Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-11-2007, 11:53 PM   #1
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Gitarski zvuk - pomoc!

Trebala bi mi pomoc oko ovog zvuka gitare. Da li bi neko od gitarista ovde mogao da napravi preset u NI Guitar Rig-u, Amplitube-u ili slicno da zvuk lici na primer koji prilazem? Ili bar neke smernice. Nisam gitarista tako da ne mogu ni da pretpostavim kako.

Bio bih zahvalan..
Attached Files
File Type: mp3 guitar 1.mp3 (34.6 KB, 407 views)
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 10:28 AM   #2
dejankuki
Moderator

dejankuki's Avatar

Default Re: Gitarski zvuk - pomoc!

Auh... dao si jedva tri sekunde primera, nisi rekao kako i sta snimas i nisi dao nikakve druge smernice ti nama da bi mogli bar da pokusamo da zamislimo sta radis...
Da li snimas direktno iz gitare ili preko pojacala, da li koristis neki interfejs, DI box, da li ides sa ili bez procesora....milion mogucnosti postoje...

Evo generalnog stava sto se gitara tice. Govorim samo za overdriven i distorded zvuk jer to je ono sto tebi treba.

1. snimanje sa pojacalom
Tu i nema bog zna kakve filozofije, ono sto snimis je obicno dovoljno. Treba ti vrlo malo podesavanja.. EQ,mozda... Hall, Reverb ili tako nesto

2. gitara sa procesorom ili sa pedalama bez pojacala
Zavisi od procesora, ali uglavnom ti treba neki amp simulator i dobar kabinet simulator.

3. gitara bez procesora ili pedale
E tu ti treba amp simulator koji ima dobar gain, kabinet simulator, plus svi oni efekti koje bi dao u procesoru....plus EQ...

Ukoliko snimis gitaru VEC distorziranu i neko ti posalje preset sa distorzijom, dobices preteranu distorziju koja nije upotrebljiva (ja to zovem "izgorela gitara", kao kad svetlost "izgori" sliku na fotoaparatu).
Tako da... hajde ti nama reci lepo, kako bi dosao do snimkail jos bolje posalji gitaru snimljenu na nacin kako mislis pa da malo mi mucnemo glavama.

Vazi?

dejankuki is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 11:24 AM   #3
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

apsolutno se slazem da se treba truditi snimati onako kako je Bog rekao-znaci gitaru preko git. pojacala ali ako za to nemas uslova probaj SimulAnalog Guitar Suite ima simaulaciju jcm marshalla i za rif meni radi bolje od guitar podriga.Bukvalno samo prebacis na drive kanal i to je to.Posl u mixu ce ti trebati hpf i vrlo malo eq-a.Probaj da tako usnimis dupleks gitare i bacis ih na stereo
Pozdrav

Last edited by allegrosteva; 12-11-2007 at 11:24 AM. Reason: lapsus
allegrosteva is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 01:41 PM   #4
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Hvala na odgovorima. Bicu iskren - u pitanju su samplovi clean elektricne gitare(poprilicno dobro snimljeni). Znaci nije u pitanju potreba da ukljucim gitaru i da je snimam nego da vec probam od postojeceg zvuka da napravim nesto. Ne znam da li je to moguce. Probavao sam da cackam po presetima ova dva navedena vst i uglavnom je dobro ali ni priblizno boji gitare na ovom primeru.
Old 12-11-2007, 09:19 PM   #5
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

ceo zivot sam ptroveo sa gitarom (znaci da je naravno-volim i postujem)ali mi se ipak par puta desilo da me mrzi da setup-ujem sve da bi snimio neki rif koji treba da bude u 10-om planu.Posto su mi i "najbolji" semplovi dista odvratni probao sam to-da sempl klina provucem kroz amplitube, guitar rig... I onda bih ustao i ukljcio gitaru.Jednostavno to nije to.Bar sto se mene tice.
Pozdrav
allegrosteva is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 09:24 PM   #6
Rocket Roll
Member

Rocket Roll's Avatar

To "ore" neki Les Paul ili neki Telecaster? A "ore" se kroz neki Marshall JCM ili kroz neku Marshall JCM emulaciju?

Možda bi mogao da probaš Rocktronovim Metal Aceom ili Dunlopovim Rockmanom (ako možeš da ga nađeš).
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
Rocket Roll is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 11:07 PM   #7
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by allegrosteva View Post
ceo zivot sam ptroveo sa gitarom (znaci da je naravno-volim i postujem)ali mi se ipak par puta desilo da me mrzi da setup-ujem sve da bi snimio neki rif koji treba da bude u 10-om planu.Posto su mi i "najbolji" semplovi dista odvratni probao sam to-da sempl klina provucem kroz amplitube, guitar rig... I onda bih ustao i ukljcio gitaru.Jednostavno to nije to.Bar sto se mene tice.
Pozdrav
OK, kapiram za to da je ipak live setup najbolji, a ne samplovi. Onda je pitanje da li uopste sa kompjuterskim emulacijama mozes postici ovakav hi-gain zvuk ako to ukljucuje sviranje gitare kroz iste? Jer sve ono sto sam pokusavao kroz GRig, Amplitube i slicno nema ni priblizno slican zvuk sa primerom...ili ja nemam pojma da namestim (sto je mozda i najblize istini).

Da li uopste taj "Nu-metal" zvuk moze da se dobije preko emulacija i koja mu je receptura ovako?

Prilazem jos jedan malo duzi primer..

Nadam se da vas ne gnjavim ljudi (jako), ali me interesuje ova oblast...

Thx svima

Pozdrav!
Attached Files
File Type: mp3 g1.mp3 (145.5 KB, 351 views)
Old 12-11-2007, 11:29 PM   #8
dejankuki
Moderator

dejankuki's Avatar

Moze i to veeeoma dobri rezultati mogu da se postignu...

Cak mozes da snimis cistu gitaru i da je izdistorziras samo tako... da neko pomisli da imas brdo opreme.

Semplovi ce oduzeti mnogo vise vremena da ih nadjes i sklopis, nego da uzmes gitaru u ruke i snimis sve to....
Jedino je problemcic ako nisi gitarista...

dejankuki is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2007, 07:05 AM   #9
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Meni se sviđa ovaj wavesov GTR3 zasad za emulacije. Doduše još nisam probao sa gitaristom, ali ovaj vikend će se sv simulacije isprobat. ;D
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2007, 07:58 AM   #10
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tomislav View Post
Meni se sviđa ovaj wavesov GTR3 zasad za emulacije. Dodu?e jo? nisam probao sa gitaristom, ali ovaj vikend će se sv simulacije isprobat. ;D
Ne vredi ni k....u.
Svirao sam jedno dva sata i ukapirao sam kako mi je laknulo kad sam prvo uradio by pas, pa cuo zdravu, clean gitaru, pa onda upalio Pod-a.
Od mene nula poena, osim kad hoces da snimis neki glup plastican ton, pa nemas nista sto mi takav zvuk moglo da proizvede.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules