Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-04-2007, 02:16 PM   #41
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Sta je potrebno za bavljenje muzikom?

ha ha ha!

raspravljate se bez mene

a niko da me obavjesti na p.m.

nikad vam to neću oprostiti

nego, Baltazar u ovoj čorbi neće biti zaprška jer sam donekle "razapet" izmedju Šive i Ideikusa!

zato ću pričati o nečemu izmedju

Ja sam inače, već sam negdje pominjao, igrom slučaja, student filozofije i muzikom se bavim iz hobija tj. iz čiste ljubavi i strasti ! Apsolutno se sažem sa onima koji tvde da se za bavljenje muzikom mora znati barem nešto o muzici! Ja sam prilično atipičan primjer, ali mislim da bih mogao biti i dobar primjer za nas mladje! Naime, spoznao sam da se MORA znati nešto o muzici i principima muzike da bi se uopšte moglo nešto pričati, tako ja sa 20 godina uzimam da učim da sviram i da učim teoriju muzike. Gotovo je ne moguće "slagati" muziku bez osnovnog znanja! Moram reći da oni koji vjeruju da to mogu-precjenjuju sebe, kao što sam ja radio dok se nisam "osvjestio" i da i sami ne čuju gomilu falševa koju "slože". Da bi radio ozbiljno muziku bez i malo "teorije", moraš baš da si bogom dan, ali takvi su opet virtouzi na nekom instrumentu koji sviraju po "osjećaju" a ne slagači loopova!

Mi obični smrtnici (usudiću se da govorim u množini) moramo da vježbamo i da učimo. Jedan je Mocart, wunderkid! Koji je kao što znate, kao klinac čim je uzeo da svira odsvirao melodiju perfektno bez i malo vježbanja! Kako !?---To su već neke druge stvari koje prevazilaze okvire ovog foruma i ove diskusije...i ne bih sad baš ulazio u to...

Medjtim , bez uvrede bilo kome , najlakše je slagati na kompu i reći za sebe da si "wunderkid" koji je bogom dat za ta slaganja! Što se mene tiče ja sam to prelomio i priznao sebi da moram da učim , kao što su i veći od mene morali da uče! takodje, sad neću izigravati neku lažnu skromnost i reći ću da sam za ove 2-3 godine od kad učim i samog sebe iznenadio! Naučio sam kako da sagradim gotovo svaki akord , naučio sam šta bi bilo smisleno da ide uz taj i posle toga akorda, znam da sviram (na klaviru i gitari) gotovo svaku skalu i modus. Što se tiče samog sviranja, jasno je da sam da daleko od nekog majstora, ali sam vrlo blizu nekom osrednjem tezgarošu što me naravno neće zadovoljiti!!!

Ovo ne pričam zbog toga da bih se hvalio mojom sposobnošću da učim nove stvari i da bih se pohvalio svojim "talentom", već zbog toga da nikad nije kasno početi da se uči samo ako čovjek ima dovoljno ljubavi i istrajnosti! Uopšte nemam kompleksa što sam ovako kasno počeo da učim da sviram , naprotiv, ponosan sam na to što sam shvatio da ne znam i da treba da naučim ako želim da to što slažem na računaru liči na muziku!!! Ih! kako se lako primjeti to kad slušaš nečiju "slagalicu"!!!

A sve ovo pričam zato jer je upravo to ono što treba da se radi i da je to jedino prihvatljiva budućnost muzike. To da mladi ne zapostavljaju sviranje i učenje slijepim vjerovanjem u sebe, koje, iskreno, i nema baš neki jak temelj ni oslonac! Budućnost je u spajanju "starog" i "novog". Nikuda ne vode klinci koji klikću po kompjuteru a ne znaju da odsviraju "tike-tike-takčke" ili "durmitor"!!!

a što se tiče ovo priče muzika-umjetnost- pare.... ja sam već u više navrata govorio o tome i ne bih sad da se ponavljam i da smaram

medjutim stvarno bih vas zamolio da pogledate ovo...ovo je jedno malo umjetničko djelo koje će reći PUNO toga upravo na ovo temu

http://www.youtube.com/watch?v=saU-Bl0feSs

p.s.

sa šivom ne bih ulazio u bilo kakve diskusije...
zamolio bih one što ove šivine priče nazivaju filozofijom ne vrijdedaju mene i moju "profesiju" )) (Šiva, šalim se, nemoj ti da se nadješ uvrijedjen, ti znaš da je tebe u suštini gotivim). Šiva kaže dosta toga zanimljivog i korisnog, ali njegova priča se temelji u nekom porivu za kontriranjem i ne bih se u usudio da ulazim u neki ozbiljan razgovor sa njim, jer bi to bilo samo trošenje energije! Često primjećujem da zalazi u stvari o kojima ne zna dovoljno, a koje ja (na žalost ili sreću moram da "znam"...ali ne bih sad da "opali" po psihoanalizi i po meni:==)))

peace

Last edited by balthazaar; 25-04-2007 at 03:17 PM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2007, 02:21 PM   #42
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
btw: obozhavamo ono shto nas impresionira ali to ne razumijemo. Kao smo impresionirani i razumijemo chime smo impresionirani onda to postaje poshtovanje. Pokushaj da poshtovanje "prekrstish" u obozhavanje govori neshto sam po sebi
Opet kontradikcija. Pricas kako su svi razlichiti a postovi su ti univerzalni tj. pricas kako "smo" ili ti "svi" i bla bla bla. Ti po potrebi izvodis definicije tj. kako ti kad odgovara. Ponekad smo svi isti a ponekad svi razliciti. Odluci se za jednu varijantu

I jos nesto: vise od polovine tvojih postova cine citati velikih i malih filozofa i iz toga se vidi da si obrazovan i nacitan. Ali to su tudje misli a ne tvoje. Mene zanima shta ti mislih.

Last edited by silicon science; 25-04-2007 at 02:31 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2007, 03:53 PM   #43
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Svi smo u osnovi isti, a razlikuju nas iskustva. Iskustvo nie ono shto ti se desilo vech ono shto si ti uchinio s onim shto ti se desilo. Ako mozhesh, shvatit chesh.

Na pochetku topica sam napisao dosta dug post u kojem nema niti jednog citata, zar ne? Dakle to je moje mishljenje o ovoj temi. Ja obichno prvo iznesem svoje mishljenje a kasnije u "obrani" posegnem i za citatima. Dakle (barem u ovoj temi) tvoja primjedba ne stoji!

Neovisno o tome citati nisu nuzhno tudje misli. To su male univerzalne istine koje su drugi formulirali daleko bolje nego shto bih ja ikada mogao. Budesh li se ikada odvazhio chitati neshto kalibra Marshall McLuhan-a primjetit chesh da ogroman dio teksta otpada na citate, i to ne kratkih misli vech ponegdje i chitavih odlomaka. To nie zato shto McLuhan nie imao svoih misli... dapache. Izraz "globalno selo" je njegov "izum" i chovjek je 50-ih godina proshlog stoljecha predvidio globalne elektronske medije, mala kuchna rachunala i prilichno jezivo opisao svijet u kojem danas zhivimo iako je umro tokom 60-ih godina dok je svijet josh izgledao jako drugachije. Dakle citati ujedno sluzhe kao referenca tj. svatko mozhe sam prochitati neshto od autora kojeg netko citira i tako lakshe razumijeti mishljenje onoga koi je koristio citat. To shto mnogi nikad ne osjete potrebu prochitati nishta od takve literature... to ne znachi da citati nemaju vrlo praktichnu vrijednost.
Old 25-04-2007, 05:47 PM   #44
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
nego, Baltazar u ovoj čorbi neće biti zaprška jer sam donekle "razapet" izmedju Šive i Ideikusa!
zato ću pričati o nečemu izmedju
Iz ovog bi se zakljuchilo da studiranjem filozofije dobijamo - diplomate
Kad malo razmislish filozof i diplomat su gotovo kao crno i bijelo... nicheg zajednichkog u ta dva "zanimanja".

Quote:
sa šivom ne bih ulazio u bilo kakve diskusije...
zamolio bih one što ove šivine priče nazivaju filozofijom ne vrijdedaju mene i moju "profesiju" )) (Šiva, šalim se, nemoj ti da se nadješ uvrijedjen, ti znaš da je tebe u suštini gotivim).
Zashto te to vrijedja? Zashto uopche smatrash da obrazovanjem mozhesh postati filozof? Filozofija se ne mozhe nauchiti... to se zhivi. Daleko od toga da ja sebe smatram filozofom, ali neki od vodechih filozofa danashnjice su zapravo dogmatici a ne filozofi. Takvi predaju na high-tech fakultetima u Engleskoj i USA i boim se da studiranje filozofije stvara sve samo ne osobe sklone filozofskom pristupu.

Npr. mnogi filozofi spominju "problem" slobodne volje. Sa filozofske strane taj problem uopche ne postoi. Determinizam nie moguch iz nashe perspektive. Ako odesh u restoran i ne naruchish nishta... i to je izbor. Mogao si naruchiti. Slobodna volja apsolutno nema nikakvih "problema" i osudjeni smo na nju. Jednom je netko pitao, "da se sutra dokazhe determinizam da li bi ga prihvatio?" Drugim rijechima da li bih izabrao prihvatiti da ne postoi izbor .

E sad... takvi ljudi imaju P.h.d iz filozofije pa ti vidi. Uostalom pogledaj ovu raspravu dva VRLO priznata filozofa pa mi reci da to ima ikakve veze s filozofijom:
http://video.google.com/videoplay?do...uration%3Along

Intuicija njegovana kulturom, sve svjesne funkcije definirane mozhdanim procesima, snimanjem mozhdanih procesa mozhemo znati SVE o svjesti onoga chije se funkcije mjere, znamo vishe o drugima nego o sebi...??? Kakve ovo ima veze sa filozofijom i sa zdravim razumom uopche?

Quote:
Šiva kaže dosta toga zanimljivog i korisnog, ali njegova priča se temelji u nekom porivu za kontriranjem i ne bih se u usudio da ulazim u neki ozbiljan razgovor sa njim, jer bi to bilo samo trošenje energije! Često primjećujem da zalazi u stvari o kojima ne zna dovoljno, a koje ja (na žalost ili sreću moram da "znam"...ali ne bih sad da "opali" po psihoanalizi i po meni:==)))
peace
Opet (losha) diplomacija. Ti ne bi ulazio u raspravu ali bi sugerirao da chesto zalazim tamo gdje ne znam dovoljno, ali opet ne bi to i argumentirao jer bi to bilo troshenje energije. Bolje da potroshish energiju pishuchi post u kojem nechemo nishta raspraviti, ali u kojem svejedno sugerirash da netko nie dovoljno upuchen. Ispravi me ako sam neshto krivo shvatio, ali ovako prichaju ljudi koi rade u Public Relations. Filozof apsolutno ne raspravlja ovako, no to samo dodatno potvrdjuje zakljuchak da edukacijom (sistem kazhnjavanja i nagrade zasnovan na repeticiji) ne mozhesh stvoriti filozofe.

btw: zashto se svi toliko boje psihoanalize (iako to shto ja radim nie psihoanaliza vech obichno kritichko razmishljanje sa relativno dobrim poznavanjem "obrazaca ponashanja")? Vishe vas plashi shto je u vashoj glavi nego bilo shto drugo na ovom svijetu. Ne djeluje li to kao dosta losh model funkcioniranja? Dok ne razumijemo sebe ne mozhemo nishta drugo razumijeti.

Last edited by SHIVA; 25-04-2007 at 05:49 PM.
SHIVA is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2007, 06:39 PM   #45
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Zanimljiva je stvar kako zna? da je ti?ina ono ?to ti je potrebno za pravi rast, a sva stremljenja ka tome ustvari stvaraju brz, analitičan i precizan um koji će savr?eno objasniti za?to ne?to treba/ne treba biti/činiti u onom djeliću sekunde u kojem ne uspjeva vidjeti sebe radi slu?enja svijetu putem vlastitih analiza čije je postojanje opravdano obja?njenjem - za?to je iznimka dokaz pravila kojeg treba slijediti kako ne bi bio podlo?an analizi.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2007, 07:21 PM   #46
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

pa upravo je to to Šiva! Ja ovdje ne dolazim da raspravljam kao "filozof" . Stara je istina da neko ko proučava, iliti, studira filozofiju uopšte ne mora da bude filozof. Znam ja to dobro Šiva.

Iako možda nisi dobro protumačio neke ironije i metafore iz moje opaske (obrati pažnju na navodnike u postu:o !!!) Nećemo ići u dalja tumačenja jedno drugog. Ja se ne bih usudio sebi dozvoliti tu intelekutalnu akrobatiku da se bavim psihoanalizom nekog kroz postove na forumu. To je malo (dosta) pretenciozno.

Medjutim, iako se ne bih usudio da ulazim u analizu tvoje ličnosti i dubinu tvojih poriva i motiva, mogao bih ipak sa fenomenološke tačke gledišta donijeti zaključak da ti imaš ambiciju , što bi narod rekao " da tvoja bude zadnja" i ne prezaš da ponekad upotrebiš razno-razne vješto sklopljene floskule i demagogiju.

ali ovo je ipak dobro!

Zashto te to vrijedja? Zashto uopche smatrash da obrazovanjem mozhesh postati filozof? Filozofija se ne mozhe nauchiti... to se zhivi. Daleko od toga da ja sebe smatram filozofom, ali neki od vodechih filozofa danashnjice su zapravo dogmatici a ne filozofi. Takvi predaju na high-tech fakultetima u Engleskoj i USA i boim se da studiranje filozofije stvara sve samo ne osobe sklone filozofskom pristupu.

Iako nisi dobro shvatio moju možda malo ružnu šalu, ipak si dobro odgovorio i ne bi vjerovao koliko se u ovome slažemo

Šiva druže, zar ne vidiš da od filozofije i muzike nema leba pa moram vježbat za neku eventualno diplomatsku i, P.R. ili Političku karijeru...ne ide baš najbolje..ali vježbam

a,ono što sam ti rekao da ulaziš u neke stvari o kojima " ne znaš dovoljno" što se mene tiče i dalje stoji, al stvarno bez cilja da te diskreditujem i dalje smatram da često zalaziš u neke nepotrebne manevre. Vjerujem da ti možeš bolje od nekih intelektualnih egzibicija koje ovdje ponekad izvodiš! Svakako nije ovo ni vrijeme ni mjesto da ja i ti diskutujemo i da, kao što sam već rekao, trošimo energiju!

Mene lično nisi nikad ništa uvrjedio, ali imaš tu nezgodnu osobinu da uvrijediš ljude i da ih već pomenutim egzibicijama učiniš intelekualno inferiornim. Ne propuštaš ni jednu priliku da nekog poniziš ( ne znam da li to radiš svjesno ili ne svjesno) ipak tako ispada i stvarno ne znam i ne pada mi na pamet da ulazim u preciznije analizranje pitanja "zašto to radiš".

Last edited by balthazaar; 25-04-2007 at 07:23 PM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2007, 08:42 PM   #47
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

sad cu ja malo da psujem , jebite se vi i vasa filozofija oko muzike i zasto radite i kako radite muziku dok trosite vreme raspravljajuci ko ovde filozofira ko ne , muzika treba da se voli (svira i radi ) a ne da laprdamo ko veliki filozofi , to je meni odlicna maska DA POJMA NEMAS oko sviranja ili aranzmana , e sad mora biti takav balans dobrog i loseg da bi se pokrenuli , e sad sto rece sumanuti sto ne moze neko da prihvati kakvo je vreme doslo , onda ni ne moj da se bavite ovim poslom , ili ce da se radi ili da se palamudi na forumu .

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2007, 08:48 PM   #48
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

brate balthazare... valja ti ova!
...a shto se tiche ambicije i chija che bit zadnja... zaista chu razmislit o tome. Ovako dobro iznesena kritika zasluzhuje pazhnju.

@ anita: sve mi je jasno osim zadnjeg dijela gdje je:
"postojanje opravdano obja?njenjem - za?to je iznimka dokaz pravila kojeg treba slijediti kako ne bi bio podlo?an analizi."

Zapravo objashnjenje ispada josh jedno neodgovoreno pitanje. Ako "zashto je iznimka" zamjenim sa "zato shto je iznimka" mogu dobiti nekakav smisao ali ne volim mjenjati vitalne djelove izjave bez konzultacije sa autorom. Drugim rijechima ulazhem KVISKA! Molio bih za pomoch jer ochito ne razumijem finale izjave.
Old 25-04-2007, 11:09 PM   #49
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Re: Sta je potrebno za bavljenje muzikom?

Volja, sluh, ljubav i Core2Duo
Solozabal is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2007, 12:03 AM   #50
Rocket Roll
Member

Rocket Roll's Avatar

Ja bih uz Core2Duo dodao i par dobrih monitora, i dovoljan mesečni priliv novca da se plate računi za struju.

Možda sam već rekao - u Beogradu gitaru svira onaj kome roditelji imaju para. Dobro svira onaj kome roditelji imaju dovoljno para i žele da ulože u wah/ distorziju/ opako pojačalo. U suprotnom, imamo klinca koji ne može da napreduje jer nema dovoljno iskustva sa, recimo, feedbackom, dobrim rifovima koji sa puno gaina ubijaju a na akustičnoj gitari zvuče smešno (naročito ako ga zanima metal, kao i ostalih 99% mladih gitarista).

Za drugačije bavljenje muzikom, rekao bih, važi isto. Ne možeš da napreduješ ako nemaš gde ili na čemu da čuješ zašto nešto ne valja. Oprema nije sve, ali ume da bude presudna.
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
Rocket Roll is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules