|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Nema veze, nije mi bila namera da se raspravljam, samo sam hteo da ka?em kako smatram da ta ?kolarina nije preskupa već je tolika kolika je. I da nije posao ?kole da te "nauči da miksa?" nego da te upozna sa raznim tehnikama snimanja i pravljenja tehnički ispravnog tonskog zapisa uz kori?ćenje različitih tipova opreme. Eventualno da te nauči da napravi? tehnički ispravan miks. A izgleda da se sad i ti sla?e? sa tim. Nego, sajt bi zaista mogao da bude malo informativniji ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#12 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Sad da li je preskupa ili nije ne znam, ali ako je kako sam razumeo u Sloveniji za jedno 5-6 hiljada evra jevtinija, onda jeste skupa, barem za nas u Srbiji...Tako da licno meni kad bi te pare dosle u ruke, pre bi ih stavio u opremu. Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
o ovome je vec pisano 100 puta, ali samo da podsetim na nesto!!
- na zapadu (engleska, nemacka, US) posle zavrsene skole, diplomcima se uglavnom nudi da postanu segrti i pomocnici u nekom studiju. NIKO ne dobija da postane glavni snimatelj ili miksadzija! njima je bitno da kao pocetnik / asistent, ta osoba ipak ima neke onsnovne pojmove sredjene u glavi, da totalno ne gubi vreme ljudima koji ga "zaposle" znaci - posle skole ste i dalje niko i nista (ali sa diplomom) jos da pomenem, da je pisano nebrojeno puta u zapadnoj stampi da broj zavrsenih studenata DALEKO prevazilazi broj otvorenih mesta za neki posao. na nekoliko hiljada zavrsenih studenata ima 2-3 mesta ![]()
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#15 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() a kod nas se razmislja ovako - skupa skola = sve te nauce = car si !! a svi znamo da nije tako !!
![]() |
![]() |
#16 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() malko previse podrazumevas! ![]() Znas i sam da nikome te pare nisu garancija da ce ista nauciti... to ipak zavisi od truda pojedinca... dok je 15kEUR samo "kupovina" prava na to. Sve je to relativno, po mom misljenju, ne zna se, sad, iz ove perspektive sta ce biti sutra, a kamo li za dve, tri,... pet godina... stvarno ne znam da li je bolje kupiti sprave ili platiti skolarinu. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#17 |
MAO
|
![]()
my 2 cents,
generalno, mislim da je školovanje za zvuk, u klasičnom smislu, mlaćenje prazne slame, i pravljenje nauke od umetnosti, što teško ide. Sa druge strane, ono što sam na svojoj koži osetio, ako već poseduješ glad i volju i motivaciju, a neko ti ponudi parče hleba u vidu sistematizovanog znanja i praktične mogućnosti da to na licu mesta i isprobaš, nikako nije viška. Svaki fakultet i škola se, na ovaj ili onaj način plaća, niko nije rođenjem pretplaćen na to, bar ne u ovom sistemu u kojem živimo. Ja sam SAE i od ranije cenio upravo zbog prakse, koja je glavnina ideje, i velike relevantnosti njihove diplome, na globalnom nivou. Čak sam odma po otvaranju LJubljanskog pokušao da organizujem to sebi, ali nisam bio u ekonomskim mogućnostima, naročito zbog skupoće života u Ljubljani (i bilo gde van rodnog grada), a delom i zbog toga što sebi nisam mogao da priuštim 2 godine odsustva iz beograda, zbog posla, kontakata i svega. Sad ponovo razmišljam o SAE, obzirom da nam dolaze na noge praktično, samo opet nisam siguran da mi je to ekonomski dostižno, obzirom na manju expanziju porodice od pre mesec dana ![]() Ono što ja očekujem jeste sitematizacija postojećeg, stihijski stečenog znanja, i papir koji mi je iole relevantan na domaćem a naročito međunarodnom tržištu rada. I nemam iluzija da nisam car već sad ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Da bih bio jasan - ja lično nijednom klincu, tj. njegovim roditeljima koji to sve moraju da plate ne bih savetovao ulaganje 15 k? ni u SAE ni u opremu, osim naravno ako su u dilemi da li za 18. rođendan da kupe detetu BMW Mini Cooper S ili diplomu ili "studio". Preporučio bih one stvari iz prvog pasusa. Ali vidim da Arthur recimo ?e?će kuburi sa ?egrtima ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#19 |
MAO
|
![]()
možda je baš zbog toga dobro da se otvori SAE, da neko konačno opere krdo tih klinaca koji se "lože" a zapravo ne znaju ni na šta. Posle su i ovako i onako diskvalifikovani iz lige eitherway
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |