Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-11-2007, 08:18 PM   #11
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Default Re: Tom 3

Hmmm, nemam ni ja neko profesionalno iskustvo, niti sam isao na casove, pricao sa profesionalcima i sl. Sam sam radio na samom razvoju osecaja tako sto sam slusao numere i gledao izvodjace sta rade. Nemas cega da se stidis kad je tvoje licno iskustvo u pitanju, kod samog ucenja neceg novog trebas dosta povezivati i praviti analogije sa onim sto vec znas, na taj nacin ces nauciti dosta u samom startu, a za razvijanje dalje je bitna volja...

Sto se tice vezbi, hmmm, nisam bas neki strucnjak, trbusnjaci mogu da pomognu na taj nacin sto ces usavrsiti kontrolu trbusnih misica, ali to nece puno uticati na samu dijafragmu. Znaci nije na odmet, ali ne cini puno toga. Mozda da probas da udahnes vazduh skroz i pocnes da pevas neke lagane note, bez nekog vibrata i sl. - npr. pratece vokale u nekoj pesmi. Na taj nacin bi trebalo polako da dobijes koliki treba da bude protok vazduha, kao i samu kontrolu, a sto se tice kompletnog koriscenja pluca, nemoj ni da razmisljas kako ti koji deo radi, jednostavno udahni vazduh punim plucima i pevaj.... Hej da, pokusaj da napravis sto veci dinamicki opseg pri pevanju, videces zasto...

Last edited by dexyco; 24-11-2007 at 08:22 PM.
dexyco is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2007, 11:54 AM   #12
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Default Re: Pjevanje/tehnika

Quote:
Originally Posted by ANITA View Post
Ti bi bio astronaut da si to jako ?elio, za?to ne. Ali eto, ?ivot nije tako banalan. Najče?će ni ne po?elimo ono ?to nam je izvan dometa... ili nam je izvan dometa ono ?to ne ?elimo ba? zato ?to ne ?elimo.. ba? je svejedno. Čovjek mo?e sve ?to hoće jer ?elje ipak dolaze uz neki smisao, neki temelj, ne?to sa čime se čovjek rađa.
Pa Anita, koliko ja vidim ti si ovde napisala isto sto i ja, samo drugim recima.
To je upravo ono sto sam i ja rekao.
Old 02-12-2007, 03:20 AM   #13
Nemanja Filipovic
Member

Nemanja Filipovic's Avatar

Ja mislim da se tehnike pevanja razlikuju od slucaja do slucaja.....Hocu da kazem postoje razne skole pevanja..U muzickoj skoli bio sam kod tri profesora....svaki mi je drugacije postavljao glas...Naravno u celoj prici se podrazumeva da disanje ide na dijafragmu(i mali deo na pluca),iz razloga veceg kapaciteta i mnogo bolje kontrole..usustini to se jednom savlada i predje u naviku...i posle dises tako stalno...ne samo u toku samog pevanja....
i najbolja vezba za pevanje je po meni......pevanje......
I stvarno,za pevanje ti treba samo sluha i volje.......
Moja keva je sa 26 krenula na privatne casove za pevanje...sad je vec 21 godinu je solista Beogradske opere.
Nemanja Filipovic is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2007, 10:26 AM   #14
Worshipartist
Junior Member

Default Re: Va? matični instrument

Treba imati u vidu da mi svoj glas (osim u govornoj lagi) uopce ne koristimo u cjelosti i da nam je glas nerazvijen poput mi?ića koje nismo nikada koristili. Pa eto.. kako se mo?e nabiti fit tijelo... tako se mogu i razvje?bat na?e glasnice.

Interesuje me kako vre?ba? glas, kako prati? svoj napredak, da li postoje neki materijali u video zapisu koji su kao ?kola pevanja?

Ja dosta pevam i mnogo učim skidajući tehnike drugih pevača, posebno onih u čijem tonalitetu pevam, međutim voleo bi vi?e saznati, naučiti, i to sistematski korak po korak...
Worshipartist is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2007, 08:01 AM   #15
alhoholicar
Member

alhoholicar's Avatar

Default Re: Va? matični instrument

Quote:
Originally Posted by ANITA View Post
Hm, gore sam stavila jedan link na video koji mi se čni ok, a taj isti čovjek i prodaje video dvd/cd uz koji mo?e? učiti. Zaista ne znam da li je ok sve to, ovo ?to sam vidjela na youtube je sigurno super!

Dje ste drugari!

Eto cisto da vam kazem da zaista ima puno razlicitih kurseva i pristupa. Ono sto mislim da bi ljudima sa ovog foruma bilo najblize je SPEECH LEVEL SINGING tehnika. Nadjite na netu covjeka po imenu Seth Riggs ili njegovog ucenika Brett Manning-a koji drze casove, prodaju cd-ove i slicno. Inace covjek je poducavao Stevia Wondera, Michael Boltona, Prince-a...
Takodje se moze po nesto naci na YouTube. Srecno uz novu i najbolju tehniku...
alhoholicar is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2007, 01:27 PM   #16
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Na emule mogu da se nadju casovi pevanja sa Berklee akademije
Inovative_kg is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2007, 08:41 PM   #17
segiah
Junior Member

Ne znam da li ste culi za lika po imenu Brett Manning.
Covjek vec petnaest godina poducava pjevace raznih stilova ( on je kantri pjevac).
Napravio je audio kurs pod nazivom "Singing Success" koji je namjenjen pocetnicima kao i iskusnim pjevacima. Dvanaest cda sa tehnikama, disanjem,
frazama...
...a da....
za one koji tvrde da je vibrato "urodjen" i da se ne moze nauciti tu je kurs
"Vibrato lessons".
Jako dobra stvar. Probajte.
segiah is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2007, 09:29 PM   #18
master29
Banned

Procitao sam apsolutno sve sto ste pisali i vecina je u pravu sto se tehnike disanja i pevanja tice.
Moj savet svim interpretatorima u celoj ovoj prici je da sve osim talenta moze da se kupi.CD sa raznim kursevima velikih profesora,edukativne knjige i ostalo.
Nema tog rada koji bez velikog talenta moze napraviti vrhunskog interpretatora.
Toliko sterilnih i neupecatljivih izvodjaca sam cuo,bez trunke(nerva,m..a)muzicki zargon,koji su svoju tehniku doveli do zavidnog nivoa al im nesto fali.To je taj magicni filing koji se dobija samim rodjenjem od onog gore.

Jos jedna bitna stvar u celoj prici,nikako ali nikako nemojte imitirati druge izvodjace jer samim tim gubite svoju licnost.Budite svoji to je jedina prava stvar.Danas,sutra kad vas ljudi cuju na radiju,televiziji da kazu to ste vi a ne neki Pera,Sasa,Monteno,Oliver.
master29 is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2007, 12:51 AM   #19
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

I ja cu se sloziti, posebno sa ovim

Quote:
Originally Posted by master29
Jos jedna bitna stvar u celoj prici,nikako ali nikako nemojte imitirati druge izvodjace jer samim tim gubite svoju licnost.Budite svoji to je jedina prava stvar.Danas,sutra kad vas ljudi cuju na radiju,televiziji da kazu to ste vi a ne neki Pera,Sasa,Monteno,Oliver.
BTW, Anita, sta je sa tvojim avatarom?
Old 29-12-2007, 04:06 PM   #20
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
Toliko sterilnih i neupecatljivih izvodjaca sam cuo,bez trunke(nerva,m..a)muzicki zargon,koji su svoju tehniku doveli do zavidnog nivoa al im nesto fali.To je taj magicni filing koji se dobija samim rodjenjem od onog gore.
apsolutno tacno...
i to "nesto" je uzrok sto imaju samo dve kategorije pevaca:uverljivi i neuverljivi
a tehnika samo sluzi da ovi uverljivi budu jos uverljiviji,
a onim neuverljivim-nema pomoci
gorjan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules