Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 14-08-2007, 11:41 AM   #9
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Majstorluk

Nikad ne reci nikad. Pogotovu kada su računari i ta tehnologija u pitanju. Za na?ega ?ivota vjerovatno ne, ali ...

Na kraju krajeva i kompletan posao oko (re)produkcije je skoncentrisan na ljudsko uho (kroz njega na ljudsko biće - emocije, do?ivljaj, ...) koje u mnogome 'slu?a' trenutni ukus.

Ono ?to mi je nekada bilo izuzetno, jer sam mogao imati samo radio-aparat "Tesla" i nisam znao da mo?e biti ne?to bolje, pa razni Hi-Fi, ... , sada mi zvuči kao obično prangijanje. A tek kako će biti!

Sada postavlja? 'ručno' parametre na razne alate, a sve u saglasnosti sa svojim uhom koje je tu da ti valorizuje rezultat i upućuje te kuda će?.

Ali... i jo? jedno - Ali ...

Doći će vrijeme kada će biti maksimalno moguće usagla?en (veoma nesavr?eni) predajnik zvuka (npr. zvučnici i aparatura koja poni?tava djelovanje prostora) i prijemnik (ljudsko uho). Tada će sve biti na računaru. Ne mislim da će čovjek biti isključen iz procesa. Ali, moći će da zada ?ta ?eli.

Samo mala digresija - otkada se već koristi aparatura za ?telovanje ekvilajzera u zadatom prostoru kod live svirke. Za?to? Zar ti ne mo?e? bolje ili zar ne mo?e? savr?eno? Svakako da ne!

?to se tiče primjedbe u vezi računara, treba makar pretpostaviti granicu digita i imati VIZIJU.

A tek u ?ta će evoluirati popularna muzika?!? Koliko se toga promijenilo samo u zadnjih desetak godina?!?
Po mnogo čemu odosmo u kameno doba.
A produkcija to sve mora da prati - ili bolje rečeno, ona diktira jer prednjači i najče?će nameće ukus skoro pa tipa paradigme.
A sve je ta?tina - zar ne?
alfom is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules