Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-05-2010, 09:59 AM   #26
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
.............

Osobno bih išao sa PRD/Skyline, kod QRD se bojim da je difuzija manje kvalitetna ako nema separatora, pa i tu simetriju ne volim, neka još Boggy kaže svoje razmišljanje.

................
QRDovi (recimo) 7., 13. i 41. reda nemaju problema sa anomalijama u prostornom odzivu, i difuzija im je frekventno homogena... koliko se secam.

Verovatno postoji razlog zasto su ga izmislili (skyline), i verovatno se razlikuje, ali ne ocekujem da su razlike izmedju 13x13 2D QRD i skyline tolike da se 2D QRD ne isplati ni praviti... sve je to bolje nego ravna refleksiona povrsina... ili jos gore... ravna apsorpciona povrsina!

QRD-ovi po konstrukciji nisu (sasvim) simetricni, zato sto uvek imaju jedan well "vishka" (dubine 0).... drugi je problem zasto komercijalni difuzori najcesce nemaju taj well... da bi BILI simetricni....

Treci je problem sto sam proizvodjac u svojoj aplikaciji za skyline pokazuje da redja skyline difuzore u vecu povrsinu, tako da im se "share" poklapaju... i ne pokazuje da pazi da ne izaziva alijasing.

http://www.rpginc.com/products/skyline/skyline.pdf

Pitam se onda sta se toliko hvale sa primitive root number ako posle slazu share na difuzorima kao da su keramicke plocice?

Simetrija (prava, ogledalo) je pozeljna za levu i desnu stranu, u smislu globalne simetrije, pogotovo za sirokopojasne difuzore, koji "sviraju" nize nego obicni difuzori.
U Blackbirdu nisu konstruisali simetricnu difuznu povrsinu za levu i desnu stranu... licno mislim da simetrija difuzije u smislu globalne za levu i desnu stranu (dok na svakoj strani ponaosob nema simetrije, ponavljanja, i slaganja "shara") ima smisla za jasniju stereo sliku.... doduse, kad sam pocinjao nisam primetio tu zgodnu osobinu.

To naravno, nema nikakve veze specijalno sa QRD, nego sa slaganjem vise "istih" difuzora u vecu povrsinu.

ukratko, po analizama koje su objavili sami tvorci i jednih i drugih... ne mogu da zakljucim da je skyline bolji od 2D QRD... pogotovo sto imaju i jedne i druge u proizvodnom programu... a meni je stiropor kao materijal stvarno tugaljiv za reziju ili studio... ali sta da se radi. A, daaa.... skyline su patentirali, tako da mi je zbog toga beskoristan.

Quote:
Originally Posted by analog View Post
....
A praviti pregrade za 2D je nocna mora..
Bar po fotografijama koje sam video na GS
Na to sam i mislio... bez ozbiljne stolarske radionice sa preciznim masinama... tesko da se pregrade mogu uraditi tako da ne budu lechenje od neke gore frustracije.

Inace ... za pregradu mozes koristiti i sperplocu... 4mm je najmanja debljina koja se moze naci ovde.
Dalje... vec si mogao da vidis kod nas na sajtu.... difraktal u Studiju Barba ima velike pregrade od pleksija... pleksija ima raznih debljina... i odlicno se pokazao, isto hoce da ga iseku na meru.

Ali pregrade za 2D su i dalje pozamasan zalogaj.

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
..........
E ne znam za 2D QRD bez separatora kakva je priporučiva udaljenost nego da se proba/testira, tako iz glave na pamet da kažem mislim da treba nešto manje prostora jer nema separatora i jer djeluje hemisferično.
ali to je više trla baba lan... bez laboratorija nema pravih odgovora.
Bez obzira na tip difuzora, da li ima separatore ili ne, postujem pravilo cetiri talasne duzine najnize radne frekvencije kao minimalnog rastojanja od difuzora.

U zadnje vreme dosta radimo difuzore bez separatora ali mi je stvarno bitno da ne napravim problem sa slusanjem ako idem prenisko sa radnom frekvencijom a soba je mala.... pogotovo sto se to ne moze probati... nego kad probam i pogresim... nema vise ispravke... mozemo baciti postojece difuzore i praviti nove.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 11-05-2010 at 10:53 AM.
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules