|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Mene interesuje, takodje oko snimanja vokala koje obradjujem u Adobe Auditionu. Interesuje me kakav treba da bude reverb na vokalu, i sta znaci kad stavim vokal na SEND, to sam cuo negde ali se nije naso niko da mi objasni?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aux-send Pozdrav
![]() |
![]() |
#3 | |
Member
|
![]() Quote:
koliko mu je trajanje ->> pocetak, sredina, kraj. Kada stavis vokal na send znaci sledece : Kreiras audio kanal na kome ces snimiti svoj glas. Kreiras BUS kanal ili FX kanal nisam siguran kako ga oznacavaju u Auditionu. Na vokal kanalu ces imati opciju da selektujes taj kreirani BUS ili FX kanal pod SEND. Ostalo ti je sada da nuvelises kolicinu tog BUS efekta koji ce uticati na tvoj vokal audio kanal. Zaboravio sam ovo: Na BUS kanalu ces izabrati jedan plugin reverb i odredices na njemu gotovi preset ili ces sam podesiti. Srecno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Hvala Geronimo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Radi kako mislis da treba tj kako ti najbolje zvuci ne postoji nikakav tutorial ili savet kako namestiti reverb, kompresor, eq, samo koristi ushi experimentisi i tako to , ja sam za 3 dana sve sam izvalio ni jedan tutorial me nije naucio koliko sam sam naucio i ima jos puno toga da ucim dok sam ziv
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Pozdrav svima
![]() Da ne otvaram novu temu, pregledam malo forum ali nisam nai?ao na neke teme koje su ba? za početnike, a evo u čemu je stvar: Sla?em se da se treba osloniti na svoje u?i i eksperimentisati ?to vi?e. Ipak, ne bi bilo lo?e da negde postoje neke Must Have smernice, bez kojih snimanje vokala u kućnoj DAW varijanti nije kompletno. Ima dosta linkova, puno teksta, ali je sve to manje vi?e zastra?ujuće i odbijajuće za nekoga ko je pre svega instrumentalista, pa bi na kraju da snimi i glas ali da bude korektno muzički, tj da ne zvuči kao na nekoj konferenciji za novinare ![]() Elem, od opreme imam Midi-klavijaturu (koja ima ulaz za dinamički mikrofon) Mikrofon je Shure m58 DAW je Reaper. Ni?ta dakle profesionalno, ali za snimanje i hobi sasvim ok. Ovih dana se igram da milion puta slu?am jednu te istu pesmu i poku?am da čujem kako zvuči sve ?to je snimljeno, pa tako nasnimavam bubnjeve, bas, gitaru isl..i kad dođe red na vokal, tu bih voleo da se ne mučim mnogo, već da znam u startu koji VST su za snimanje vokala obavezni (pri tom ne mislim na proizvođače vst-ja, već na tip: da li reverb, Chorus, Kompresor, Delay..isl) Dakle osnovne stvari. Evo i primer kako ?elim da glas zvuči, pa ako neko mo?e u kraćim crtama, bilo bi super. https://www.youtube.com/watch?v=4luUSTlf4B4 i jedno potpitanje koje se tiče miksete..S obzirom na to da DAW već ima svoj mixer, postoji li potreba za eksternom hardware miksetom i koja je razlika? Hvala puno unapred |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Mikseta ti ne treba. Za snimanje vokala - ne. Obavezni VST? Vidi, to je kao da si pitao - šta mora u kolač? Koji kolač, šta,kako,gde...?! Nisam sarkastičan, (čak i zbog drugih čitalaca) pojašnjavam samo stvari da shvatiš da obavezni VST - ne postoji! Postoje neke alatke koje su uobičajene. Dakle neka bazična kombinacija je gate, compresor, eq. U suštini gate je uvek prvi. Ostalo zavisi da li želiš da kompresuješ ekvivalizovano ili ekvivalizuješ kompresovano. Da, bitno je, postoji razlika, eksperimentiši pa poslušaj. Ne mora biti da je i ovo "obavezno"...ovo je samo neki uobičajeni bazični set. Ovo je zanat, nema magičnog trika, uči se u hodu, kroz rad. Nema pravila. Nema "must have" smernica. Kao i npr. električna gitara - produkt greške - distorzije zvuka. Ili kao hrana, poezija, ljubav i svaka druga umetnost - poenta je da se i drugima dopadne, a šta koristiš - tvoja stvar...! A rečenica "voleo bih da se ne mučim mnogo"...Ne znam šta da ti kažem. Tako će i da zvuči onda. Jako puno ljudi danas tako razmišlja, ako ti je lakše zbog toga... A onda za produkt imamo sunovrat svih muzičkih, filmskih, uopšte - umetničkih a o koncu i moralnih i ljudskih vrednosti... ![]() No, glavu gore i pokušavaj. Probaj iznova i opet dok ne budeš zadovoljan rezultatom. poz'
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
ja bih se nadovezao na ovo sto bockie kaze, da za pocetnike/entuzijaste/demo/hobi grupu buducih nam producenata dam savet, da se ne obaziru bas mnogo na to da na tjubu slusaju i "skidaju reverb, distorziju" itd, jerbo taj jutjub ima tako jebastichnu konverziju da nikad to ne bi uzimao za primer... a pogotovo ne da ucim koliko reverba/hall-a treba, jer to u mp3ju nestane odmah posle lowenda
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Tvoj nacin snimanja i miksanja vokala | FrankoPanko | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 9 | 09-04-2009 06:07 PM |
Gledao neke slike | Steka | Razno | 19 | 26-08-2007 08:27 PM |
Vjerovatno osnove ! | morchant | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 01-08-2007 03:37 PM |