|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#8 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
Drugo - slozices se samnom da vecina pojacala sa bipolarnim tranzistorima ima trafoe od 2x25V - sto mu dodje oko 54v. Slozices se i da vecina monitorskih pojacala ne prelazi snagu od 100Wrms max na izlazu. E sad, zasto vecina pojacala koja ima napon od 50V nema i proracunatih 600W na 4 oma ? Pa zato sto bi onda to pojacalo moralo da ima tranzistore sposobne da podnesu 600W, pa onda adekvatno hladjenje... OK, mogu se u paraleli spajati izlazni tranzistori, mogu se stavljati darlingtoni... moze svasta, ali se to ne radi - bar ne za monitore, jer se gubi kako na kvalitetu zvuka, tako i na ceni - tj dobija se, pardon, na ceni... A kao slag na tortu, vecina pojacala radjena za monitore je u AB klasi (dosta manji stepen iskoriscenja, zarad smanjenja izoblicenja) i sto je najvaznije - izradjena je kao integralac, koji po pravilu moze mnogo manje struje da podnese nego BJT tranzistori... Mada, cak i da zanemarimo sve ovo... Kad sam rekao da u zvucnicima nema struje vece od 2A, pre svega sam isao od predpostavke da zvucnike koristi za monitoring, a ne za razglas... Tako da, ako predpostavim da ima trafo od 2x25V (90% pojacala koje sam video ili pravio) za snagu od oko 100 - 150W max nece potrositi vise od 2.5 - 3A, u naaajgorem slucaju. Znaci - struja je ogranicena samim pojacivacem. Da ne bude zabune - predpostavio sam da ima trafo od 50vrms i da mu pojacalo ne prelazi 100w nominalne snage na izlazu - iz ta dva sam izvukao struju I = P / U - jer.. struja je promenljiva koja me interesuje, P i U su neke predpostavljene konstantne vrednosti - naglasavam PREDPOSTAVLJENE... Na vece napone za tako male snage se u pojacalima ide bas zbog toga da bi se izbegle velike struje - samim tim i elementi koji ih trpe. U kolima se zbog ogranicenog napona ide na podizanje struje - mada je i tu max vrednost 12V*12V/2Oma = 72W, pa se ide na izgradnju switching napajanja, koje dizu napon na 50 - 100V. Sto se tice onoga za parazitne kapacitivnosti... Da, slazem se u vezi lose dizajniranog pojacala... Pojava oscilovanja na visokim frekvencijama moze dovesti do pregorevanja istog... Ali ne mogu da znam da li neko ima lose ili dobro pojacalo - samo sam upozorio na mogucnost... BTW, zvucnik moze da predstavlja i induktivno opterecenje - redje kapacitivno. A u kombinaciji sa kapacitivnoscu - eto nama LC oscilatora ![]() Na kraju - vezano za kablove - ako nije crklo odma', nece ni da crkne, ali ako neko ima lose dizajnirano - citaj jevtino pojacalo, nije uvek najpametnije da poseze za najdebljim kablovima koje nadje. Mozda ce bash to da mu izazove problem... Naravno, ako ima pojacalo od 300 - 600W, ne preostaje mu neki izbor za debljinu ![]()
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 08-10-2008 at 12:33 AM. |
|
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
spdif kablovi | magnum | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 14 | 31-12-2007 02:03 PM |
kablovi | liman021 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 15 | 27-12-2007 05:49 PM |
Kablovi ? | djole970 | Vlado Georgiev | 1 | 10-03-2005 02:46 PM |