Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-03-2009, 11:26 PM   #1
gregor z
Moderator

Default Re: Mastering pitanje?

evo mojih 5 centi........

NAJBITNIJE OD SVEGA JE : DA MIKSATE I PRODUCIRATE DO POSLEDNJE FAZE (Kad mislita da ste napravili sve ?to znate i mo?ete u mixu) BEZ KOMPRESORA I LIMITERA NA MASTERU!!!!!

Onda stavi? na master ?to bolji : eq, kompresor, limiter i napravi? neki prototip master - tu pravila ili magic preseta nema - a ima na netu miljon tutoriala - mnogo lo?ih - i nekolicina dobrih.....ako mastering uspije ostavi? - inače skine? sve sa mastera i ?alje? u neki mastering studio......ima toga danas puno - mo?e i kod mene

Ja svoje top produkcije ?aljem u Nautilus mastering (Milano),Giovanni Versari mi je dosad sredio puno produkcija i digao ih na neki level koji nisam bio u stanju napraviti sam...(Carl Cox, Magnifico, Umek.....) i uvijek sa smije?kom platim račun.......

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 01:34 AM   #2
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by gregor z View Post
Ja svoje top produkcije ?aljem u Nautilus mastering (Milano),Giovanni Versari mi je dosad sredio puno produkcija i digao ih na neki level koji nisam bio u stanju napraviti sam...(Carl Cox, Magnifico, Umek.....) i uvijek sa smije?kom platim račun.......
?eli? reć da si radio stvari koje Cox i Umek poslje prodaju kao svoje, ili sam ja ne?to krivo shvatio?

Jer u tom slučaju... nisi ti platio mastering. Samo si se smje?io
Old 09-03-2009, 08:16 AM   #3
gregor z
Moderator

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
Želiš reć da si radio stvari koje Cox i Umek poslje prodaju kao svoje, ili sam ja nešto krivo shvatio?

Jer u tom slučaju... nisi ti platio mastering. Samo si se smješio
hehehe, imaš pravo.....za večinu stvari su mi platili mix ili produkciju i u biti sam stavio trošak masteringa u cijenu......ali mogao bi novce zadržat i sam to napravit....ali nisam, jer posle toliko vremena potrošenog na pjesmi trebaš treče (dobre) uši......i taj dodatni kvalitet u soundu....

Umek sam radi i producira svoje stvari, nekoliko sam jih ja miksao, više-manje mu masteriram skoro sve produkcije poslednjih 10 godina.
Skupa smo radili produkciju i songwriting njegovog još neizdatog albuma, mislim da se single pušta na MTV-ju (Obey ft. Andja Marič).

A što se Cox-a tiče.....slao nam je pjesmu u totalno ruff fazi, upotrebili smo samo vokal (i još to ne sve), a sve ostalo napravili na novo i prilično promjenili harmonije. To sam radio skupa sa Valentinom Kanzyanijem i obojicu nas je Cox podpisao kao producente.....i naravno debelo platio sve troškove.....

A inače sam napravio i nekoliko "milli vanilli" dance produkcija.....DJ plati produkciju i podpiše se kao executive producer ili co-producer, njemu "slava" meni cash i publishing..... i opet se smiješkam....

Last edited by gregor z; 09-03-2009 at 08:21 AM.
Old 09-03-2009, 12:07 PM   #4
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
hehehe, imaš pravo.....za večinu stvari su mi platili mix ili produkciju i u biti sam stavio trošak masteringa u cijenu......ali mogao bi novce zadržat i sam to napravit....ali nisam, jer posle toliko vremena potrošenog na pjesmi trebaš treče (dobre) uši......i taj dodatni kvalitet u soundu....
Lako se smijat kad drugi plaćaju

Quote:
A inače sam napravio i nekoliko "milli vanilli" dance produkcija.....DJ plati produkciju i podpiše se kao executive producer ili co-producer, njemu "slava" meni cash i publishing..... i opet se smiješkam....
Znam točno kako to ide... bavio sam se par godina dj-ingom, pa znam većinu ljudi koje si spomenuo, i kako te stvari funkcioniraju.
Old 09-03-2009, 12:44 PM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
evo mojih 5 centi........

NAJBITNIJE OD SVEGA JE : DA MIKSATE I PRODUCIRATE DO POSLEDNJE FAZE (Kad mislita da ste napravili sve ?to znate i mo?ete u mixu) BEZ KOMPRESORA I LIMITERA NA MASTERU!!!!!

Onda stavi? na master ?to bolji : eq, kompresor, limiter i napravi? neki prototip master - tu pravila ili magic preseta nema - a ima na netu miljon tutoriala - mnogo lo?ih - i nekolicina dobrih.....ako mastering uspije ostavi? - inače skine? sve sa mastera i ?alje? u neki mastering studio......ima toga danas puno - mo?e i kod mene

ovo je upravo krucijalno pitanje oko koje se spore i mnogi producenti na stranim forumima. Dakle, jedna je ta teza, mixati prirodnom dinamikom, i dati nekom da ti napuca nivo.
Logično pitanje koje sledi je - šta biva sa odnosima pod tolikim pritiskom limitera? Svi odreda kukaju kako im potom nestaje punch-a na tim levelima, da bubnjevi nestaju i sl. Mnogi su jednostavno kupili TC Finalizere (ne kažem da su u pravu), i mixaju kroz njih, i rade fine-tunning mixeva pod opterećenjem. Ja sam dosada uglavnom mixao kroz neki radni nivo limitinga, i zatim popravljao koliko mogu. Jednom prilikom sam tako radio, i nosio ceo album na mastering u ozbiljan studio, ali sam exportovao bez mojih master plugova. Dakle, smixao sa njima, pogasio ih, odneo u studio, i tamo replicirali sa ozbiljno lepim i skupim spravama ono što sam ja na mixevima čuo. Rezultat je ozbiljno glasniji i meni prijatniji od mojih probnih verzija sa pluginovima.
E sad me samo zanima, na osnovu čega si ti izneo toliko decidno svoj stav, pretpostavljam da si isprobavao sve varijante, pa me zanima da podeliš još neku reč i iskustvo sa nama. Dakle, šta biva sa tranzijetnijim delom materijala koji si namestio u mixu da ti radi kako želiš, posle spaljivanja na masteru?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 01:33 PM   #6
gregor z
Moderator

Hej Artur!

O.K., moje dosadašnje iskustvo je takvo:

1: šta biva sa odnosima pod tolikim pritiskom limitera?

Odnosi se uvijek mijenjaju, nekad više nekad manje - u biti je to i svrha masteringa da se dinamika frekventno izbalansira.
Glavni problem je loša kontrola transienta u mixu, koji onda nestaju sa procesiranjem sa kompresorom ili limiterom na masteru- najviše puta sner ili kik - što je potpuno jasno , jer kompresor ili limiter skida on što je iznad thresholda.....i to su ti tranzijenti.....

Osnovna ideja je da se kontrolira sve transiente u mixu na solo instrumentima i onda radi "dinamiku" sa "fader ridingom" ili "crtanjem" automatike.

2: Mnogi su jednostavno kupili TC Finalizere

Ja sam kupio prvi Finalizer 2 mjeseca zatim kad je izašao...97 godine ?
I napravio sam mu tri upgreda, na kraju na 96k - dok ga nisam 3-4 godine nazad prodao jer mi nije više trebao.
Moram reči da je bio to bitan dio mog uspjeha u 90ima kao miker i producent, jer sam mogao radit glasnije i "jače" mikseve. Mackie 8bus - na master insert DBX 160SL -Finalizer - !!!
Sve sam miksao pod "opterečenjem", nekad toliko radikalnim . da danas ne mogu to ni zamislit - ali miksevi su u najviše primjera radili i na radiu i u klubovima.....a dosta puta ne na vinilu.....

Problem je u tome da umjesto da bi sredio dinamiku u miksu, oslanjaš se na final comp/limiter koji ti na kraju toliko izdistorzira dinamiku basa da to nema više "puncha" ni "lijepih" visokih.....sigurno možeš sa tim postići interesantne efekte i napraviti vrhunske mikseve - ali to je onda to. Ako to ne radi dobro ili vrhunsko , ne možeš to ispravit sa nekim dodatnim masteringom - a ko češ skinut finalizer ili master pluginove sve če ti ič u "crveno" - znači distortion. Ako to staviš na vinil, bit če na kraju tiši od "nefinaliziranog" mastera.....zašto=stvar druge debate......

nema tu ništa loše....finalizer je veoma dobar alat ako ga znaš podesit.....
i ne upotrebljavaš Wizard mode.....

3: Dakle, smixao sa njima, pogasio ih, odneo u studio, i tamo replicirali sa ozbiljno lepim i skupim spravama

Točno tako, to je pravi način rada danas.....važno je samo da se počneš oslanjati na bonitete final processinga tek na kraju. Jer dobar mix radi bez final processinga. I kad napraviš maximum na solo trakama ("očistiš" nepotrebne frekvencije i nepotrebne transiente/dinamiku, staviš soundove u neki EFX, napraviš group ili parallel compression i veoma bitno "odfuraš" automatiku preko cijele pesme....etcetcetc) - onda stviš na master eq, compressor i limiter i ideš još malo sredit mix i omjere.....i dobiješ puno bolji rezultat sa više dinamike, puncha i glasnoče u usporedbi sa miksom koji od početka radiš pod opterečenjem.....i najbitnije: ne trebaš toliko terat limiter ni kompresor tako da ne gubiš tranzijente i punch.....

Onda sve skupa fino skineš i šalješ u mastering dve verzije , jednu sa tvojim final processingom da može taj koji radi mastering čuti šta želiš.... i jednu bez final processinga .
Meni se svake toliko dogodi , da ne mogu napraviti bolji mastering od originala zbog pumpinga i distortiona u songu koji dobijem za mastering jer ima toliko poseban karakter , da ga ne mogu replicirat..... i zbog toga je i verzija bez takvog processinga neupotrebljiva.

ali u najviše primjera takvi songovi ne rade ni na radiu niti u klubu....rade samo na malim kompjuterskim spikerima i to je to.....sa veoma rijetkim iznimkama.....

4: Dakle, šta biva sa tranzijetnijim delom materijala koji si namestio u mixu da ti radi kako želiš, posle spaljivanja na masteru?

Skoro ništa, ostaje najmanje takav kakav je....u najviše primjera mogu dinamiku i tranzijente "pojačati" ili bolje rečeno, napraviti bolji groove pjesmi. Kod produkcija koje ja miksam ili masteriram na kraju stavim 1-3 db limitera i to je to.
Nikako ne spaljujem transiente, osim ako jer to želja klienta.....najviše rada je u pravoj ekvalizaciji i u podešavanju kompresora na masteru.....

5: pretpostavljam da si isprobavao sve varijante, pa me zanima da podeliš još neku reč i iskustvo sa nama.

Jesam, mastering za druge počeo sam radit odmah kad sam kupio Finalizer, sve od tehna , popa, rocka, reggaea etcetc.....playback sa jednog data digital in u finalizer - na njegove konvertore insertirao DBX 160 SL + Amek 9098- digital out snimao na drugi DAT (kasnije na CD, i još kasnije u DAW).

Tokom godina sam promjeni dosta zvučnika, konvertora i svega i svačega , tako da danas to radim kombinacijom analogije i digitalije.....i puno bolje nego nekad....

Mogao bih o tome napisati svašta......ali sada nemam više vremena.....ako nekog zanima mogu kasnije ukratko napisat kakav redoslijed sprava i kakve settinge upotrebljavam kod svojih klienata i produkcija.......

Pozdrav,

Gregor Z

Old 09-03-2009, 01:43 PM   #7
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

e super sto si spomenuo mastering na vinilu , taj proces mi je totalno ne poznat pa ako te ne mrzi da napises sta sve ide posle standardnog zavrsnog mixa tj koji je proces , a i vec duze vremena me mori sto je zeta retikula tj umek na elektriksu tako spaljen u odnosu na ostala izdanja ? dal je to taj problem koji si spomenuo gore ???

Pozdrav

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 03:01 PM   #8
gregor z
Moderator

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
e super sto si spomenuo mastering na vinilu , taj proces mi je totalno ne poznat pa ako te ne mrzi da napises sta sve ide posle standardnog zavrsnog mixa tj koji je proces , a i vec duze vremena me mori sto je zeta retikula tj umek na elektriksu tako spaljen u odnosu na ostala izdanja ? dal je to taj problem koji si spomenuo gore ???

Pozdrav
odmah kad stignem napisat ču par trikova oko miksanja i masteriranja za vinil.....a Zeta Reticula je bila spaljena kod Nilca (Nilesh Patesh), koji je ako se dobro sječam radio cutting i upropastio nam je prilično puno izdanja u neko vrijeme sa distorsionom i pretjerivanjem sa nivojima na vinilu.........poslednjih par godina sve ?aljem/o Andreasu Kaufelltu.....Schnittstelle

evo ovo za početak:

http://www.vinylrecorder.com/faq.html

Old 09-03-2009, 03:05 PM   #9
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

hmmm nilz cuveni ... zanimljivo ... obicno je njegov cutting top notch ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 08:53 PM   #10
gregor z
Moderator

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
hmmm nilz cuveni ... zanimljivo ... obicno je njegov cutting top notch ...
Pa nekad je a nekad ni nije.....neko vreme sve sam/smo slali Nilcu u cutting (u biti pravi mastering) i mnogo stvari je napravio baš fenomenalno.....zučao je vinil bolje od originala......a par stvari je došlo nazad totalno izdistorzirano na visokima i bez puncha na basu.....znam kad je bila moja greška kod mixa i masteringa a kad njegova kod cuttinga.....

Nilz je uvijeka koštao duplo više od svih cutting majstora....i ako se dobro sječam, prestao sam radit s njim kad nam je poslao spaljen test pressing, koji nismo prihvatili i hteo je opet pare za novi cut iako je to bila njegova greška.....a i trebao si ga čekati i po mjesec dana da napravi cut.....to razumem jer je bio tad najtraženiji cutting majstor......

Andreas je iz istog mastera napravio fenomenalan cut i od tad smo sve radili kod njega....
Napravi brže , veoma dobro i košta puno manje.....toplo preporučujem...

Super je lik, samo sam mu jedanput vratio test pressing jer na njemu nije bilo dovoljno visokih i previše ga je naterao, napravio je novi cut tačno tako kao smo htijeli, brez problema i na svoj trošak.....

A oko cuttinga vinila ili bolje rečeno pripreme pre-mastera za cutting......

Napisat ču nešto više sutra.....ako imaš neko konkretno pitanje.....

Pozdrav,

Gregor

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules