Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Izbor difuzora i konstrukcija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893)

analog 04-05-2010 11:32 PM

Izbor difuzora i konstrukcija

?to se tiče majstorisanja isto je cimanje napraviti 2D QRD ili Skyline.
Zanimaju me razlike i kada se odlučiti na postavku jednog ili drugog u re?iju?

Takođe me zanima da li je izbor između 1D ili 2D čisto finansijski, pa je uvek bolje ići na 2D, ako se mo?e?

Koja je razlika ako su mi well-ovi od difuzora gredice punog drveta ili samo MDF pločice debljine recimo 5mm zalepljene unutar pregrada na odgovarajuće visine?

http://i22.photobucket.com/albums/b3...ifuzorwell.png

NLP 10-05-2010 09:32 PM

Re: Izbor difuzora i konstrukcija

Pa 2D difuzor difuzira horizontalno i vertikalno.

Bilo koji difuzor 1D ili 2D nek ima čim vi?i prime number i s time čim vi?e različitih well-ova/segmenata. Kvalitetnije difuziono polje.

2D zahtjeva nekoliko manju udaljenost da razivje optimalno difuziono polje ali i dobar 1D je odličan izabor.

Separatori/divideri uvijek pripomognu ka boljem difuzionom polju.
Veči je prime number manje su potrebni separatori... ali bilo bi jo? bolje ako bi i taj ih imao:)

Pa teoretično je bolje imati pune well-ove iz te?kog rigidnog materijala da im je resonantna frekvencija ispod obsega slu?anog zvuka i da ne prouzručuje i absorpciju ali neki vole kombinaciju difuzora i absorbera/diffsorber.
Te?ak difuzor predstavlja i problem kod monta?e.

... ako ima? velik prostor i ne bori? se za svaki centimetar absorpcije onda idi sa "punim" difuzorom ako ne onda sa ?upljim ili bar popunjenim sa te?kom kamenom vunom i slično.

analog 11-05-2010 01:14 AM

NLP, hvala na odgovoru

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 279044)
Pa 2D difuzor difuzira horizontalno i vertikalno.

To mi je jasno, nego me interesuje da li postoji situacija kada je reč o režiji (control room) da će u određenim situacijama/pozicijama 1D biti poželjniji od 2D? ..Ili je 2D uvek bolji izbor, šta god da je u pitanju i gde god da je pozicioniran?

Quote:

2D zahtjeva nekoliko manju udaljenost da razivje optimalno difuziono polje
Nisam to znao. Za 1D je 3x talasna dužina frekvencije za koju je difuzor pravljen. Jel postoji neka konkretna računica za 2D?

Quote:

Separatori/divideri uvijek pripomognu ka boljem difuzionom polju.
Jel postoje neke prednosti i mane limenih separatora u odnosu na drvene? Kažu da limeni znaju da sviraju-rezoniraju

boggy 11-05-2010 01:58 AM

NLP, koliko shvatam analog pita za razlike izmedju dve vrste 2D difuzora, a ne izmedju 1D i 2D.

Ovo za manju udaljenost nisam znao do sada, ako imas neki papir o tome bilo bi mi jako korisno :)

analog, i aluminijum i MDF i drvo su akusticki materijali koji mogu da rezoniraju (svako na svoj nacin)... ne vidim zasto bi jedan bio bolji od drugog u kvalitativnom smislu... stavi ono sto ti je lakse da napravis.

pozdrav

bogi

analog 11-05-2010 02:04 AM

Predpostavljam da debljina i cvrstoca materijala ima veze sa njegovom rezonantnom frekvencijom. MDF bi u svakom slucaju bio deblji od aluminijuma jer nije dovoljno cvrst ako je tanak, niti se seche tanko poput metala. Predpostavljam da ima i veci koeficjent apsorbcije kao i drugu frekvenciju na kojoj svira i da je manje chujan.

..ako uopste postoji chujno sviranje pregrada.. :)

Edit: pravio sam analogiju koja je u mom elektricnom klaviru.. Aluminijumska perca raznih dimenzija, stimuju se tako sto se cvrsce ili labavije pricvrste za povrsinu na kojoj vibriraju

boggy 11-05-2010 02:09 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 279069)
...... MDF bi u svakom slucaju bio deblji od aluminijuma jer nije dovoljno cvrst ako je tanak, niti se seche tanko poput metala. Predpostavljam da ima i veci koeficjent apsorbcije kao i drugu frekvenciju na kojoj svira i da je manje chujan......

da... ali nije bitno... :rolleyes:

bitno je da uradis na nacin na koji ti je najlakse.

pozdrav

bogi

p.s. "tanko" drvo se inace zove furnir (veneer) :p

analog 11-05-2010 02:11 AM

podjednako mi je anga?ovanje
?ta je jeftinije?

boggy 11-05-2010 02:16 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 279072)
podjednako mi je anga?ovanje

Aluminijumski lim se sece masinom, velikim makazama za lim. Kupuje se mahom u Jeep Commerce.
Furnira ima u Agaciji (stovariste plocastog materijala), moze se seci skalperom i/ili dobrim makazama.
Tanki medijapan (nekad je HDF nekad lesonit) od 3mm se sece na stovaristu po meri. Secenje je obicno vec ukljuceno u cenu materijala... i ne placa se dodatno
Tako da sam slabiji "mastor" od tebe... ovo su tri potpuno razlicita nacina pripreme pregrada i tesko da mogu biti podjednako angazovanje.
Quote:

Originally Posted by analog (Post 279072)
?ta je jeftinije?

Zavisi.... nisam uporedjivao obojene metale i drvo...

pozdrav

bogi

analog 11-05-2010 03:02 AM

U svakom slucaju za koji god da se odlucim, isecice mi na stovaristu. Na to sam mislio da je podjednako cimanje. Ako ne seku lim, necu ga ni kupovati pa i ako je jeftiniji :P

boggy 11-05-2010 04:37 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 279074)
U svakom slucaju za koji god da se odlucim, isecice mi na stovaristu. Na to sam mislio da je podjednako cimanje. Ako ne seku lim, necu ga ni kupovati pa i ako je jeftiniji :P

Ako radis 2D ... kako ces napraviti well celije?

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 08:20 AM.