Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-05-2010, 09:14 PM   #1
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Default Re: kontrapunkt

Pa najkraće je ovo sto je i VukP rekao...znači vođenje dvije ili vi?e paralelnih melodija da si harmonijski pa?u.

U klasičnom smislu:

http://www.youtube.com/watch?v=ArpIePdK4Yc

u pitanju su 4 linije
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2010, 11:16 PM   #2
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Ali harmonije i kontrapunkt su dve razlicite, medjusobno iskljucive stvari, ako sam dobro razumeo, to je ono sto mene i buni.

Ispada da mozes da sviras kakve hoces melodije kontrapunktom, jer cim obracas paznju na harmonije onda to vise nije kontrapunkt

Last edited by SumAnuT; 06-05-2010 at 11:23 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 01:25 AM   #3
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Ali harmonije i kontrapunkt su dve razlicite, medjusobno iskljucive stvari, ako sam dobro razumeo, to je ono sto mene i buni.

Ispada da mozes da sviras kakve hoces melodije kontrapunktom, jer cim obracas paznju na harmonije onda to vise nije kontrapunkt
To, zapravo, u potpunosti nije tacno.
Harmonija i kontrapunkt su medjusobno uslovljeni. Pol Hindemit u svojoj knjizi "Tonski slog" kaze da je zasebno posmatranje harmonije i kontrapunkta kao ucenje klizanja prvo jednom pa tek onda drugom nogom.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 05:12 AM   #4
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by VukP View Post
To, zapravo, u potpunosti nije tacno.
Harmonija i kontrapunkt su medjusobno uslovljeni. Pol Hindemit u svojoj knjizi "Tonski slog" kaze da je zasebno posmatranje harmonije i kontrapunkta kao ucenje klizanja prvo jednom pa tek onda drugom nogom.
Aaaaaaaa. Sad mi je sve jasno
alfom is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 09:21 AM   #5
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

E pa ok, i meni je bilo potpuno besmisleno da nisu uslovljeni, to bi bilo kao da fizika zapostavi zakone gravitacije (mada nije najbolji primer, ali hajde da zanemarimo kvantnu fiziku).

Ajmo sad dalje ... znam sta harmonije uslovljavaju, i ako su to samo sve melodije koje se harmonijski slazu onda kontrapunkt ne donosi nista novo, ali to nije istina, dakle sta to kontrapunkt novo donosi muzici, osim toga da se melodije harmonijski slazu?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 01:01 PM   #6
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Pa kontrapunkt i nije nista novo...Mozes to banalno zamislit kao da je melodija horizontala, harmonija vertikala a kontrapunkt sklop tog dvojeg.

Najbitnija razlika je da se kod klasicnog kontrapunkta govori o ravnopravnim melodijskim linijima koje si harmonijski pa?u, dok se harmonijom cesce smatra harmonijska pratnja glavne linije...

npr. ritam gitara akordima u ritmu prati glavni vokal...solo gitara koja svira usporedno s vokalom neku melodiju je kontrapunkt, znaci melodija ne mora biti ista kao ova od vokala ali se harmonijski mora poklapati.

Last edited by Maiv; 07-05-2010 at 01:04 PM.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 02:46 PM   #7
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Ima li toga ovdje? Ako ima - gdje?
Attached Files
File Type: mp3 Kontrapunkt_Rapsody.mp3 (745.1 KB, 353 views)
Old 07-05-2010, 07:29 PM   #8
google
Banned

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
E pa ok, i meni je bilo potpuno besmisleno da nisu uslovljeni,
Uslovljeni su.

Mislim da je ovako najjednostavnije za shvatiti.

1. Zamislis jednu melodiju.
2. Sad zamisli da svaki ton od te melodije ima svoju posebnu haramoniju.
3. Sad zamisli da svaki akord iz tacke dva, ima svoju posebnu melodiju.

Evo banalnog primera. Melodija ide recimo ovako>
1. e f g g, (tonovi)
2. (C) (B) (G ) (Em) (harmonija)
3. (g,fis,e), (dcb), (agfisg a), (hchchch) (nova melodija), ovo sam istipkao napamet, ali mozes videti otprilike sta se tu desava. Na taj nacin ti nemas neku stalnu harnmoniju, vec ona stalno menja, prelazi iz oblika u oblik, ima milijarde kombinacija...

Quote:
ipak vodio nekom jednostavnijom logikom..
Narvno, ali je ta logika najvecim delom potpuno individualna. Ja sam pisao potpuno besmislene harnonije i disonatne harmonije koje vrlo lepo zvuce, iako su potpuno sumanute, kada bi pogledao akorde na papiru koji su ispisani. Kada se slusa, sve je "potpuno normalno". Nema nigde nista cudno, a na prvi pogled je besmisleno da ne moze biti besmislenije. Bilo je i idiotskih modulacija koje se uopste ne primete i sl. U zadnje vreme mi to vise nije interesantno, dosadilo mi je, ne mogu vise...

Quote:
U pitanju su samo smernice nastale visevekovnim iskustvom prethodnika. Cak i psiholoska postavka je, uz izvesne ekstenzije uslovljene razlicitim vremenom i stilovima, u najmanju ruku slicna kod svih polifonista i kod svih polifonih kompozicija. Makar, onih uspelih.
I sa tim se slazem. Jedino sto ideja MORA da predhodi tim smernicama. Ako nemas ideju, smernice su mrtvo slovo na papiru. Ako imas ideju, naces neke svoje smernice, sto je duzi i bolji put po mom misljenju. Izgradices svoj stil, koji je vrlo originalan, ali ces utrositi vise vremena.

Last edited by google; 07-05-2010 at 08:12 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 08:36 PM   #9
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Aaaaaaaalllllllllllllllooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!
?ta je kontrapunkt ????????
Hoću da znam ?ta je kontrapunkt !!!!!
Hoću ! I gotovo !
Old 08-05-2010, 03:47 AM   #10
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post

Narvno, ali je ta logika najvecim delom potpuno individualna. Ja sam pisao potpuno besmislene harnonije i disonatne harmonije koje vrlo lepo zvuce, iako su potpuno sumanute, kada bi pogledao akorde na papiru koji su ispisani. Kada se slusa, sve je "potpuno normalno". Nema nigde nista cudno, a na prvi pogled je besmisleno da ne moze biti besmislenije. Bilo je i idiotskih modulacija koje se uopste ne primete i sl. U zadnje vreme mi to vise nije interesantno, dosadilo mi je, ne mogu vise...
Sve sto ima zvucnog smisla ima smisla i na papiru jer je papir samo transkript prave stvari. Kao sto sam vec rekao, verujem da samo nisi svesno posegnuo za sistemom kojim si se posluzio vec intuitivno, sto je potpuno legitimno.

Quote:
I sa tim se slazem. Jedino sto ideja MORA da predhodi tim smernicama. Ako nemas ideju, smernice su mrtvo slovo na papiru. Ako imas ideju, naces neke svoje smernice, sto je duzi i bolji put po mom misljenju.
Niko nije ni osporavao hijerarhijsko mesto ideje i nema potrebe ni spominjati njenu ulogu jer se to, nadam se, podrazumeva. Ovde je rec bila o polifonim tehnikama.

Quote:
Izgradices svoj stil, koji je vrlo originalan, ali ces utrositi vise vremena.
Stil se ne gradi od nule vec se temelji na necemu. Svaki stil donekle sadrzi elemente prethodnih stilova a donekle im se suprotstavlja. Ne verujem da je ignorisanjem znanja moguce postici nesto, posebno ne u kompleksnim situacijama kao sto su polifone. Nijedan sistem se ne koristi da bi ugusio neciju kreativnost vec da bi omogucio lakse snalazenje, kako unutar sistema tako i van njega.
VukP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules