|
Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Member
|
![]() Quote:
ta priča ''pije vode'' pod pretpostavkom da ti nema? dovoljno dobar filtar da izdvoji? originalan signal iz digitalnog koji je odmjeren sa 44,1. U dana?nje vrijeme moguće je napraviti jako moćne filtre s veoma strmom amplitudnom karakteristikom tako da se realno postavlja samo pitanje cijene takvog načina. S druge strane, ?to se tiče razlike u zvuku sa 44.1 i 96, malo sam razmi?ljao o tome, logično je da ta razlika postoji ali nije vezana za sampling rate već na karakteristike izlaznih filtara D/A konvertota. Konvertor na 96 K mo?e na izlazu imati i lo?iji filtar (sa bla?om karakteristikom) dok konvertor na 44.1 mora imati moćniji filtar sa jako velikim Q faktorom. Rezultat je da na izlazu imamo dva veoma slična signala koji se ipak malo razlikuju ali uzrok tog neslaganja, čini mi se, nije i ne mo?e biti sampling rate (pod pretpostavkom da oba filtra ''rade'' svoj posao kako treba, tj da ne dođe do preklapanja originalnog i pomjerenog spektra tj do aliasinga). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
@SHIVA, tvoja analogija sa digitalnom slikom je korisna. Poku?aću i ja da pričam iz te perspektive. Zamisli da treba da napravi? sliku na računaru koju će? poslije od?tampati na A4 papir. Ako uzme? mali broj piksela ili ''odmjeraka'', na papiru će se primjetiti mali ''kvadratići' odnosno vidjeće se pojedinačni pikseli. Povećavanjem broja piksela, u jednom trenutku, prestaju da budu uočljivi kvadratići tj. na?e oči do?ivljavaju sliku kao kontinualnu a ne kao skup piksela. Daljim povećavanjem piksela, nakon ?to pređe? određeni ''prag kontinualnosti'' determinisan fiziologijom ljudskog oka, neće? dobiti ni?ta na kvalitetu rezolucije ako i dalje ?tampa? na istoj veličini papira. Druga je stvar ako sliku ?eli? razvući na veću povr?inu.
Analogno, ako posmatra? informacije koje nosi svaki piksel, one se koduju sa odgovarajućim brojem bita. U RGB formatu, svaka nijansa se dobija kombinacijom nivoa svjetline 3 osnovne komponente: crvene, zelene i plave a tih nivoa ima 256 jer se svaka nijansa koduje sa po 8 bita. I tu postoji određeni prag ljudskog oka da razazna nijanse. Ako povećava? broj bita doći će? do određene granice kada nakon toga, svako povećanje neće vi?e biti vidljivo. Situacija je identična po pitanju zvuka. Povećavanjem broja bita kojim koduje? odmjerke, povećava? rezoluciju, odnosno, smanjuje? tzv. kvantizacioni ?um koji se javlja kod D/A konverzije. I tu postoji prag koji je određen donjim pragom čujnosti na?eg uha, odnosno koji je to najmanji ?um koji ljudsko uho mo?e čuti. Povećavanjem broja odmjeraka, ?iri? spektar koji će krajnji signal imati kad ga bude? slu?ao tako da ni tu nema smisla povećavati iznad određene granice, zbog ograničenja frekventne karakteristike ljudskog uha. Na kraju, prihvatam mogućnost da sam i ja u krivu. Problematika me ''svrbi'' jo? od ranije i volio bih da je neko razjasni ?to je moguće bolje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
MAO
|
![]() Quote:
Inace svaki bit kvantizacije nosi 6dB dinamike konverzije, tako da nije tesko izracunati da je teorijski maximum 16bitnog zapisa zapravo 96db. To konkretno znaci da zvuk tisi od -96dB ne bi ni pobudio kvantizaciju. To jest dosta tiho, ali je -144dB vec nedostizno tiho >D |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Quote:
To se odnosilo na softversku sintezu zvuka o kojoj je SHIVA pričao i opravdanosti povećanja frekvencije odmjeravanja u tom slučaju a ne na analogni signal koji treba digitalizovati pa opet vratiti nazad. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
@Arthur, frekvencijom od 96K ti imaš mogućnost da odmjeravaš signal čija je najviša frekvencija 48 KHz. Druga je stvar što ti na ulazu imaš signal koji ide do 20 KHz i nakon toga nemaš ništa do 48. Teoretski, ti dovedi na ulaz signal koji izlazi iz spektra audio signala, i njega ćeš takođe, moći odmjeriti tj. digitalizovati i nakon toga vratiti u analogni oblik bez aliasinga. Problem je što od tog signala nećeš moći čuti ništa što je iznad 22 KHz plafon.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
izvol'te... POW-R ![]() ![]() pozdrav bogi p.s. Forum je prepun ovakvih prica... ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako neko ima subjektivni utisak da se ja od icega ogradjujem, onda mu se izvinjavam... eto... ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Clear & out |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Ne znam ljudi ali ja još nisam argumentovano ubijeđen u prednost semplovanja sa 96 u odnosu na 44.1. Moguće je da će se sinusoide razlikovati po fazi ali to može da bude posljedica grubosti kvantovanja odnosno šuma kvantovanja koji je neminovan. Na kraju krajeva ne moguće je ni dobiti u startu idealno ''čistu'' sinusoidu.
Možda ja previše matematiziram ali nekako mi jedino takav način može dati pravu sliku i omogućiti da razlikujem marketinški trik od realnosti. Zašto je onda CD standard 44.1/16? Sa dolaskom medija većeg kapaciteta opravdano je povećavati broj bita po odmjerku na 24 i više ali još uvijek ne vidim opravdanost povećanja frekvencije odmjeravanja. Nemojte se ljutiti na mene ako sam malo dosadan sa ovim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
preporucite malo "sadrzajniji" minimal | waster | Produkcija Elektronske Muzike | 35 | 06-10-2009 03:42 AM |
Timbaland se "ponovio" malo.. | DaBear | Razno | 4 | 11-09-2009 11:31 PM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
mozda ovi znaju "malo bolje"... | Moritz | Audio Software | 18 | 19-07-2005 01:37 PM |