![]() |
Izbor difuzora i konstrukcija
?to se tiče majstorisanja isto je cimanje napraviti 2D QRD ili Skyline.
Zanimaju me razlike i kada se odlučiti na postavku jednog ili drugog u re?iju? Takođe me zanima da li je izbor između 1D ili 2D čisto finansijski, pa je uvek bolje ići na 2D, ako se mo?e? Koja je razlika ako su mi well-ovi od difuzora gredice punog drveta ili samo MDF pločice debljine recimo 5mm zalepljene unutar pregrada na odgovarajuće visine? http://i22.photobucket.com/albums/b3...ifuzorwell.png |
Re: Izbor difuzora i konstrukcija
Pa 2D difuzor difuzira horizontalno i vertikalno.
Bilo koji difuzor 1D ili 2D nek ima čim vi?i prime number i s time čim vi?e različitih well-ova/segmenata. Kvalitetnije difuziono polje. 2D zahtjeva nekoliko manju udaljenost da razivje optimalno difuziono polje ali i dobar 1D je odličan izabor. Separatori/divideri uvijek pripomognu ka boljem difuzionom polju. Veči je prime number manje su potrebni separatori... ali bilo bi jo? bolje ako bi i taj ih imao:) Pa teoretično je bolje imati pune well-ove iz te?kog rigidnog materijala da im je resonantna frekvencija ispod obsega slu?anog zvuka i da ne prouzručuje i absorpciju ali neki vole kombinaciju difuzora i absorbera/diffsorber. Te?ak difuzor predstavlja i problem kod monta?e. ... ako ima? velik prostor i ne bori? se za svaki centimetar absorpcije onda idi sa "punim" difuzorom ako ne onda sa ?upljim ili bar popunjenim sa te?kom kamenom vunom i slično. |
NLP, hvala na odgovoru
Quote:
Quote:
Quote:
|
NLP, koliko shvatam analog pita za razlike izmedju dve vrste 2D difuzora, a ne izmedju 1D i 2D.
Ovo za manju udaljenost nisam znao do sada, ako imas neki papir o tome bilo bi mi jako korisno :) analog, i aluminijum i MDF i drvo su akusticki materijali koji mogu da rezoniraju (svako na svoj nacin)... ne vidim zasto bi jedan bio bolji od drugog u kvalitativnom smislu... stavi ono sto ti je lakse da napravis. pozdrav bogi |
Predpostavljam da debljina i cvrstoca materijala ima veze sa njegovom rezonantnom frekvencijom. MDF bi u svakom slucaju bio deblji od aluminijuma jer nije dovoljno cvrst ako je tanak, niti se seche tanko poput metala. Predpostavljam da ima i veci koeficjent apsorbcije kao i drugu frekvenciju na kojoj svira i da je manje chujan.
..ako uopste postoji chujno sviranje pregrada.. :) Edit: pravio sam analogiju koja je u mom elektricnom klaviru.. Aluminijumska perca raznih dimenzija, stimuju se tako sto se cvrsce ili labavije pricvrste za povrsinu na kojoj vibriraju |
Quote:
bitno je da uradis na nacin na koji ti je najlakse. pozdrav bogi p.s. "tanko" drvo se inace zove furnir (veneer) :p |
podjednako mi je anga?ovanje
?ta je jeftinije? |
Quote:
Furnira ima u Agaciji (stovariste plocastog materijala), moze se seci skalperom i/ili dobrim makazama. Tanki medijapan (nekad je HDF nekad lesonit) od 3mm se sece na stovaristu po meri. Secenje je obicno vec ukljuceno u cenu materijala... i ne placa se dodatno Tako da sam slabiji "mastor" od tebe... ovo su tri potpuno razlicita nacina pripreme pregrada i tesko da mogu biti podjednako angazovanje. Quote:
pozdrav bogi |
U svakom slucaju za koji god da se odlucim, isecice mi na stovaristu. Na to sam mislio da je podjednako cimanje. Ako ne seku lim, necu ga ni kupovati pa i ako je jeftiniji :P
|
Quote:
pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 08:20 AM. |