Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-03-2009, 09:39 PM   #91
quake
Banned

Default Re: difuzor panel

superchunksi su kamuflirani ovako....
Attached Images

quake is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2009, 09:41 PM   #92
quake
Banned

...jos malo gluva soba....
Attached Images

Old 29-03-2009, 11:01 PM   #93
quake
Banned

Evo i par slika kako sam sekao kamenu vunu za superchunkove.Kamena vuna je dimenzija 100cm/60cm.Da bi se sve iskoristilo sekao sam je kao na ovim slikama.....
Attached Images

Old 29-03-2009, 11:03 PM   #94
quake
Banned

i kasnije delove koji bi inace otpali slagao ovako....
Attached Images

Old 29-03-2009, 11:08 PM   #95
quake
Banned

Pre slaganja kamene vune u reziji gde nema rostilja cu na razmacima 60cm od coskova staviti letvice do plafona.Posle slaganja kamene vune cu celom visinom heftalicom priheftati dva sloja platna strach jersey.i preko toga prikucati trouglaste drvene lajsne pa ce to izgledati kada bi se gledao presek odozgo ovako.....Zuto je k.v. a braon drvene lajsne.Zeleno je platno koje je inace prilicno rastegljivo i bude ravno kao staklo.Malo sam uvelicao dimenzije drveta da se bolje vidi sta se radi.
Attached Images

Last edited by quake; 29-03-2009 at 11:12 PM.
Old 29-03-2009, 11:37 PM   #96
grada27
Senior Member

Ovo je bas jako korisna informacija kako seci kamenu vunu,zanima me posto bas trap moze biti u samom prostoru,konkretno u mom slucaju postoje neka dva stuba betonska 20x20cm,da li bi ako bih ih obmotao kamenom vunom dobio neku vrstu bas trapa i do koje debljine ici da bi se stub betonski ponasao obmotan kamenom vunom kao bas trap ili je u tom slucaju nemoguce tako nesto postici?

Veliki Pozdrav!
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 11:47 PM   #97
quake
Banned

Neznam tacno gde su ti pozicionirani stubovi ali mislim da bi od njih ako su na zgodnom mestu korisnije a i lakse bilo napraviti difuzore.Napravis samo da budu kruznog preseka i to je to.E sada...da li ce bas na tome mestu koristiti ili pogorsati situaciju.....treba izracunati a mislim da ti NLP ili BOGy to mogu i odokativno reci.Inace se bas trapovi stavljaju tamo gde se niske frekvencije najvise i skupljaju sto znaci da bas trapovi u prostoru gde se ne skuplja bas ne sluze nicemu.Postoji programcic koji ti pomaze da vidis gde ti se sta skuplja i u jednom od tema je,dema je dao link.

Last edited by quake; 29-03-2009 at 11:50 PM.
Old 31-03-2009, 11:24 PM   #98
grada27
Senior Member

Quote:
Originally Posted by quake View Post
Neznam tacno gde su ti pozicionirani stubovi ali mislim da bi od njih ako su na zgodnom mestu korisnije a i lakse bilo napraviti difuzore.Napravis samo da budu kruznog preseka i to je to.
Mislim da te bas nisam najbolje razumeo ovo sa difuzorom i kruznim presekom,ako bih mogao malo detaljnije da mi objasnis to, sa kojim materjalom i kako napraviti difuzor sa kruznim presekom?

Veliki pozdrav!
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2009, 01:57 AM   #99
quake
Banned

Kada bi banalizovali situaciju,3d difuzor bi bila lopta a 2d okrugli stub od kojih se zvuci odbijaju i rasipaju na sve strane gubeci na energiji i postujuci pravilo da pod kojim uglom zvuk udari u nesto,pod istim se i odbija.Neke gluve sobe su radjene u fazonu na su svuda po zidovima redjani elementi koji su izgledali kao stubovi preseceni uzduzno na pola i to je bila neka vrsta difuzije.I moderni difuzori se rade,cini mi se u istom fazonu kopirajuci taj efekat kada se zvuk odbije od stuba.Verovatno bi bilo najbolje da te stubove ako stoje npr u zadnjem delu prostorije,na barem 2m od sweetspota i ako postuju simetriju oblozis drvetom ili plastikom kruznog oblika,mozda i betonom ali to je samo neka pocetna ideja....bolje ce te posavetovati ovi nasi iskusni akusticari.Pozdrav,sacekacemo da cujemo Boggyja,Demu,NLP-a....
Old 16-04-2009, 12:08 AM   #100
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Sad se setih...... Cime si sekao vunu?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules