivaju. Ti i ja nismo nikakvi kapitalisti, već uspe?ne zanatlije.
Hehe, u pravu si. Mada, "uspe?ni zanatlija" je zapravo eufemizam za "neuspe?nog kapitalistu", ili recimo "nedovr?enog kapitalistu". Sinonim za vlasnika sredstava za rad koji nije uspeo da se u dovoljnoj meri emancipuje od istih. Opet, u su?tini si u pravu

Quote:
Ljudi u ovoj krizi kalkuli?u ko je sve suvi?an - radnici koji proizvode Cd-e, ?tamparije, transportne firme, časopisi... Na kraju niko nikom neće biti potreban.
Mmmm... ljudima su danas potrebni radnici koji razvlače optičke kablove za Internet, kao i oni koji odr?avaju servere i dizajniraju vebsajtove. To ti je taj progres. Radnici su uvek potrebni, samo se radovi menjaju )

Pozdrav,

Vasa
awacs is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 10:34 PM   #5
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Hehe, u pravu si. Mada, "uspe?ni zanatlija" je zapravo eufemizam za "neuspe?nog kapitalistu", ili recimo "nedovr?enog kapitalistu". Sinonim za vlasnika sredstava za rad koji nije uspeo da se u dovoljnoj meri emancipuje od istih. Opet, u su?tini si u pravu
Da bi čovek bio kapitalista (=eksploatator) nije dovoljna sposobnost - potrebna je i spremnost da se savest malo ili malo vi?e potisne. Ja na to nikad nisam bio spreman.

Quote:
Mmmm... ljudima su danas potrebni radnici koji razvlače optičke kablove za Internet, kao i oni koji odr?avaju servere i dizajniraju vebsajtove. To ti je taj progres. Radnici su uvek potrebni, samo se radovi menjaju )
Fakat. E, sad, ?to u tom menjanju nastaje vakuum u kome često milioni po prirodi inertnih ljudi godinama ne uspevaju da se prestroje, to je večita nevolja. Danas je cela muzička industrija u tom vakuumu. Onaj momak u trenerci nemačke reprezentacije ?to mlati rukom dok priča misli da je otkrio ne znam kakvu mudrost sa tim "nezavisnim" pristupom, kao da je to nekakva sreća za muzičare. Oni to rade zato ?to ih je situacija na to prisilila, a svi bi vrlo rado prepustili te izdavačke i promoterske "chores" onima koji su za to specijalisti. Pre dvadeset godina već se videlo kuda sve to ide, a rasplet se ni danas ne nazire.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules