Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-08-2010, 10:04 PM   #1
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Default Re: Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
A kod nas su (uglavnom) svi gluvi.....cast izuzetcima.
A i mnogo se promenilo toga u zadnjih 10-15 godina...ljudi su postali nestrpljivi. Nemaju vremena da se pozabave instrumentom (citaj - da nauce da ga sviraju) i da nauce da pevaju...
SVE HOCE ODMAH !!! Da se "pocepa" sa prvim izdanjem....
Ma tko to jos danas slusa svirku? Ljudi nemojte se zavaravat...

Mogli bi slozit neku listu bitnih elemenata prosječne pop zvijezde

1. Afere, ?okiranja publike (sa svim i svacim nevezanim uz muziku)
2. Izgled, pojava u medijima
3. Spotovi, (?to vi?e golotinje ili specijalnih efekata - uglavnom bez price)
4. Scenski nastup, show (po mogucnosti isto nesto kvazi ?okantno ili s brdom golotinje)
5. Dobar beat, glasnoca...
6. svirka
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 10:45 PM   #2
DzoniPFC
Pro Member

Nedostatak SAMOPOUZDANJA, i mentalitet; "slava preko noci, iako smo sitne ribice u velikom okeanu" je razlog zasto je "Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?"

Quote:
Originally Posted by ugljesa
Ja sam sitna riba,zapravo ne mogu da se merim ni sa ribicama u plicaku sa ovom opremom.Sa nekim talentom za neki beat mozda da ali u ostalim segmentima ne, tako da ja ne mogu puno uticati na to.
Kada ljudi pocnu ulagati u sebe, i vlasnici studija u profesionalnu opremu, sticice bolji dani za ovaj deo Evrope. Za sada, keep dreaming.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 11:28 PM   #3
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Nedostatak SAMOPOUZDANJA, i mentalitet; "slava preko noci, iako smo sitne ribice u velikom okeanu" je razlog zasto je "Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?"

Kada ljudi pocnu ulagati u sebe, i vlasnici studija u profesionalnu opremu, sticice bolji dani za ovaj deo Evrope. Za sada, keep dreaming.
Moram ti reci da se slazem sa tobom 100 % ..
Ja ne moram da se bavim muzikom i ja to radim iz hobija kad imam vremena.Niti mi je ovo prioritet pa da ulazem konstantno u opremu,niti imam vremena.Svestan sam ja svega,samo sto je meni mnogo prece zavrsiti Medicinu.I naravno da se ne treba zanositi necim kad ne ulazes vreme,trud i pare.Bez toga kao sto si rekao, KEEP DREAMING !!
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 11:45 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Hm, u Bgd postoji nekoliko SSL-ova (od toga par "pravih"), Željko Joksimović ima Euphonix, BarbaStudio ima onaj super Amek. Pink u OBA svoja studija ima ispravne 2" Studere... Ne znam kakva je situacija sa Music Factory-jem i njihovim Amekom Angela i Otarijem 90 MKII... Ima svašta i u Novom Sadu i tako... Pitanje je samo koliko ljudi želi da stisne petlju da plati termine u tim studijima?

Pozdrav,

Vasa

P.S. postoji u Mostaru studio koji je donirao pokojni Pavarotti, može i tamo da se snima...

Last edited by awacs; 06-08-2010 at 12:08 AM. Reason: Pavarotti
awacs is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 10:51 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post

4. Scenski nastup, show (po mogucnosti isto nesto kvazi ?okantno ili s brdom golotinje)
6. svirka
sve to stoji ...i Britney i Beyonce furaju guzove i sise...ali su im dobre pesme i dobro su odpevane i jos bolje izproducirane.!!
A i sokiranja publike, ima na pretek (Britney..na primer)

Mislio sam kad trenutni "producenti" nauce da sviraju / prave dobre pesme / dobro slazu harmonije i pisu dobre tekstove...onda ce UMETI da odrade produkciju kako treba - ima da cuju kad neko falsira, kad ne zna da peva...pa ce da poradi na tome...
Ovako - svi gluvi i glupi i eto nam produkcije..!!

NEKO MORA DA ZNA NESTO - onda ce da bude nesto! Dokle god niko ne zna nista...bice kao sto jeste!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 11:12 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:

6. svirka
He, manje-vi?e sve ?to si nabrojao bi moglo da se odnosi i na Doorse (nekoliko puta pomenute u ovom threadu) i na Sex Pistols, Madonnu i na mnoge druge koji su obele?ili razne epohe. Skandali, ?okantni scenski nastupi, glasnoća... popularna kultura se oduvek vozi na toj kaldrmi. ?ta bi tebe ZAISTA ?okiralo DANAS? E pa uradi to i poje?će? ceo turbofolk, ?abanski hiphop i Balkan-pop za doručak... ne pričam ovo ba? tebi, naravno, samo mi je tvoj post dao ?lagvort...

Čitam forum svako malo i jbg, slu?am neke radove... ljudi prave pesme, pa očekuju komentare. Kakvi crni forumski komentari Smisli? pesmu, snimi? pesmu, pusti? je u javnost, svira? je po klubovima, vidi? kako ljudi reaguju - sve ti odmah postane jasno. E, jebiga, samo kome je danas do sviranja i cimanja po klubovima kad je tu YT

Na kraju - producent (makar kakav, samo da je neka osoba sa strane) je ultramegava?an. Jako je va?no imati drugi par u?iju - nekog u čiji muzički ukus se ima poverenje, sa kojim se mo?e i svađati ako dotle dođe, ali svakako nekakvu proveru ličnog stava.

I tako pomalo - između svog stava, producentske kritike i publike, pa se donekle dođe. Uglavnom, onaj ko pored ta tri uslova ne dođe do nekakve vrste afirmacije... jbg.

Pozdrav,

Vasa
Old 05-08-2010, 11:37 PM   #7
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Ne kazem da toga nije bilo prije niti da je to nesto lose, samo sam naveo redosljed bitnih elemenata koje danas cine jednu zvijezdu i smatram da je glazba na zadnjem mjestu

Ljudi koji se skupljaju na ovom forumu logicno stavljaju muziku na prvo mjesto ali kod prosjecne publike muzika sigurno vise nije na prvom mjestu.

Sto se tice navedenih bandova:
The Doors - itekako su znali svirati, njihova muzika je i za danasnje pojmove vrlo kreativna
Sex Pistols - imali su iskreni bunt, projekcirali su zivotnu filozofiju koju mnogi mladi i danas rado prihvacaju
Madonna - Unatoc slabim pjevackim sposobnostima ona ili masinerija iza nje uvijek su znali izabrati kvalitetnu i moderno isproduciranu pop muziku.

danasnja "velika imena" - prezvakana muzika, nikakve poruke u tekstovima, kvalitetna produkcija koja se dobiva mjesanjem dobro utemeljenih elemenata u pop glazbi s novitetima koji nastaju u "undergroundu", "alternativi" (ili kako bi to vec nazvali)
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2010, 12:05 AM   #8
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
The Doors - itekako su znali svirati, njihova muzika je i za danasnje pojmove vrlo kreativna
U poslednjih dvadeset godina ne postoji u svetu ništa što se može meriti s njima, u bilo kom pogledu.
Ako već pričamo o produkciji, ni to nije izuzetak. Bez remasterizovanja imaju bolji zvuk nego bilo šta iz moderne pop i rok muzike. Treba se ugledati na velikane.

edit: awacs, verujem da te bole uši dok slušaš Led Zep, oni su valjda preteča tog trenda preterane glasnoće. Posle jednog njihovog koncerta Dejvid Bouvi je izjavio "I don't like or aprove of loud music", i otišao da snimi album Yound Americans.

Last edited by Znak; 06-08-2010 at 12:13 AM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2010, 12:29 AM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
verujem da te bole u?i dok slu?a? Led Zep, oni su valjda preteča tog trenda preterane glasnoće. Posle jednog njihovog koncerta Dejvid Bouvi je izjavio "I don't like or aprove of loud music", i oti?ao da snimi album Yound Americans.
Ma da, bole me u?i ali... boli me dupe ?to me bole u?i kad mi je du?i dobro. Tako nekako.

D?on Kejd? jednom napisao: I've never heard any sound that I didn't enjoy; the only trouble with sounds is music.

Pozdrav,

Vasa
Old 05-08-2010, 11:45 PM   #10
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Dugo sam oklevao da napishem neshto, ali je ipak dark side preovladao...

Mislim da se sve ipak svodi na kontakte i zemlju obitavanja(ne porekla), jer mi se chini da ni dobre reference i dobra produkcija danas nishta ne znache...
Npr, sa projektom Audionova smo doshli do gotovo svih znachajnih producenata elektronske muzike i svi su vrteli/vrte i chartovali nashu muziku.
Od progy ekipe tipa Prydz,Sasha,Digweed,van Dyk,pa danas do Richie Hawtin-a,Marca Carole,Valentina Kanzyani-a...(samo da nabrojim par).
I radili smo i na velikim i malim dogadjajima i super prolazili, ali sada neshto definitivno nije kako treba...Neshto je sve stalo, chini mi se.
Elf is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules