Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-08-2010, 09:20 AM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: SAE Belgrade

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Poenta mog posta gore je trebalo da bude, da ljudi misle zavrse SAE i gotovo sve znaju, kapiram da SAE verovatno pruza dobre mogucnosti da se audio/miksing inzenjer razvija, ali da je to sve individualno ko ce kakav inzenjer biti.
E, onda izvini. Ja sam razumeo da je poenta tvog posta bila kako je ta ?kola preskupa, i kako je mo?da dobra za sticanje kontakata, a da se ba? i ne nauči bogzna?ta. I kako bi ti radije ulo?io te novce u opremu nego u ?kolovanje.

Nema veze, nije mi bila namera da se raspravljam, samo sam hteo da ka?em kako smatram da ta ?kolarina nije preskupa već je tolika kolika je. I da nije posao ?kole da te "nauči da miksa?" nego da te upozna sa raznim tehnikama snimanja i pravljenja tehnički ispravnog tonskog zapisa uz kori?ćenje različitih tipova opreme. Eventualno da te nauči da napravi? tehnički ispravan miks. A izgleda da se sad i ti sla?e? sa tim.

Nego, sajt bi zaista mogao da bude malo informativniji Dva meseca je do početka prvog semestra a nisam siguran da ljudi koji su zainteresovani za studije imaju na osnovu čega da odluče da li im se isplati da ula?u novce (predmeti, predavači, oprema, trt, mrt). Oba?ka ?to ljudi koji nisu iz Beograda (ili čak Srbije) treba pride i da počnu da tra?e stanove...

Pozdrav,

Vasa
Old 29-08-2010, 09:33 AM   #12
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post

Nema veze, nije mi bila namera da se raspravljam, samo sam hteo da ka?em kako smatram da ta ?kolarina nije preskupa već je tolika kolika je.
Taman posla gosn Vaso, nisam ni mislio da je ovo rasprava, samo sam hteo da razjasnim sta sam mislio...
Sad da li je preskupa ili nije ne znam, ali ako je kako sam razumeo u Sloveniji za jedno 5-6 hiljada evra jevtinija, onda jeste skupa, barem za nas u Srbiji...Tako da licno meni kad bi te pare dosle u ruke, pre bi ih stavio u opremu.

Pozdrav
Jan is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2010, 09:49 AM   #13
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

o ovome je vec pisano 100 puta, ali samo da podsetim na nesto!!

- na zapadu (engleska, nemacka, US) posle zavrsene skole, diplomcima se uglavnom nudi da postanu segrti i pomocnici u nekom studiju.
NIKO ne dobija da postane glavni snimatelj ili miksadzija!

njima je bitno da kao pocetnik / asistent, ta osoba ipak ima neke onsnovne pojmove sredjene u glavi, da totalno ne gubi vreme ljudima koji ga "zaposle"

znaci - posle skole ste i dalje niko i nista (ali sa diplomom)

jos da pomenem, da je pisano nebrojeno puta u zapadnoj stampi da broj zavrsenih studenata DALEKO prevazilazi broj otvorenih mesta za neki posao.
na nekoliko hiljada zavrsenih studenata ima 2-3 mesta
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2010, 10:09 AM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
jos da pomenem, da je pisano nebrojeno puta u zapadnoj stampi da broj zavrsenih studenata DALEKO prevazilazi broj otvorenih mesta za neki posao.
na nekoliko hiljada zavrsenih studenata ima 2-3 mesta
Ali - upisuje? tu ?kolu zbog svog ćefa, kao ?to i opremu kupuje? zbog svog ćefa. I sad, ako ne zna? ni?ta i skrlja? 15000? u opremu biće? u jo? većem problemu nego da si stekao neko teorijsko i praktično znanje. Jerbo oprema vremenom odlazi u Q, a znanje ba? i ne. I koliko god bilo te?ko zaposliti se kao snimatelj, jo? je te?e vratiti pare ulo?ene u opremu sa kojom ba? i ne zna? ?ta da radi?.

Pozdrav,

Vasa
Old 29-08-2010, 10:49 AM   #15
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Ali - upisuje? tu ?kolu zbog svog ćefa, kao ?to i opremu kupuje? zbog svog ćefa. I sad, ako ne zna? ni?ta i skrlja? 15000? u opremu biće? u jo? većem problemu nego da si stekao neko teorijsko i praktično znanje. Jerbo oprema vremenom odlazi u Q, a znanje ba? i ne. I koliko god bilo te?ko zaposliti se kao snimatelj, jo? je te?e vratiti pare ulo?ene u opremu sa kojom ba? i ne zna? ?ta da radi?.

Pozdrav,

Vasa
za to se nekako ne brinem, na svu srecu, kod nas nema hiljade klinaca koji ce da skrljaku 15 soma Eura na opremu tek tako !!
a kod nas se razmislja ovako - skupa skola = sve te nauce = car si !!
a svi znamo da nije tako !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2010, 11:35 AM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.........

malko previse podrazumevas!
Znas i sam da nikome te pare nisu garancija da ce ista nauciti... to ipak zavisi od truda pojedinca... dok je 15kEUR samo "kupovina" prava na to.

Sve je to relativno, po mom misljenju, ne zna se, sad, iz ove perspektive sta ce biti sutra, a kamo li za dve, tri,... pet godina... stvarno ne znam da li je bolje kupiti sprave ili platiti skolarinu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2010, 02:58 PM   #17
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

my 2 cents,

generalno, mislim da je školovanje za zvuk, u klasičnom smislu, mlaćenje prazne slame, i pravljenje nauke od umetnosti, što teško ide.
Sa druge strane, ono što sam na svojoj koži osetio, ako već poseduješ glad i volju i motivaciju, a neko ti ponudi parče hleba u vidu sistematizovanog znanja i praktične mogućnosti da to na licu mesta i isprobaš, nikako nije viška. Svaki fakultet i škola se, na ovaj ili onaj način plaća, niko nije rođenjem pretplaćen na to, bar ne u ovom sistemu u kojem živimo. Ja sam SAE i od ranije cenio upravo zbog prakse, koja je glavnina ideje, i velike relevantnosti njihove diplome, na globalnom nivou. Čak sam odma po otvaranju LJubljanskog pokušao da organizujem to sebi, ali nisam bio u ekonomskim mogućnostima, naročito zbog skupoće života u Ljubljani (i bilo gde van rodnog grada), a delom i zbog toga što sebi nisam mogao da priuštim 2 godine odsustva iz beograda, zbog posla, kontakata i svega.
Sad ponovo razmišljam o SAE, obzirom da nam dolaze na noge praktično, samo opet nisam siguran da mi je to ekonomski dostižno, obzirom na manju expanziju porodice od pre mesec dana no videćemo, još uvek čekam detaljnije informacije online, jer uglavnom preko dana nemam vremena da ih zovem na fixni i sl.
Ono što ja očekujem jeste sitematizacija postojećeg, stihijski stečenog znanja, i papir koji mi je iole relevantan na domaćem a naročito međunarodnom tržištu rada. I nemam iluzija da nisam car već sad
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2010, 05:12 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Znas i sam da nikome te pare nisu garancija da ce ista nauciti... to ipak zavisi od truda pojedinca... dok je 15kEUR samo "kupovina" prava na to.
Pa da, ali i kupovina opreme (za nekog koji je na početku učenja) je ista stvar. Ako ne?to zaista ?eli? da nauči? mora? da krade? znanje, da se ?unja? po studijima, gleda? i poku?ava? da ukapira? ?ta rade ljudi koji ne?to znaju, da ih smara?... za početnika je slaba vajda od sedenja za Manualom Pro Toolsa ili tra?enja saveta i odgovora koji se tiču osnovnih stvari po forumima i vaskolikom Internetu.

Da bih bio jasan - ja lično nijednom klincu, tj. njegovim roditeljima koji to sve moraju da plate ne bih savetovao ulaganje 15 k? ni u SAE ni u opremu, osim naravno ako su u dilemi da li za 18. rođendan da kupe detetu BMW Mini Cooper S ili diplomu ili "studio". Preporučio bih one stvari iz prvog pasusa. Ali vidim da Arthur recimo ?e?će kuburi sa ?egrtima Jbg.

Pozdrav,

Vasa
Old 29-08-2010, 06:34 PM   #19
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

možda je baš zbog toga dobro da se otvori SAE, da neko konačno opere krdo tih klinaca koji se "lože" a zapravo ne znaju ni na šta. Posle su i ovako i onako diskvalifikovani iz lige eitherway
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2010, 07:01 PM   #20
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Pa da, ali i kupovina opreme (za nekog koji je na početku učenja) je ista stvar. Ako ne?to zaista ?eli? da nauči? mora? da krade? znanje, da se ?unja? po studijima, gleda? i poku?ava? da ukapira? ?ta rade ljudi koji ne?to znaju, da ih smara?... za početnika je slaba vajda od sedenja za Manualom Pro Toolsa ili tra?enja saveta i odgovora koji se tiču osnovnih stvari po forumima i vaskolikom Internetu.

Da bih bio jasan - ja lično nijednom klincu, tj. njegovim roditeljima koji to sve moraju da plate ne bih savetovao ulaganje 15 k? ni u SAE ni u opremu, osim naravno ako su u dilemi da li za 18. rođendan da kupe detetu BMW Mini Cooper S ili diplomu ili "studio". Preporučio bih one stvari iz prvog pasusa. Ali vidim da Arthur recimo ?e?će kuburi sa ?egrtima Jbg.

Pozdrav,

Vasa
Samo jedno mi nije jasno; zar ne bi trebali ti predavaci, zbog kojih je SAE to sto jeste, da budu upravo ti ljudi koje smaras i od kojih trazis i ucis znanje? Mislim, cemu sluze skole uopste onda? Zasto sam ja zavrsio muzicku akademiju? Sve sam to kao mogao sam putujuci po seminarima i letnjim skolama.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules