Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Recenzije

Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-11-2008, 12:28 PM   #141
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"

A provalio sam

Kada je tacno 2x onda zabada tacke na pocetku gde je nivo 0 i na sredini amplitude kada ona ide iz negativne u pozitivnu ili obratno, gde je opet 0, pa se zato ne dobija nista.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2008, 02:41 PM   #142
Damir
Junior Member

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Kao sto vidis plava tacka je otprilike na svakih 1.5, 1.4 od pune oscilacije crvene linije, tako da je to i odnos ... E sad, dal je frek. 100 hz a sample rate 140 ili je frek 1000 a sample rate 1400 nije toliko ni bitno, ovo je samo primer da se vidi sta se desava.

Konvertor ne uspeva da uhvati sinusoidu koja je brza od njegovog vremena odabiranja i onda se zabadaju tacke svake druge siusoide te se potom pri rekonstrukciji stvara neka frekvencija koja uopste nije bila tu u originalnom signalu.

Lacky, semplovao sam 22.050, ne dobije se nista. Vec na 22.049 se dobija saw, sa volume modulacijom ...

Nije mi jasno, tj. jasno mi je da ukokliko je frekvencija ista kao i sample rate da se onda dobija nista, ali nije mi jasno zasto se dobija nista i kada je 2x iako je ocigledno tako ... Imas li neki odgovor?
Meni se cini da je je freq ovde veca od sample rate-a, i da je to razlog tako velike razlike. Kada bi bilo obrnuto ipak bi razlika bila manja.
Damir is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2008, 03:32 PM   #143
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Sta kazes onda na ovu razliku ako ti je ta velika:

Ovde je 9 oscilacija naspram 11 tacaka odabiranja, skoro da je 1:1, tako da je na onoj slici definitivno manje tj 1;4 ili 1:5, ali to zaista nije bitno bitan je princip.
Old 04-11-2008, 06:19 PM   #144
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
A provalio sam

Kada je tacno 2x onda zabada tacke na pocetku gde je nivo 0 i na sredini amplitude kada ona ide iz negativne u pozitivnu ili obratno, gde je opet 0, pa se zato ne dobija nista.
Tako je zato sam i rekao da sempling rate mora biti vise od 2 x veci od frekvencije tj. moras imati minimum 3 merne tacke da bi moga restaurisati uzorak.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 02:36 AM   #145
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Uostalom uzmi Sound Forge. New file -> 44100 Hz. Daj mu da generise sinusoidu od 22050 Hz u trajanju od koliko hoces. Zumiraj i pogledaj kakvu je on sinusoidu iscrtao. Isto uradi sa nizom frekvencijom. Shvatices da, sto je niza frekvencija, ima vise informacije da se vernije prikaze trazeni oblik. A onda stavi new file - pa mu daj npr. 192000 Hz. Videces razliku VIZUELNO
Sto niko nece da proba ovo ? Dobicete lep pralktican prikaz svega sta se desava u samom procesu digitalizacije. Ne morate da generisete signal unutar SForgea, mozete ga uvesti iz spoljnog generatora. Ovde mozda necete videti ucinak antialiasing filtra, ali cete lepo videti sta je sustina. Kako izgleda dobijeni signal, sta se desi ako je frekvencija 2x, 3x, mozete cak da uradite sweep od 20Hz-20KHz i videti kako sve samplerate i bit depth uticu.

Sto se tice vise uglova gledanja... Elektronika je prilicno ogranicena oblast i moze se posmatrati samo iz jednog ugla. Sada je znanje svima dostupno, cak i da znate nesto i da ste 1000% sigurni u to, nista vas ne kosta da odete na wikipediju npr i da vidite da sluuucajno niste ziveli u zabludi.

Eto, a sto se tice same teme: kako bre sve radi u 48KHz na Presonusu ??? Ja htedoh da uzmem tu kartu za sebe kuci - pa onda ne bi smeli da je prodaju, mislim kakva korist sto su stavljali konv. na 96KHz, ako je to potpuno neprimenjivo? A mozda je doticni gospodin merio zvuk preko DirectSound Drajvera ?
Old 05-11-2008, 08:23 AM   #146
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Kako nece, ja sam tako i odgonetnuo ovo za 22050
Blenuo u sf i menjao frekvencije dok nisam skapirao
Old 05-11-2008, 04:12 PM   #147
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

eto kako smo svi lepi i pametni
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2010, 01:12 AM   #148
MikiIct
Junior Member

Izvinjavam se sto otvaram ovako staru temu i sto nisam procitao sve postove do kraja. Naime trazio sam sasvim nesto drugo na internetu i slucajno naisao na ovu temu. Nisam muzicar, nemam dodirnih tacaka sa tim ali svakako znam da jako lepo objasnim sve ovo

Prva stvar, osnovni koraci u postukpku digitalizacije signala su

1. Ogranicavanje signala
2. Odmeravanje
3.Kvantovanje
4. Kodovanje

Odmeravanje predstavlja postupak digitalizacije signala u vremenu, odnosno uzimanje zatecenih vrednosti u tacno odredjenim vremenskim intervalima. To znaci da se u slicaju kada je sampling 44,1kHz na svakih ~20 mikro sekudni uzima zatecena vrednost signala koja se kasnije vodi na kvantizator sa M nivoa. Broj mogucih nivoa na kvantizatoru bice jednak 2^N gde je N broj bitova sa kojim cete kodovati vas signal. Prakticno sto vise nivoa imate manji ce biti korak kvantovanja i manja ce biti greska kvantovanja (zaokruzivanja vrednosti signala). Signal se moze uspesno rekonstruisati ukoliko je frekvencija semplovanja 2 ili vise puta veca od maximalne frekvencije u spektru odmeravanog signala. To znaci da bi za audio signal od 20Hz-20kHz bila dovoljna frekvencija semplovanja od 40kHz. Zasto onda veca frekvencija? Pa npr te frekvencije od 96, 176kHz nazivaju se oversampling. Oversampling je nacin da se smanji snaga suma kvantizacije koja je data za (q^2)/12 gde je q vec pomenuti korak kvantovanja. Naime kada pogledate spektar semplovanog signala videcete da se vas originalni signal od 20-20kHz pomerao levo i desno za ucestanost odmeravanja i to tako za n puta levo i desno... znaci ostao je original pa je jednom pomeren desno pa dva puta itd... isto tako i levo. Pomeren je bas za ucestanost semplovanja. Sto znaci da ako ste semplovali sa 176kHz vi cete sum kvantizacije rasporediti u vecem OPSEGU, veci ce biti prostor izmedju kopija, tacnije 4x veci nego kad je fs=44,1kHz i onda kad prilikom rekonstrukcije signala filtrom izdvojite vasih originalnih 20-20kHz sav onaj sum koji ste bacili do sledece kopije, a razmak je sad veci je "otpao". Druga stvar kod oversamplinga je to sto ne postoje idealni filtri sa beskonacno strmom karakteristikom kojom cete frekvenciju od npr 20kHz propustiti a od 20,01 vec totalno oslabiti, pa je i na taj nacin ostavljen prostor da filtar moze lepo da rekonstruise signal, tj ima prostora da se karakteristika filtra spusti na odredjen nivo slabljenja da sledecu kopiju ne bi propustala. Jos jedna stvar, pa naravno da ako je frekvencija semplovanja veca vi cesce uzimate trenutne vrednosti, znaci i rekonstruisani signal bice "verniji" izvornom. Postupak kodovanja i prica o bitima nosi 2 stvari. Kao sto sam i rekao, vise bitova, vise kvantizacionih nivoa znaci manji korak kvantovanja. Npr vecim brojem bitova omogucice se veci dinamicki opseg, odnosno to predstavlja odnos izmedju NAJGLASNIJE i NAJTISE amplitude, odnosno zvuka. Druga stvar je sto je maximalni odnos signal sum dat sledecim izrazom SNR=6,02N + 1,76dB gde je N broj bitova. Sto znaci da sto vise bitova imate to je i bolji odnos signal sum!

Dakle ukratko da rezimiram: Sto veca frekvencija odmeravanja to cete kasnije vas sum kvantovanja razvuuuuuuciiiii u vecem opsegu. (Npr da pojasnim imas litar vode i kad je stavis u posudu u litar ona je puna, ali ako je stavis u posudu od 10 litara ti kao da si vodu razvukao) Tako zamislite i da sum razvucete a onda da iz te vase posude od 10l koja je dugacka recimo 5m iscupate samo 20cm sa sredine (odnosno vas originalni signal 20-20kHz) pa vidite koliko suma ste odbacili).

I naravno broj bitova vam direktno smanjuje sum kvantizacije, jer povecava broj nivoa kvantizatora i smanjuje korak kvantovanja.

I poslednje, obican analogni filtar realnih karakteristika kada je signal overesemplovan uspeva lepo da izdvoji vas originalni signal od 20-20kHz i ne zakaci i propusti onu sledecu kopiju u spektru odmerenog signala...

Nadam se da sam bio od neke koristi i da je mnogima sad jasnije

Pozdrav
MikiIct is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2010, 02:02 AM   #149
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by MikiIct View Post
Izvinjavam se sto otvaram ovako staru temu i sto nisam procitao sve postove do kraja..............
Dobrodosao na Rumski.
Quote:
Originally Posted by MikiIct View Post
Dakle ukratko da rezimiram: Sto veca frekvencija odmeravanja to cete kasnije vas sum kvantovanja razvuuuuuuciiiii u vecem opsegu. .........
Ovo konkretno nije sasvim jasno i tacno, jer odnos signal sum se po pravilu smanjuje za 3dB prilikom udvostrucavanja sampling rate-a (i sum kvantovanja nije jedini izvor suma koji postoji u digitalnom audiju), s obzirom ako je sum konstantan i frekventno ravnomerno rasporedjen, ako uzmemo filter sa duplo vecim propusnim opsegom (duplo veci sample rate) dovucicemo sebi vise suma (manje cemo ga filtrirati)
Uglavnom ... povecanjem sample ratea nema "razvlacenja suma".
Sum o kome pricam je analogni, postoji uvek na ulazima A/D konvertora, i konverzija ga sama po sebi ne moze potisnuti osim filtriranjem i/ili posebnim postupcima gde se najveci deo suma shiftuje na jako visoke frekvencije koje su coveku necujne.

BTW, sum kvantovanja je ovde manji problem, i pogotovo je slabo izrazen prilikom semplovanja sa 24bit, i resava se nikako drugacije osim ditheringom.
Razvlacenje kvantizacionog suma im slabo znaci kada ce opet da sve narezu na CD koji ima 44.1k/16bit, dithering je tu jedini lek.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 17-12-2010 at 02:18 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 5 (0 members and 5 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules