Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-08-2010, 06:18 PM   #71
google
Banned

Default Re: Debljina krivulje

Quote:
Originally Posted by tomo View Post
Sto je to dobro? Se mogu negdje nabaviti univerzalne djevojke?
Nisam vican filozofiji.

Quote:
ma naravno ali tvrdim da se sa odredjenim komponentama moze oblikovati i izvuci na drugacije nacine zvukove, frekve, harmonije...
Snimak MORA da zvuci odmah. Samo mic. preamp, snimatelj i svirac- zvuci odlicno, bez icega. Ako ne zvuci- ne valja, ne vredi. Uzalud se lozis, veruj mi.

Quote:
svi studiji snimaju tocno onako kako vi pricate da snimate, tako snima vecina ljudi i okolo, neko sa vise opreme, neko sa manje. mislim da za postici ono sto hocu mi je nepotpun lanac. nije uopce stvar u mikrofonu nego u prolasku signala kroz odredjene uredjaje namjestene tako i tako.
Gresis. Mikrofon + preamp + svirac i snimatelj MORAJU da zvuce odlicno bez ikakvih uredja koji su podeseni ovako ili onako.

Quote:
redosljed lanca isto me jos muci granica oko AD konvertera najvise.
Ovo je lanac: Mikrofon, kabal, preamp (podesis hi pass i gejn), kabal, kompresor (moze i ne mora) ili atenuator (moze i ne mora), kabal, kovertor.

Nema vise. To mora zvucati odlicno (sirovo, veliko, detaljno, interesantno).

Quote:
jos muci granica oko AD konvertera najvise.
Konverter moze da bude solidan, ako su mic i preamp vrhunski, pa ce opet zvucati odlicno. Snimas da ne prelazi o na digitanom ulazu.

Quote:
da pitam, da li bi bilo bolje da farbam, rezem, sijecem, dizem, kompresiram...prije digitalnog svijeta?
Ne. Samo hi pass, seci samo sto smeta. Kompresor (opet da odsece samo sto smeta, zalutale pikove, da ne klipuje).

Sto manje "farbanja" to bolje. Snimi tako da ti se snimak svidja bez icega, samo mikrofon, polozaj i preamp. Ako ti se to ne svidi, nece ti se svideti ni sa "farbanjem", uvek ce "nesto da fali".

Quote:
jo kojem primjeru pricate da je odsjecen za 6 dB?
Govorio sam generalno, ako nema tranzijenata, odseceni su, nema velike mudrosti oko toga. Ako povecaju atak, onda snimak bude tisi.
google is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2010, 06:20 PM   #72
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post
E pa to je druga prica...odite onda u studio iz kojeg vam se svidjaju snimke...
Koji je bendu u pitanju?
Da, ali vecina studija rade na danasnji princip. Nema tog studija, nego moram jos kopati i kopati, sjesti brdo sati sa ljudima koji ce biti snimatelji, producenti
i skemijati da bude onako ja zelim.
Nemojte shvatiti krivo ali ne bih govorio koji je bend u pitanju da se ne bi otvorilo jos dvijesto pitanja koji se uopce ne ticu ove teme, ovog topica.

Quote:
Pa mozes i tako ako imas super bend i genijalca koji ce to snimit i umiksat
Jasno, rizicno je i opako.
Moze li mi netko reci koja je razlika procesiranja prije AD convertera i poslije? Znam da su konverteri jaki danas ali opet sam nesiguran u to koja je stvar vaditi van snimku pa ju procesirati ili ono prvo, vani izprocesirati, dobiti analogijom, outboardom ili s cime vec to sto hocu pa onda u komp?
Sto kazete?
tomo is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2010, 06:33 PM   #73
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Nisam vican filozofiji.

Snimak MORA da zvuci odmah. Samo mic. preamp, snimatelj i svirac- zvuci odlicno, bez icega. Ako ne zvuci- ne valja, ne vredi. Uzalud se lozis, veruj mi.

Gresis. Mikrofon + preamp + svirac i snimatelj MORAJU da zvuce odlicno bez ikakvih uredja koji su podeseni ovako ili onako.

Ovo je lanac: Mikrofon, kabal, preamp (podesis hi pass i gejn), kabal, kompresor (moze i ne mora) ili atenuator (moze i ne mora), kabal, kovertor.

Nema vise. To mora zvucati odlicno (sirovo, veliko, detaljno, interesantno).

Konverter moze da bude solidan, ako su mic i preamp vrhunski, pa ce opet zvucati odlicno. Snimas da ne prelazi o na digitanom ulazu.

Ne. Samo hi pass, seci samo sto smeta. Kompresor (opet da odsece samo sto smeta, zalutale pikove, da ne klipuje).

Sto manje "farbanja" to bolje. Snimi tako da ti se snimak svidja bez icega, samo mikrofon, polozaj i preamp. Ako ti se to ne svidi, nece ti se svideti ni sa "farbanjem", uvek ce "nesto da fali".

Govorio sam generalno, ako nema tranzijenata, odseceni su, nema velike mudrosti oko toga. Ako povecaju atak, onda snimak bude tisi.

ok. koji je lanac bio pred dvadeset godina ili bilo kada prije uporabe kompjutera? i da li znas neke ljude koji ne snimaju kako kazes?

dalje,
kada se onda farba, kasnije, kad imamo sve snimljeno? sto nisu to
brojevi digitalni koji se drugacije oblikuju procesiranjem nego analogni signal?

znate kako mi zvuci sa ovim lancem kako ste rekli, bez procesiranja?
zvuci FLAT. a onda se kasnije kao nesto dodaje i reze ali to mi je sve "fake"
i bullshit plasticnjava.

ovako, odoh u studije to isprobat, znaci full procesing prije digitalnog zapisa.
mozda zbilja mi treba izoblicenje, harmonicka distorzija i ne znam ni sta tocno se pricalo na pocetku topica.
a te stvari se dobivaju tako da se guzva signal kroz razne freq response-ve
prvo mikrofona pa ovog uredjaja, pa onog, pa ovako, pa onako i onda dodje ono zesca pljuska od zvuka i to je danas neispravno cini se pa neka bude, jeli.

stavio sam prva dva primjera krivulja, od billy idola dobos, covjek je rekao da ta krivulja ima izoblicenja. ako je to, to, super, odlicno.
Old 13-08-2010, 07:03 PM   #74
google
Banned

Quote:
ok. koji je lanac bio pred dvadeset godina ili bilo kada prije uporabe kompjutera?
Ja snimam sa takvim lancem, od pre 20 godina, MCI/Neuman. Imacu za neko vreme i sll bus comp. ali to nije presudno za ton.

Quote:
dalje,
kada se onda farba, kasnije, kad imamo sve snimljeno?
Vec sam rekao "boja" dolazi od sviraca/snimatelja/mikrofona/preampa. Ako je sve ok. boja je je odlicna, ne treba nista dirati. Sto manje "farbanja" to bolje (nema potrebe)

U miksu se sve to uklop (sto transparentniji eq)i i gotovo. To je to.

Quote:
znate kako mi zvuci sa ovim lancem kako ste rekli, bez procesiranja?
zvuci FLAT.
Koji su mic i preamp bili u lancu? Koji je instrument sniman i sa koje daljine?

Moze se dodati neki fin reverb, on dosta umeksa i malo ofarba zvuk. Odsece se samo toliko koliko smeta (sto manje to bolje).

Quote:
a onda se kasnije kao nesto dodaje i reze ali to mi je sve "fake"
i bullshit plasticnjava.
Sto vise procesiranja, to gori zvuk.l Ako snimak u strtu ne zvuci, ne valja, ne vredi raditi. Moze se uraditi, ali nece zvucati (nikad, sta god da radio, ili na cemu god radio).

Mora odlicno da zvuci usnimak. Ako ne zvuci- gotovo.

Quote:
mozda zbilja mi treba izoblicenje, harmonicka distorzija i ne znam ni sta tocno se pricalo na pocetku topica.
To su mitovi. Ja bas imam preamp sa velikim hedumom (imam specijalan operacioni pojacivac, radi na duplo vecoj voltazi i sl.) Ne izoblicava, nego pojacava ve postojece tihe zvuke, tako da sto je veci gejn, cije se finije i detaljnije. Zvuk je blizi audiofilskom zvuku.

Svi tihi zvuci se cuju jasnije. Ako su ti tihi zvuci fini, snimak zvuci bolje nego sto jeste. Ako su losi (sum, zujanje, brujanje, brljanje, krcanje, krljanje...) snimak zvuci jos gore. Kad sam snimao vokal prosli put uhvatio je kroz dvoje zatvorenih vrata komsijinu brusilicu sa 150 metara- brusilica se cuje fino, precizno, definisano, do 00.

Quote:
a te stvari se dobivaju tako da se guzva signal kroz razne freq response-ve
prvo mikrofona pa ovog uredjaja, pa onog, pa ovako, pa onako i onda
Dobijes sranje od snimka. Svi zivi "provlace kroz analogiju" i "procesiraju". A snimka nigde.

2. Ako planiras ici u studio i traziti da ti urade kako ti hoces i oni pristanu, ODMAH promeni studio, iste sekunde.

Last edited by google; 13-08-2010 at 07:10 PM.
Old 13-08-2010, 07:23 PM   #75
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Pa bez zamjerke, ali ovaj studio i oprema koju imaju bas i nece dati taj "analogni" zvuk...ja bi vecinu stvari radije propustio kroz vst-e nego kroz neke od tih uredjaja
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2010, 07:33 PM   #76
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Ja snimam sa takvim lancem, od pre 20 godina, MCI/Neuman. Imacu za neko vreme i sll bus comp. ali to nije presudno za ton.
niti ne kazem da je ista od ovog moga presudno ali znam kako se osjecam kada odredjene udarce cujem. mozete mi baciti kakvu vasu snimku sto ste snimali? najbolje neki rock bubanj mada ne mora bit.

Quote:
Vec sam rekao "boja" dolazi od sviraca/snimatelja/mikrofona/preampa. Ako je sve ok. boja je je odlicna, ne treba nista dirati. Sto manje "farbanja" to bolje (nema potrebe)

U miksu se sve to uklop (sto transparentniji eq)i i gotovo. To je to.

Koji su mic i preamp bili u lancu? Koji je instrument sniman i sa koje daljine?
kazem za opcenit snimanje na ovaj nacin na koji svi rade. to mi je too much FLAT. bezlicno. nema onih dodatnih "humova" koji mozda danas smetaju pa se smatraju nepotrebnim. nemam pojma.

Quote:
Moze se dodati neki fin reverb, on dosta umeksa i malo ofarba zvuk. Odsece se samo toliko koliko smeta (sto manje to bolje).
to nema nikakve veze sa reverbom. sound zapravo treba bas suprotno napravit.
treba ga nazubiti ali ne onako ruzno, grezo, "digitalno", nego da tuce, a gore i dolje da je lagano zaobljeno.

Quote:
Sto vise procesiranja, to gori zvuk.l Ako snimak u strtu ne zvuci, ne valja, ne vredi raditi. Moze se uraditi, ali nece zvucati (nikad, sta god da radio, ili na cemu god radio).
aha, zato depeche mode ima akusticni bubanj koji zvuci abnormalno isprocesirano? i jest isprocesiran i to upravo kroz ableton ali naravno vidim da imaju brdo rackiranih stvari. bubanj ubija kao tenk. i nije plastican. ugodan je i prijatan.

Quote:
Mora odlicno da zvuci usnimak. Ako ne zvuci- gotovo.
samo malo.
da li bubanj kada ga se ozvuci, sa koliko god mikrofona, sa kojom god tehnikom zvuci onako kako ga inace cujemo u prostoriji ili vani? NE.
zato snimak ni ne treba zvucati svakome dobro jer je to drugaciji prikaz
i dovidjenja. ako se procesira bubanj isto ga modeliramo po potrebi,
sto u prostoru sa bubnjom opet nije tako. od bitlsa bubanj ne zvuci onako,
ali bas to sto im na snimkama onako zvuci je super.

Quote:
To su mitovi. Ja bas imam preamp sa velikim hedumom (imam specijalan operacioni pojacivac, radi na duplo vecoj voltazi i sl.) Ne izoblicava, nego pojacava ve postojece tihe zvuke, tako da sto je veci gejn, cije se finije i detaljnije. Zvuk je blizi audiofilskom zvuku.
ajde baci snimku, mozda na kraju i sklopimo posao.

Quote:
Svi tihi zvuci se cuju jasnije. Ako su ti tihi zvuci fini, snimak zvuci bolje nego sto jeste. Ako su losi (sum, zujanje, brujanje, brljanje, krcanje, krljanje...) snimak zvuci jos gore. Kad sam snimao vokal prosli put uhvatio je kroz dvoje zatvorenih vrata komsijinu brusilicu sa 150 metara- brusilica se cuje fino, precizno, definisano, do 00.
okej, jasno mi je mada mislim da nije do toga. jest jednim dijelom ali malim.
s time se poveze bubanj, da mu se filinga prostoije i human druminga, prizemnosti i mozda malo garaznosti, ovisno kako se ti kanali ubace u mix plus
da, sigurno ti mikrofoni ako su daleko od bubnja, a hvataju detaljno uhvate dubinu baseva iz elemenata bubnja.

Quote:
Dobijes sranje od snimka. Svi zivi "provlace kroz analogiju" i "procesiraju". A snimka nigde.

2. Ako planiras ici u studio i traziti da ti urade kako ti hoces i oni pristanu, ODMAH promeni studio, iste sekunde.
budemo vidjeli.
sto se tice studija, ma sukobim se ja kao i ovjde pricom vec ne znam koliko ali na kraju krajeva pa ja njih placam, ima da urade sto im kazem pa barem i netocno i tehnicki neispravno bilo.
Old 13-08-2010, 07:48 PM   #77
google
Banned

Quote:
Pa bez zamjerke, ali ovaj studio i oprema koju imaju bas i nece dati taj "analogni" zvuk...ja bi vecinu stvari radije propustio kroz vst-e nego kroz neke od tih uredjaja
Sa ovim se slazem. Moze dobiti demo snimak, a ako budes terao po svome, nece dobiti nista.

Quote:
kazem za opcenit snimanje na ovaj nacin na koji svi rade. to mi je too much FLAT. bezlicno. nema onih dodatnih "humova"
To sto zvuci dobro, dobija se u startu, usnimkom. Takav snimak se kasnije ne mora ili moze manje ili vise procesirati, ali ce zvucati sta god da se uradi (pametno)- stvar ukusa.

Ako toga nema odmah, ne valja: ili svirac, ili snimatelj ili oprema (pod uslovom da su pesma i aranzman ok).

Quote:
ajde baci snimku, mozda na kraju i sklopimo posao.
Ne radim drugima, samo sebi. A rok bend ne bih snimao, ne privlaci me + sto sam 100% siguran da ne mogu postici to sto si ti zamislio.

Quote:
od bitlsa bubanj ne zvuci onako,ali bas to sto im na snimkama onako zvuci je super.
Meni je bubanj Deep Purple zvucao odlicno, sniman je sa 6 mikrofona sve ukupno (jedan par na bas bubanj, drugi par dobos + hi hat, i treci par na prelaze, cinele i rajd). U miksu ima po tri mono kanala levo i tri desno. Prosto, a ubija, naravno kad je bubanjar pravi... Ovo snimanje sa milion mikrofona mi uopste ne uliva poverenje, nikad ne bih tako snimao. Al' valjda tako treba.

Quote:
sto se tice studija, ma sukobim se ja kao i ovjde pricom vec ne znam koliko ali na kraju krajeva pa ja njih placam, ima da urade sto im kazem pa barem i netocno i tehnicki neispravno bilo.
Od takvog posla nece biti nista.

Last edited by google; 13-08-2010 at 08:01 PM.
Old 13-08-2010, 08:03 PM   #78
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Jeli u pitanju rock bend?
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2010, 01:49 AM   #79
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
kabal, kovertor.
???

Bitch is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2010, 01:59 AM   #80
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
Ja radim edit u Cubase, seckam, pojacavam/utisam/brisem... To mi je 100 puta bolje od eq i compresora.
Quote:
Imacu za neko vreme i sll bus comp.
Quote:
IJa bas imam preamp sa velikim hedumom (imam specijalan operacioni pojacivac

al tebe volem, pa to je fakap, ti si mi ljuubav jeeedinaaa
Bitch is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules