|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Da li snimate grupu vokala, ili samo jedna devojka/momak odrade posao samo sa brda nasnimavanja?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Banned
|
![]() Quote:
Uglavnom se snimaju muski i zenski vokali,naravno da moze i citav hor ako imas tehnickih mogucnosti.Za to ti bas treba i dosta mic,slusalica,veliki prostor.Mnogo je nezgodno objasniti kako da sve to uradis jer muzicki intervali ni u jednoj pesmi nisu isti i svako od nas bi drugacije to uradio.Al ajd nesto najprostije:Uglavnom na lid vokal uradis unis i to u dupleksu da bi mogao da pravis panorame.Svaki sledeci vokal(terca,kvarta,kvinta,seksta,oktava)radis isto u dupleksu.Ako hoces da ti bekovi u odredjenim delovima pevaju harmonski blok(Prost primer Am-A,C,E)muski bekovi pevaju za oktavu nize od zenskih(Opet sve puta dva)Namerno ti napominjem da moraju dupleksi da se rade jer ces kasnije dobiti fantasticnu sliku u panorami.Uglavnom se A korusi pevaju u nekoj blazoj formi,mozda samo neka terca.U Bridzu mozes dodati neki harmonski blok sa vokalima,a u B korusu i jedno i drugo.Ovo ti je najprostije neznam kako drugacije da ti objasnim.Al opet sve zavisi do tvoje invencije i maste.Pozz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Member
|
![]()
Hvala puno, voma koristan post! Nasnimavajuci sam sebe skontao sam da je panorama jako bitna, tako da mi je ova prica sa dupleksima savrseno logicna!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
|
![]()
Nadam se da sam bar delic pomogao,ako te vise interesuje mozes doci do mog studija pa da prakticno vidis kako ja radim.Uglavnom saradjujem sa Cecom Slavkovic(Navika ima zena muzicku skolu pa se razumemo savrseno)Ivana Cosic,Leontina itd.Zaboravio sam u predhodnom postu a neradi edit fukcija da ti kazem da uglavnom harmonske blokove radis u samoglasnicima(A,E,U)zavisi koji ti pasuje od njih.Ili mozes pola jedan samoglasnik,pola drugi.Pozz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
Probaj sa kratkim stereo delay-em...razlicitih vrednosti po L/R kanalima, a eq zavisi od frekvencija glavnog vokala....i poigraj se sa EQ...slobodno do extremnih vrednosti..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Banned
|
![]() Quote:
Kakve ovo veze ima sa postavljenim pitanjem?Ajte malo razmislite kad postujete.Bolje jedan pametan nego sto bezveze odgovora.Pozz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Junior Member
|
![]()
Mene zanima dal' kad radite aranzman ispisujete partituru ili sve onako iz glave direktno u Cubase i kad radite kompoziciju (npr. da treba samo nekom da iskomponujete) dal' pisete samo melodiju glasa i akorde ili glas+klavir?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Junior Member
|
![]()
ja mogu samo malo autorski da ti pomognem u osmisljavanju pratecih vokala..
kada ih radim obicno ih radim na recima koje zelim da istaknem u pesmi ili u delu gde zelim da naglasim manir.. npr, ako ces raditi taj sladunjavi pop ala Georgijev tu bi dosta ubacivala vokala koji su bazirani na samoglasnicima.. sto se intervala tice, meni su jako bitne terce i donje kvarte.. tako se dobije potpun akord u vidu kvartsextakorda koji je za razliku od kvintakorda mnogo zgodniji za vokale.. sto se tice terce.. ne bi je trebalo stavljati svuda iako je dosta pogodna za uklopljavanje sa leadom.. usnimavanje- duplexi su obavezni ( mada mene ponekad mrzi da ih odradim na gajbi, u studiju su mi naravno obavezni) i jako je bitno da nema copy&paste jer se dobija na silikonskom zvuku.. super je kad ti samo jedan pevac radi pratece jer on tacno zna kako izgovara svaku rec i nema mnogo mucenja oko dikcije i naglasavanja slogova. i vokali zvuce kao jedan.. e sad.. kako osmisliti vokale.. ja radim sledece- dobro se naslusam harmonije te pesme i pravim drugu melodiju u odnosu na lead. i onda slazem vokale na to.. jako je bitna i dinamika u pevanju ako ima nekih cressenda i decressenda.. bitno je da se sto manje filuje i da svee zvuci mnogo prirodnije.. eto.. mozes poslusati pesmu MAMA na mom facebook profilu cisto da shvatis na sta mislim http://www.facebook.com/pages/Ivana-...1994050?ref=ts (ne zamerite mi na snimku, radiila sam ga kod mene na gajbi.. ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
|
![]()
Ceca Slavkovic,No-1 bar za mene,znanja na pretek a drajfa koliko god pozelis....Milina je raditi sa njom.Pozz
Last edited by master29; 21-08-2008 at 03:55 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
aranzman | zoolander | Promocija radova | 0 | 13-02-2009 10:41 AM |
Njegovo velicanstvo - Aranzman 2 | Mogli | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 26-10-2008 02:18 AM |
Prateci glasovi | Steka | Ogi Radivojević | 19 | 08-01-2008 07:03 AM |
Aranzman i produkcija | Eon | Audio Produkcija - Tehnike | 34 | 10-05-2005 11:19 PM |