Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Sad je i boggyju pala prozivka
Ja se ne secam da sam igde cuo da je sum kvantizacije periodican. Znam da se dithering koristi da bi se signalu dodao beli sum koji je prijatniji za uho od suma kvantizacije ...
|
Naravno da je periodičan. Ako pustiš sinusoidu čiji je period 1 sekunda kroz a/d konvertor i odmjeravaš je tako da dobiješ 10 odmjeraka po sekundi (po periodu), ti ćeš u procesu kvantizacije ''zaokružiti'' vrijednosti amplitude svakog odmjerka ponaosob. Zaokruživanjem činiš grešku koja se čuje kao šum kvantizacije.
E sad, posmatraj npr. treći po redu odmjerak u svakoj sekundi (periodu). Treći odmjerak dobijen u prvoj sekundi će imati istu grešku kao i treći odmjerak u drugoj sekundi kao i treći odmjerak u trećoj sekundi itd. Svi će se oni razlikovati za istu vrijednost od stvarne vrijednosti signala. Drugim riječima, doprinos trećeg odmjerka ukupnoj greški (šumu kvantizacije) je periodičan u vremenu. Ako gledaš u frekventnom domenu, doprinos trećeg odmjerka ima diskretan spektar, na tačno određenoj frekvenciji, odnosno predstavlja novu komponentu u spektru signala, tj. distorziju ulaznog signala.