Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Slobodan Milunović - Boban

Slobodan Milunović - Boban

Muzičar (gitara), producent, mastering tehničar (Fabrika13).
Svirao sa: Rapid Force, Bloodbath, Evenfall, Plasticube, URBS
Producirao/mixao/snimao: Belphegor, Harmful, Graveworm, Evenfall, Ritam Nereda, Eyeburn?
Masterovao: Tic Tac Toe, Jose Carreras, Wiener Filharmoniker, Peter Kruder, URBS, She says, Hans Thesink, Van Gogh, Sergej Ćetković, Hollenton, Deathspell Omega, Harmful, Urlaub in Polen, Swosh, ?

Thread Tools Display Modes
Old 13-05-2009, 09:29 PM   #11
Bo_13
Member

Default Re: pre master, master i finalni produkt.

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Mene interesuje kako je izgledao proces masterovanja "Vrelog Leta" tj sta si tacno radio?
vrelo je prvi i jedini mix koji mi je voja (aralica) poslao "nagazen" ...tako da sam trazio da mi posalje mixeve koji nisu limitirani.
receno-ucinjeno...
"novi" mixevi su zvucali puno bolje i moglo se lakse raditi s njima.
chain je bio sledeci:
pro tools HD-3, DA konvertor, manley massive passive, millennia nseq-2, millennia tcl-2 AD convertor, L2 limiter, sadie.
(na leto prodje) sam koristio sledeci eq set-up:
massive passive: 44hz -3db, 120hz + 1db, 270hz -2db, 3.9khz +3db
millennia nseq-2: 34hz +1db, 570hz -1,5db, 16khz +3db
millennia tcl-2: attack 100ms, release 0,35ms, ratio 2,5:1
to je to...mada to bas i nece nesto da ti znaci.
...probat cu ovako:
kao prvo treba da se smislis sta ti smeta i sta ti fali. ja sam definitivno tu cuo bubanj i bass kako vode celu pricu i cine jednu lepu podlogu za vokale, pa sam pokusao da ta dva elementa iz mixa jos vise istaknem i da ih "zaokruzim"...da postanu "jedno".
smetalo mi je to da energija koja je dolazila iz tog dela mixa nije podrzavala aranzman. vokali su bili super, ali su mi bubanj i bass zvucali malo "umorno". tako da sam im skuvao kafu .
jednom nadjen "sweet spot" sam po svaku cenu hteo da sacuvam i ne zguzvam, tako da sam jako pazljivo usao u AD konvertor i u L2. celo vreme sam se trudio da mi signal ostane zdrav koliko je moguce.

pozzz
Old 13-05-2009, 09:34 PM   #12
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Master za Vrelo Leto je sjajan, jako zanimljiv i poucan topicHvala
Jan is offline  
Old 13-05-2009, 09:46 PM   #13
Bo_13
Member

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
ma nema na chemu.. malo izbegavam forum, al ti si me (ili da persiram? ) si me odushevio..

znam, koristim na masteru samo t racks.. i dizem eq-om drumove, release je najkraci jer mi pojede tranzijente.. al nemam pojam.. opet ne udara onako kako sam zamislio pa se na kraju vratim na mix (kada me umor natera) i dignem drumove toliko da ne moze da se slusha vishe.. i onda upropastim sve shto se moglo upropastiti..

znam da je dosta stvari u opremi koju imash, i da je karakter koji se dobije na svakoj od tih sprava zasebno, jedna od glavnih stvari.. al nisam preterano u tom svetu.. pa neka zvuchi hladno, bash me briga.. al samo da udara kako treba..

radish li paralelnu kompresiju u masteringu? video sam da dosta mastering inzenjera radi po tom principu.. pogotovo kad je u pitanju neka malo "tvrdja" muzika..

hvala tebi na odgovoru

poz
hvala na odusevljenju .
hladno ne mora obavezno da bude lose...vecina extremne metal svirke (pogotovo skandinavija) zvuci hladno, ali ispadaju plombe .
dobar deo elektronsek muzike takodje.
obrati vise paznje na attack...sto duzi attack to vise "kicka" sto kraci attack to ti signali postaju "tromiji" i imas osecaj da pesma postaje sporija.
ratio ne bi trebao da bude visok.
analogne sprave imaju bolji headroom...pored karaktera to je jednako bitan razlog sto su mi draze od plug-inova.
paralelnu kompresiju koristim...kada lezi na nekom mixu. dobra je fora...ali kao i sve ostalo, ne koristi ti uvek.

pozzz

Last edited by Bo_13; 13-05-2009 at 09:48 PM.
Bo_13 is offline  
Old 13-05-2009, 09:48 PM   #14
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

e, da.. to shto se tiche headrooma htedoh da priupitam..

nagazish gain da bi promenio karakter, pa spustish out da bi ga zapisao nazad u komp?

btw, vrelo leto gazi.. sad ga slusham u studiju... prelepo udara.. svaka chast..

poz
HeatMan is offline  
Old 13-05-2009, 09:54 PM   #15
Bo_13
Member

Quote:
nagazish gain da bi promenio karakter, pa spustish out da bi ga zapisao nazad u komp?
da...ako mi radi za odredjen mix/svirku...ali nije pravilo. svaki projekat je unikatan. u komp zapisujem "final level". level s kojim udjem u komp, ostaje na finalnom masteru. u kompu JAKO REDKO diram levele...a i ako to radim radim zato sto sam vec prilikom usnimavanja konstatovao da mi pesma na tom levelu super zvuci i da cu posle da je mrvicu stisam. btw..u compu mogu samo da stisavam, posto ulazim u comp iz L2 limitera i svako pojacavanje signala bi rezultiralo overom.

Quote:
btw, vrelo leto gazi.. sad ga slusham u studiju... prelepo udara.. svaka chast..
hvala ti

poz[/quote]
Old 13-05-2009, 10:42 PM   #16
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bo_13 View Post
tako da sam jako pazljivo usao u AD konvertor i u L2. celo vreme sam se trudio da mi signal ostane zdrav koliko je moguce.

pozzz
Thnx Bobane

Znas sta me jedino zbunjuje? Cujem blagu distorziju i cini mi se kao da je koristen neki hard clipping - ima flat top-ova

Jel to do L2?

Pozz
Everbeatz is offline  
Old 14-05-2009, 07:48 AM   #17
Bo_13
Member

Quote:
Thnx Bobane

Znas sta me jedino zbunjuje? Cujem blagu distorziju i cini mi se kao da je koristen neki hard clipping - ima flat top-ova

Jel to do L2?

Pozz
ne treba da te zbunjuje...i ja ju cujem . veci deo te distorzije dolazi iz samog mixa/usnimavanja...i ja ju s time sto sam ceo mix "posvetlio" samo pojacam (psihoakusticki)...a jedan mali deo dolazi i od mene...ne od L2, nego od AD konvertora. to je u danasnjim uslovima konzumiranja muzike neizbezno. 1db tise i dist sa moje strane se ne bi desio, ali tu se desi ona stvar, "e, a moze li to jos malo glasnije"?
ista stvar je sa flat top-om. tu su vise radi levela sa kojim ulazim u AD konvertor nego od L2. ja NIKADA ne limitiram vise od 0,5db na L2...tako da L2 nije jedini uzrok.
Old 14-05-2009, 08:59 AM   #18
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Quote:
Thnx Bobane

Jel to do L2?

Pozz
uh dobro je...ja već mislio da sam istripovao za tu distorziju pa nisam hteo da se blamiram...
DADDY Z is offline  
Old 14-05-2009, 10:22 AM   #19
Era
Member

Era's Avatar

Pozdrav ,mozda je ovo pitanje vec postavljano ranije,ali me interesuje na kom nivou da izmiksujem materijal za mastering ,a da imam punu "zahvacenost" konvertera ,a opet da bude dovoljno headruma za postprodukciju?
Era is offline  
Old 14-05-2009, 04:23 PM   #20
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

e, da.. kada se stavi frejm na frejm (originala i mastera) na prvom piku (vrelo leto) razidju se posle.. shta se deshava? kao da blago ubrzava i usporava?

dal je neshto do mastera? jesi sekao strofe pa sklapao posle nazad?

chudno stvarno..
HeatMan is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules