Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 02-09-2008, 04:06 AM   #7
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Ozvučavanje bubnja-compressor

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
Preporuka za live timpane (subjektivno) je Sennheiser e 604. AKG i Shure bubice su mi previse plasticne, beta 56 i slicno su mi nekako tvrde jako, a 604 bogami i od govneta napravi pitu md421 odlican ali ne bas praktican za live. Em kamermanima smeta kad snimaju bubnjara (... ) em cas posla spadne sa holdera i razvali o pod samo pazljivo....
ne bacaj 441, zlata su vredni
pozzzz
e604 vise nego dobro zavrsavaju posao, a ja bi (takodje subjektivno) dodao i njihove prethodnike BF504, koji mi, cak, rade i za nijansu bolje...
Generalno, sa kompresijom budi pazljiv da ne unistis prirodni atak, sustain i tranzijente. U standardnoj pop-rock live varijanti dobra pocetna tacka je: ratio izmedju 3:1 i 5:1, gain raduction izmedju 5 i 8dB (ovo se prevashodno odnosi na kick i snare). Soft knee opcija (ako postoji) moze dobro doci, ako zelis zvuk sa vise punch-a, stavi malo sporiji attack (otprilike vise od 20ms), brzi attack ti lako moze proizvesti cuveni "blip" zvuk odsecenog dobosa, brzi release dace ti utisak veceg loudness-a, a spori release duzi sustain i vise "tela" u zvuku. Snizavanjem treshold-a i povecanjem ratio parametra mozes zvuku "mlitavog" dobosa dodati ekstra atak. Imaj u vidu da na Kick-u moras postaviti duzi release nego na snare-u zbog "nize pozicije" u frekventnom spektru (niza frekvencija - veca talasna duzina - duzi release).
Kod timpana imas manju potrebu za kompresijom, radije pokusaj sa limiterom i gate-om, pocetna tacka za treshold oko -20dB (ovde bi trebalo da su tranzijenti jos uvek "zivi"). Ako u lancu imas i gate i kompresor, neka ti prvi bude gate. Ovo su samo neke od polaznih tacaka, dosta toga zavisi i od instrumenta i od sviraca i njegove dinamike, odnosno tipa zvuka koji se "juri".
Malo sam oduzio, ali mozda ti nesto od ovoga pomogne. Pozdrav.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules