Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-04-2010, 06:09 PM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Karatavan izolacija

Quote:
Originally Posted by nee View Post
znam znam al sam mislio da je dovoljno za nešto što bi uradio samo podu pa da magično popije nekoliko decibela više ... ali tako nečeg koliko sam tražio nema kao rešenja.

n
Na zalost, nema.
Takvi podovi realno unesu slabljenje, ali ne na svim frekvencijama koje ti mozes da napravis u svojoj "buci". Ako ti neko da podatak za slabljenje na 1kHz, taj ti podatak ne znaci nista ako pod propusta sve ispod 200Hz, kao da ga nema.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2010, 09:44 AM   #12
nee
Member

Ako bi krenuo sa sobom u sobi, kako da to uradim sa najmanjim gubitkom prostora? Recimo da na 47 kvadrata (8.2*5.8) dnevne sobe ne izgubim vi?e od dva tri (to je 10cm debljine izolacije), da ne izgubim vi?e od 15cm na visinu. Takođe ne bih smeo previ?e da opteretim drvene grede od kojih je zgrada.

Moj plan je da stavim na grede daske, pa onda ne?to tipa azmafona pa betonsku ko?uljicu od 5-6 cm i na tome da zidam. Stavljao bih pune cigle na kantnu od 5cm i iza toga jo? 5cm vazduha (ili bolje kamene vune?).

- Koliko je azmafona dovoljno ispod betona? Da li treba jo? ne?to? Da li ima ne?to bolje, nek je i skuplje, od azmafona za ispod ko?uljice?
- Da li mogu da napravim zid samo ka kom?iji, a spolja?nje zidove da ne obrađujem? Oni su 60cm, znam da nije idealno, ali sigurno
- ?ta da stavim u plafon za bas od 30-40hz a da nije nerealno, tipa da lijem jo? jednu betonsku ploču gore?

Pozdrav,
Nikola
Old 24-04-2010, 10:33 AM   #13
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.....

- Koliko je azmafona dovoljno ispod betona? Da li treba još nešto? Da li ima nešto bolje, nek je i skuplje, od azmafona za ispod košuljice?
Dovoljno za sta?
Nema nista (mnogo) bolje, a da je i skuplje.

Quote:
- Da li mogu da napravim zid samo ka komšiji, a spoljašnje zidove da ne obrađujem? Oni su 60cm, znam da nije idealno, ali sigurno
Kako sad zid? Zar nije bio komsija ispod, a ne pored?
Quote:
- Šta da stavim u plafon za bas od 30-40hz a da nije nerealno, tipa da lijem još jednu betonsku ploču gore?
..
Nemas sta da stavis. Nemoguce. Teska, debela, elasticno postavljena betonska ploca moze jedino napraviti potrebnu zvucnu izolaciju na opisanom opsegu, NE azmafon (kamena, staklena vuna itd.)

U ovakvim slucajevima se mora paziti na glasnocu prilikom slusanja, da komsiji ne smeta, a ako je to neresiv problem onda se mora naci drugi prostor, gde to nije problem ili gde je moguce napraviti zvucnu izolaciju....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 24-04-2010 at 10:41 AM.
Old 24-04-2010, 10:47 AM   #14
nee
Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Dovoljno za sta?
Nema nista (mnogo) bolje, a da je i skuplje.
Dovoljno da kad ja udarim 100dba on dole ne čuje vi?e od 30 dba. ako mora, mo?e i 40 al ne vi?e.

Quote:
Kako sad zid? Zar nije bio komsija ispod, a ne pored?
pa bio je ispod, al sad umesto toga smo re?ili da sru?imo jedan zid i da napravimo veliku sobu. I onda imamo i ovog sa strane. Dodu?e, samo jedan zid je u pitanju sa strane, ostali su ili ka spolja ili ka drugim sobama.

Quote:
Nemas sta da stavis. Nemoguce. Debela elasticno postavljena betonska ploca moze napraviti potrebnu zvucnu izolaciju na opisanom opsegu (mada sumnjam da ti zvucnici icu mnogo ispod 40Hz, ali dobro), NE azmafon (kamena, staklena vuna itd.)
Znači, udarim čelične grede gore pa lijem jo? jednu ploču ispod plafona? a kako da napravim da mi između zidova i tih gore greda i ploča ne curi bas?

Da li su problem te čelične grede koje onda ?alju vibracije u zid?

I posle jo? samo da nađem statičara koji će da aminuje da ti zidovi izdr?avaju tu konstrukciju, tu verujem da će ceo plan da pukne, ali ipak poku?ajmo

Zvučnik je specificiran do 27hz, ogroman je, ima to u sebi

poz,
n
Old 24-04-2010, 11:12 AM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Dovoljno da kad ja udarim 100dba on dole ne čuje više od 30 dba. ako mora, može i 40 al ne više.

Ne znam da li me razumes, ali.. kada kazes "100dBA", onda moras reci u kom opsegu frekvencija je opisana buka. Cela ova prica postoji samo zbog niskih frekvencija... zvucni pritisak, sam po sebi, nije jedini problem.
Quote:
pa bio je ispod, al sad umesto toga smo rešili da srušimo jedan zid i da napravimo veliku sobu. I onda imamo i ovog sa strane. Doduše, samo jedan zid je u pitanju sa strane, ostali su ili ka spolja ili ka drugim sobama.
Debeli zid od cigala (60cm debljine, ako sam shvatio) je vec neka (odlicna) zvucna izolacija... daleko, daleko bolja od mrsavog tavana.
Quote:

Znači, udarim čelične grede gore pa lijem još jednu ploču ispod plafona? a kako da napravim da mi između zidova i tih gore greda i ploča ne curi bas?
Celicne grede gore? zasto gore? valjda dole, iznad tvog poda... ti hodas po toj (novoj i betonskoj) ploci.
Quote:
Da li su problem te čelične grede koje onda šalju vibracije u zid?
Jesu
Quote:
I posle još samo da nađem statičara koji će da aminuje da ti zidovi izdržavaju tu konstrukciju, tu verujem da će ceo plan da pukne, ali ipak pokušajmo
Zamasan je zahvat i finansijski i u svakom drugom pogledu, tako da ne treba preterivati, ako nema prihoda koji to moze da opravda.
Quote:
Zvučnik je specificiran do 27hz, ogroman je, ima to u sebi
nemam nista protiv.

pozdrav

bogi

p.s. specificiranje zvucne izolacija za frekvenciju od 1kHz stvarno ne znaci nista... to se lako realizuje....

Last edited by boggy; 24-04-2010 at 11:14 AM.
Old 24-04-2010, 11:35 AM   #16
nee
Member

Quote:
Ne znam da li me razumes, ali.. kada kazes "100dBA", onda moras reci u kom opsegu frekvencija je opisana buka. Cela ova prica postoji samo zbog niskih frekvencija... zvucni pritisak, sam po sebi, nije jedini problem.
e pa da ... znači trebalo je da pustim samo npr 50hz signal i onda da merim, a ne komplet muziku. to sam znači propustio da uradim, ali na osnovu onog ?to sam čuo mi se činilo da ne ide basa neproporcionalno vi?e od npr par stotina herca.

Quote:
Debeli zid od cigala (60cm debljine, ako sam shvatio) je vec neka (odlicna) zvucna izolacija... daleko, daleko bolja od mrsavog tavana.
pa da, ali to su samo dva od četiri zida, ka kom?iji ide 25cm zid od cigle. ja treba da se izolujem od tog kom?ije sa strane gde je zid 25cm, od onog gore i od onog dole.

Quote:
Celicne grede gore? zasto gore? valjda dole, iznad tvog poda... ti hodas po toj (novoj i betonskoj) ploci.
da prođe ?to manje basa od kom?iji gore

Quote:
Zamasan je zahvat i finansijski i u svakom drugom pogledu, tako da ne treba preterivati, ako nema prihoda koji to moze da opravda.
Ovo je realno vi?e merak, al recimo da ne znam na ?ta bi radije u ?ivotu tro?io pare nego na to . Za mene veće sreće od glasnog pravljenja muzike nema, pogotovu ?to sam sa tim kuburio ceo ?ivot. Sad je jedinstvena prilika da se snovi ostvare ...

pozdrav,
Nikola
Old 24-04-2010, 11:45 AM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
e pa da ... znači trebalo je da pustim samo npr 50hz signal i onda da merim, a ne komplet muziku. to sam znači propustio da uradim, ali na osnovu onog što sam čuo mi se činilo da ne ide basa neproporcionalno više od npr par stotina herca.
Tu se vracamo na pocetak price, o zvucnoj izolaciji za frekventni opseg ispod 200Hz
Quote:

pa da, ali to su samo dva od četiri zida, ka komšiji ide 25cm zid od cigle.
....
Quote:
ja treba da se izolujem od tog komšije sa strane gde je zid 25cm, od onog gore i od onog dole.
Fino...
Quote:

Ovo je realno više merak, al recimo da ne znam na šta bi radije u životu trošio pare nego na to . Za mene veće sreće od glasnog pravljenja muzike nema, pogotovu što sam sa tim kuburio ceo život. Sad je jedinstvena prilika da se snovi ostvare ...
.....
Kako god... na forumima mozes dobiti samo neke osnovne odgovore i principe a da iole vrede.

Samo parce azmafona ima neku apsorpciju u zavisnosti od debljine i to se moze videti u podacima proizvodjaca...

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 24-04-2010 at 12:01 PM.
Old 24-04-2010, 11:47 AM   #18
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ponudi komsiji da mu das te pare i da cuti, mozda ne moras nista ni da zidas...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2010, 11:57 AM   #19
nee
Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ponudi komsiji da mu das te pare i da cuti, mozda ne moras nista ni da zidas...
Nije lo?a ideja, verovatno bi se isplatilo , al ne bi ja mogo da to radim na miru da znam da se neko nervira.

Ko ovde radi te stvari profi da mo?e da se uklopi i u statiku i u akustiku i da radi izvođenje sa sve garancijama? Ajd mi plz preporučite firmu.

poz,
n
Old 24-04-2010, 12:22 PM   #20
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Buohohhahaha, pa sad ce cika Boggy da izgubi kosu...heheh, pa sa njim pricas sve vreme, covek je jedan od najboljih inzenjera u drzavi...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules