Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Dejan Vučković

Dejan Vučković

Jedan od naših najboljih i najaktivnijih snimatelja, producenata, jedan od glavnih ljudi studia Barba, razgovara sa vama na temu muzičke produkcije.

Sarađivao sa: Duško Gojković, Partibrejkers, Ritam Nereda, Kal, Sergej Ćetković, Darkwood Dub, Vlado Georgiev, Francois Jeanneau, Rambo Amadeus, ChBS, Aleksandra Kovač, Kristina Kovač, ?eljko Vasić, Marija Serifović, Belgrade Film Orchestra...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 13-12-2009, 03:27 AM   #2
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Snimanje Gitare i Basa

Cao Aco,

Sto se tice pojacala, pitanje ti je malo neprecino...za koju muziku, sa kojom gitarom, u kojoj pjesmi? Sto se mene tice, sve moze, ako ima smisla u kontekstu.

Sto se tice akusticne gitare, odustao sam od koriscenja pickupa odavno, jer jos nisam cuo neki koji bi mi bio upotrebljiv u studiju. Snimam ih sa jednim ili vise mikrofona, opet u zavisnosti od konteksta,tj. koliko je veliki zvuk potreban za tu funkciju u toj pjesmi. Ako se radi o gitari koja treba da bude samo prateca ritam gitara, podrazumijeva se da ne treba da bude frekventno prevelika, nego treba da zauzme svoje parce prostora u miksu, pa cu to u 90% slucajeva snimiti jednim mikrofonom. U zavisnosti od prirode samog instrumenta, stavicu Neumann KM184, U67 ili Manley Reference Gold. Manley ima malo naglasenije visoke, U67 ima odlican donji mid, a KM je zvucno najmanji, samim tim i najsvedeniji u miksu koji je aranzmanski komplikovan.

Sa druge strane, ako snimam akusticnu koja treba da zauzme vise prostora u miksu, koristicu neku od stereo tehnika, X/Y, M/S, ili siroki A/B, a mozda stavim i neki par u sobi, ako se radi recimo o pjesmi u kojoj postoje samo glas i gitara.

Sto se tice bassa, mnogo mi je lakse kad basista donese i pojacalo Ne volim cisti DI zvuk, jer se uglavnom desi da u miksu imam potrebu da dupliram DI, i da nekako napravim jos jedan kanal, bilo nekom amp simulacijom, bilo reampingom. Nekako mi uvijek fali struktura harmonika kad nema zvucnika.

Iz prakse mi se pokazalo da DI izlazi na pojacalima cesto nisu dovoljno kvalitetni, pa uglavnom ne gubim vrijeme na to, nego ubodem Avalon U5 i idem dalje

Volim Ampeg i Fender bassman od starijih, a od novijih mi se svidjeo EBS. Ne volim bass pojacala u class D.

Last edited by dvuckovic; 13-12-2009 at 07:47 AM.
dvuckovic is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules