Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-10-2008, 04:50 PM   #1
quake
Banned

Default difuzor panel

Pozdrav svima.Kako mi je NLP i predlozio,otvorio sam novu temu.U pitanju je studio u kuci ali zidanje iz nekih razloga na zalost ne dolazi u obzir pa sam plan za akusticko sredjivanje (uz pomoc vaseg foruma ) napravio kao na slici.Problematicno mi je koliko ce u ovom slucaju difuzor panel moci uspesno da "odglumi" zadnji zid i da li da difuzore na bocnim zidovima kacim kao na slici ili direktno na zid ako im slojevi vazduha i azmafon pozadi ne znace mnogo.Ako postoje bolje varijante sto se tice rasporeda opreme i akustickih pomagala bio bih vam zahvalan da mi ukazete na njih.Pozdrav
Attached Images

quake is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2008, 06:52 PM   #2
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default Re: difuzor panel

Quote:
Originally Posted by quake View Post
Pozdrav svima.Kako mi je NLP i predlozio,otvorio sam novu temu.U pitanju je studio u kuci ali zidanje iz nekih razloga na zalost ne dolazi u obzir pa sam plan za akusticko sredjivanje (uz pomoc vaseg foruma ) napravio kao na slici.Problematicno mi je koliko ce u ovom slucaju difuzor panel moci uspesno da "odglumi" zadnji zid i da li da difuzore na bocnim zidovima kacim kao na slici ili direktno na zid ako im slojevi vazduha i azmafon pozadi ne znace mnogo.Ako postoje bolje varijante sto se tice rasporeda opreme i akustickih pomagala bio bih vam zahvalan da mi ukazete na njih.Pozdrav
ako je micanje zidova nemoguce, ovo je vrlo solidno planirano IMHO,
iskreno, nebi nista posebno dodavao..

ne brini za zadnji difuzor
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2008, 07:07 PM   #3
Edi Prog
Member

Quote:
A vizualni kontakt izmedju live rooma i rezije?

http://www.spider-amps.com

http://www.step-sound.com
Edi Prog is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2008, 07:29 PM   #4
quake
Banned

Hvala puno sto se javljate ljudi .Na vratima izmedju "gluve" sobe i control room-a se razmisljam da ugradim prozor.Ionako treba da ih menjam.Napravio bih nova vrata,masivna i punjena kvarcnim peskom a u gornjem delu bi bila dva vakumska stakla.Preglednost ni u tom slucaju nije bas najbolja pa se razmisljam i oko varijante sa monitorima i kamericama.Jel imate neki predlog za plafon?visina je 2,7m.Razmisljao sam da u prvoj trecini control room-a stavim na plafon difuzore a nazad,u zadnjoj trecini osb ispod koga su 2cm azmafon na rostilju od 10cm.Ne znam da li mi i izmedju osb-a i azmafona treba rostilj i koliki bi bio?Dali da perforiram osb na plafonu...

Last edited by quake; 15-10-2008 at 07:44 PM.
Old 15-10-2008, 11:35 PM   #5
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Ajde molimte razjasni Difuzor i Difuzor panel.
Dali mislis mozda Absorber.

Pozz
Denis
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2008, 11:02 AM   #6
quake
Banned

Nacrtao...
Attached Images

Old 16-10-2008, 12:11 PM   #7
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

o, o..
bice sad svega..

ovako nabrzaka, zasto je s obje strane difuzno?
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2008, 01:02 PM   #8
quake
Banned

Difuzno je sa obe strane jer panel ne zatvara celu zadnju stranu i pored panela ipak moze da prodje dosta velika kolicina zvuka(u akusticki ne obradjen prostor) koja se takodje i vraca nazad do panela i pored njega, pa bih da uticem difuzno i na to kada vec nemam zadnji zid.Posto ce panel biti poprilicno tezak,mislim da je dobro i zbog ravnoteze .Ispravite me ako gresim, jer mi se ne slazu ove silne letvice za djabe.

p.s.ostali difuzori nemaju letvice i sa ledjne strane.Samo ovaj koji "glumi" zadnji zid.

Last edited by quake; 16-10-2008 at 01:12 PM.
Old 16-10-2008, 01:11 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Difuzno je sa obe strane jer panel ne zatvara celu zadnju stranu i pored panela ipak moze da prodje dosta velika kolicina zvuka(u akusticki ne obradjen prostor) koja se takodje i vraca nazad do panela i pored njega, pa bih da uticem difuzno i na to kada vec nemam zadnji zid.
Uticaj je, po meni, suvise malen da bi se isplatilo praviti ga... radije bi (opet licno misljenje) napravio DVA panela sa po JEDNIM difuzorom.
Ono sto prodje "pozadi" radije apsorbuj... difuzor ima smisla u sprecavanju rezonancija neposredno uz ravne i cvrste povrsine... ali u tvom slucaju bi to bilo nekakvo preterivanje (overkill)
Quote:
Posto ce panel biti poprilicno tezak,mislim da je dobro i zbog ravnoteze
Hehm... ovo mi je prvo palo na pamet kao dobra strana (kad sam video sliku), jer ce difuzor-panel inace pozeleti da pada "na nos"... produzi nogare sa strane gde je difuzor, i imaj u vidu da ce to biti bas "heavy"... narocito povedi racuna oko cvrstine rama za panel.
Quote:
.Mislim sve ovo,bolje receno,nagadjam,pa me ispravite ako gresim jer mi se ne slazu ove silne letvice za djabe.
Kako god... napravi duplu kolicinu panela

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2008, 01:19 PM   #10
quake
Banned

Hvala ti Boggy i izvini sto sam editovao post,radio sam to pre nego sto se tvoj post pojavio ali ostaje cinjenica da se ne razumem u akustiku i poprilicno sam "nagadjao" radeci skicu.Kako ti se cini ovo ostalo?Koje frekventno podrucje da gadjam kojim difuzorima i koji tip(prime number,mislim da se tako kaze gde da upotrebim.Hvala jos jednom.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules