Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2008, 09:54 AM   #31
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: Limiter?

Imati sibilante su u redu, naročito kada snimate u eksterijeru, pa vam zbog manjkavosti ovda?njih terenskih mikrofona glas bude nekako "umuljan" Ja srećom nemam tih (tolikih) problema. Bubice su fabrički natrimovane bez frekventnih iskakanja, s'tim ?to bih rekao da je u mid polju za nijansu zvuk izra?ajniji nego u low spektru. Ne znam, mislim da su bubice, ipak, dinamičke, jer ne crpe 48 fantomskih V sa kamere, već tro?e 2x1,5 V u prijemniku i predajniku. Svejedno, da bi dalje priča dobila smisao postaviću, koliko već danas, dva uporedna snimka jedne pričice od dvadesetak sekundi. Jedna će biti bez postproduktivnih intervencija, a druga spremna za emitovanje.
Old 07-10-2008, 10:03 AM   #32
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

I da...
Neko me je ovde iskritikovao zbog redukcije ambijentalnog ?uma. Pa, ovako...
Vođen ličnim iskustvom, uvek je bolje odstraniti okolni zvuk i ostviti glas koji je dinamički i frekventno sređen, a onda, naknadno, na drugom kanalu dodati zvuk okoline iz lične arhive. Razlog je čisto tehničke prirode. Vi poku?avate da na terenu zabele?ite ?to čistiji zvuk. Jedan mikrofon ne mo?e u isto vreme raditi i "srcasto" i u "360 stepeni". Ambijentalni zvuk se uvek snima naknadno pa ubacuje, recimo, u filmovima, serijama... Osim toga, va? glas ima određenu frekventnu karakteristiku. Naknadnim "lepljenjem" ambijentalnog ?uma dobijate mogućnost da ceo spektar generalno zvuči popunjenije, jer ste dodali ono ?to vam je potrebno, makar to bio i zvuk koji ste, a takvo pravilo i jeste, snimili na licu mesta, naravno, solo, bez glasa...
Old 07-10-2008, 10:08 AM   #33
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Emisija se zove "Slobodna tema" i emitovala se svakog ponedeljka od 22 i 30h na Prvom prograu Televizije Vojvodine (RTV 1), a nakon usvajanja nove programske ?eme, termin za ubuduće je subota (22 i 30h). Na zvaničnom sajtu RTV (www.rtv.rs) postoji i mogućnost praćenja programa u?ivo (zapravo uz ka?njenje od oko pola minuta), pa ko hoće nek' izvoli...
Old 07-10-2008, 08:35 PM   #34
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
I da...
Neko me je ovde iskritikovao zbog redukcije ambijentalnog ?uma. Pa, ovako...
Vođen ličnim iskustvom, uvek je bolje odstraniti okolni zvuk i ostviti glas koji je dinamički i frekventno sređen, a onda, naknadno, na drugom kanalu dodati zvuk okoline iz lične arhive. Razlog je čisto tehničke prirode. Vi poku?avate da na terenu zabele?ite ?to čistiji zvuk. Jedan mikrofon ne mo?e u isto vreme raditi i "srcasto" i u "360 stepeni". Ambijentalni zvuk se uvek snima naknadno pa ubacuje, recimo, u filmovima, serijama... Osim toga, va? glas ima određenu frekventnu karakteristiku. Naknadnim "lepljenjem" ambijentalnog ?uma dobijate mogućnost da ceo spektar generalno zvuči popunjenije, jer ste dodali ono ?to vam je potrebno, makar to bio i zvuk koji ste, a takvo pravilo i jeste, snimili na licu mesta, naravno, solo, bez glasa...
Igore,

nije mi jasno da li su pitanja koja postavlja? na forumu istinska ili retorička? Često mi se učini da ti zapravo slu?e kao ?lagvort za obrazlaganje tvog metoda snimanja i obrade zvuka

Kako god bilo, čisto da ne bismo brkali babe i ?abe, kočiće i lončiće i sve tako to (zarad u?tede prostora neću citirati sve tvoje prethodne postove):

1. Ne koriste svi kondenzatorski mikrofoni "fantomsko napajanje sa miksete", postoji i podvrsta koja se zove "electret condenser" (EC) i koja koristi napajanje sa baterije (poput 97% savremenih "bubica"). Neki EC mikrofoni pak mogu da koriste i "plug-in power" sa aparata za snimanje. Generalno, EC mikrofoni ne prenose istu količinu visokih frekvencija kao "pravi" kondenzatorski mikrofoni, ali imaju kudikamo jači odziv na tranzijente nego dinamički mikrofoni. Hoću da ka?em, tvoje bubice su kondenzatorske, ali to nije naročito va?no za priču, va?no je čisto da sazna? (i da ja ispadnem obave?teniji od tebe, naravno ).

2. Mnoge "bubice" su omnidirekcionalne, ili kako ti ka?e? 360 stepeni (ne znam koje konkretno koristi?, mogao bi i to da napi?e?), tako da od njihove pozicije i načina kačenja zavisi kako i koliko će "hvatati" okolne zvuke. Naravno, svaki mikrofon menja karakteristiku u zavisnosti od okru?enja i pozicije, ali to je već druga priča.

3. Ako zakači? bubicu na kragnu, svakako će glas biti dominantan, imaće vi?e "donjeg srednjeg" spektra i (avaj) sibilanata i "pljuckanja" od glasova P, B, K i T. Sve to upravo stoga ?to će mikrofon "čuti" glas direktno iz grla i grudnog ko?a, plus tranzijente koji su prirodni za sve kondenzatorske mikrofone. Ako ga zakači? malo ni?e, čuće neke druge stvari, kao ?to su: prirodan ambijent, prirodniji frekvencijski odziv...

4.
Quote:
Radim produkciju zvuka za televiziju i posao mi je da iz glasa snimljenog be?ičnom bubicom na terenu izvučem ?to je moguće vi?e. Naravno, podrazumeva se da je skidanje ?uma neizostavna faza, tim pre ?to se vox pre zahvata te vrste sređuje dinamički, pa iako sam govor bude bolji, noise u pozadini zbog gain kompenzacije nekada biva i pet puta jači nego na izvornom snimku.
Da li si poku?ao da prvo uradi? denoise, pa tek potom pristupi? procesu dinamičke obrade?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ponekad je korisno uposliti snimatelja i obrađivača zvuka, iskustvo mi govori da to nije lo?e. Sve preko toga je sujeta
Old 08-10-2008, 11:12 AM   #35
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Pa kako, Vaso, pobogu, da tra?im pomoć bilo koga od vas ako prethodno ne obrazlo?im način na koji ne?to radim. Nemoj reći da ti se nikada nije dogodilo da zeca pronađe? u nekom usputnom grmu. Jednostavno, ?umar bolje poznaje ?umu i nije sramota ako ti ka?e: "Dečko, taj mali, taj malecki grm koji svaki put bezbri?no preskače? tra?eći zeca, e, pa tu ti se dugouhi i krije". Ok, mo?da ti moj narativni stil ne odgovara, ali to sad stvarno nije va?no.
Bilo da je reč o dinamičkom, bilo o kondenzatorsko-elektretskom mikrofonu, kao ?to sam obećao, sa Vi, prelazim na Ti -
Slede dva primera koja će vam ilustrovati u kom grmu le?i zec (?ta je bre ovo, počeo je da me prati, i?!):

P.S.

Oba fajla su normalizovana na -6db.
Attached Files
File Type: mp3 Vox - sirov.mp3 (292.6 KB, 212 views)
File Type: mp3 Vox - obradjen.mp3 (292.6 KB, 186 views)
Old 08-10-2008, 05:50 PM   #36
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

I?
Kako vam se čini?
Ajd' makar ne?to...
Old 08-10-2008, 06:41 PM   #37
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Aj, aj.

Čime si ovo obrađivao kada si dobio toliko 'metalno struganje'?
To se obično dobije kada se preforsirava neki od noise gate alata.

Kako si to snimio drugi stih kada je drastično različit od ostalih : kao da si ga naknadno umetnuo ili mu promijenio gain i freq.? jel' ti to neko smetao tamo gdje si snimao, ili si na neki način primakao bubicu ustima?

Last edited by alfom; 08-10-2008 at 06:44 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2008, 07:04 PM   #38
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
I?
Kako vam se čini?
Ajd' makar nešto...
Čuj, ako je tebi OK, i meni je.

Što se mene tiče, lakše podnosim šum kao takav nego artefakte koji se dobijaju ovakvim denoisingom. Kao da si govorio u metalnu kofu. Nisi eliminisao smetnje, samo si im promenio karakter i zapravo ih učinio još napadnijim. Ali, nema veze, samo ti teraj kako voliš.

Pozdrav

Last edited by awacs; 08-10-2008 at 07:06 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2008, 07:33 PM   #39
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Ovo nista ne valja... Moze se dobiti dosta bolji rezultat samo Waves-om, da ne pominjem nesto drugo, a ostaviti ovo drugo, a kao nesto ti smeta na onom prvom, mislim da nije bas dobra odluka...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2008, 07:54 PM   #40
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Dobro, ok, ne valja
Ali 'ajde Rumovci, evo prilike da i vi sa reči pređete na delo.
Imate sirov snimak, jednostavno eksportovan onakav kakav je zabele?en na terenu, pa Wavujte u va?em DAW-u, nakačite ovde i da čujem o kakvoj je to kanti reč.
Komentari tipa: "Ako je tebi dobro i meni je dobro" mislim da stvarala?tvu ne poma?u puno. Uzgred, vox se "lepi na video. Facijalna ekspresija, pokreti rukama, igra očima... Birajte: hoćete li zvukom da ih pojačate (da bude resko), ili da se dr?ite neke svoje politike. Mislim ok, nakačiću vam i video ako vam je to bitno, samo recite. Negde na Rapidu, recimo, po?to bi ovde to bila mrka kapa zbog ograničenja u megabajta?i...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules