|
Dejan Vučković Jedan od naših najboljih i najaktivnijih snimatelja, producenata, jedan od glavnih ljudi studia Barba, razgovara sa vama na temu muzičke produkcije. |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Cao Aco,
Sto se tice pojacala, pitanje ti je malo neprecino...za koju muziku, sa kojom gitarom, u kojoj pjesmi? Sto se mene tice, sve moze, ako ima smisla u kontekstu. Sto se tice akusticne gitare, odustao sam od koriscenja pickupa odavno, jer jos nisam cuo neki koji bi mi bio upotrebljiv u studiju. Snimam ih sa jednim ili vise mikrofona, opet u zavisnosti od konteksta,tj. koliko je veliki zvuk potreban za tu funkciju u toj pjesmi. Ako se radi o gitari koja treba da bude samo prateca ritam gitara, podrazumijeva se da ne treba da bude frekventno prevelika, nego treba da zauzme svoje parce prostora u miksu, pa cu to u 90% slucajeva snimiti jednim mikrofonom. U zavisnosti od prirode samog instrumenta, stavicu Neumann KM184, U67 ili Manley Reference Gold. Manley ima malo naglasenije visoke, U67 ima odlican donji mid, a KM je zvucno najmanji, samim tim i najsvedeniji u miksu koji je aranzmanski komplikovan. Sa druge strane, ako snimam akusticnu koja treba da zauzme vise prostora u miksu, koristicu neku od stereo tehnika, X/Y, M/S, ili siroki A/B, a mozda stavim i neki par u sobi, ako se radi recimo o pjesmi u kojoj postoje samo glas i gitara. Sto se tice bassa, mnogo mi je lakse kad basista donese i pojacalo ![]() Iz prakse mi se pokazalo da DI izlazi na pojacalima cesto nisu dovoljno kvalitetni, pa uglavnom ne gubim vrijeme na to, nego ubodem Avalon U5 i idem dalje ![]() Volim Ampeg i Fender bassman od starijih, a od novijih mi se svidjeo EBS. Ne volim bass pojacala u class D. Last edited by dvuckovic; 13-12-2009 at 07:47 AM. |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mikrofoni za snimanje gitare | Milanche_show | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 35 | 06-09-2008 11:51 PM |
PC snimanje gitare | zadresar | Gitarska Produkcija | 2 | 26-02-2008 06:48 PM |
pravila pri usnimavanju vokala, ak. gitare, basa | gorjan | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 06-07-2007 05:22 PM |
Kucno snimanje gitare | vanya | Gitarska Produkcija | 2 | 20-10-2006 12:12 PM |
Snimanje gitare ? | acaradio | Audio Produkcija - Tehnike | 7 | 03-04-2005 02:51 AM |