Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-07-2006, 04:27 AM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: monitori monitori monitori

E da... ne treba zaboraviti da pojedini proizvodjaci ne prave nikakvu drugu razliku izmedju HiFi zvucnika i profesionalnih monitora (PMC)... osim u finisu kabineta.

Tako da se dilema HiFi vs. ProAudio... u nekim slucajevima lako svede na diskusiju o dobrom i losem zvucniku,... bez obzira na namenu... samo ako se pogleda iz ugla PMC... recimo... ali to je (ipak) prilicna retkost.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2006, 05:07 AM   #2
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Eeeeeh, koliko puta sva ta prica? Znaci mogu da se zakunem da moji monitori ne zvuce potpuno isto kao isti model mog poznanika u istoj sobi!
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2006, 05:26 AM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Zavisi da li su iste boje i koliko se dobro vas dvojica poznajete...

Idem da spavam, majke mi, necu vise

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2006, 05:33 AM   #4
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Mora da je to zbog toga sto se ne poznajemo u dushu!
Old 13-07-2006, 05:51 AM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino
Eeeeeh, koliko puta sva ta prica? Znaci mogu da se zakunem da moji monitori ne zvuce potpuno isto kao isti model mog poznanika u istoj sobi!
Ma to je cak i prihvatljivo, cudna mi cuda... cak i ako poznanika ne "poznajes" uopste , nego,... jesi li ti ikada proveravao koliko ti se razlikuju u zvuku (tvoj) levi i desni monitor? Nisi? :o Bolje nemoj ni da proveravas!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 13-07-2006, 06:52 PM   #6
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Zvuce drugacije, cak imam specifikacije posebno
Old 13-07-2006, 09:56 PM   #7
dlukace
Member

ma vi?e se tu nezna tko tu koga j...! tko nam danas garantira da nas proizvođaći zvučnika farbaju i to na veliko.čovjek kad da velike novce sam sebe tje?i da je kupio najbolju stvar za te pare i uvjeren je da je kupnja opravdana.danas se vi?e i nezna koji kriteriji su najva?niji pri kupnji barem u nekoj mjeri-za?to su yamaha ns10 bile tako popularne? zato ?to je to nekakvi prvi studijski monitor koji je trebao,a i zvuči kao nekakav ?rotavi zvučnik ni?e hi-fi klase(zbog opona?anja kućnih uvjeta)...smije?no.ba? se pitam,tko danas uopće i kupuje neke vrhunske nearfield zvučnike jer ljudi na "ulici" umjesto da te?e boljoj kvaliteti od wav formata furaju uokolo svoje usb stickove i pod-ove prepune jadnog mp3-a i ostalog smeča.
pouka-uzmi bilo kakav zvučnik i poku?aj ga "naučiti" i tu je kraj svemu.ako čovjek nema sluha i talenta onda mu i najbolji zvučnik neće pomoči,a profić će i iz najjadnijeg monitora izvuči čudo.
dlukace is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2006, 10:14 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by dlukace
....a profić će i iz najjadnijeg monitora izvuči čudo.
Generalno se slazem da je to cinjenica, samo postoji "sitan" problem, kako stici do tog stadijuma ako se odmah krene sa "najjadnijim"? Taj koji danas moze da smiksa na "najjadnijim" nije imao samo njih u svojoj karijeri. Kada je pocinjao, tada je imao pristup i velikom studiju, i velikom monitoringu, na kome se moze cuti mnogo vise detalja i uociti puno gresaka... kada prodjes tako vise puta, onda tek naucis gde se greske prave, pa mozes mozda i na pik-metre da miksas... ako ti se ne svidja monitoring... karikiram, znam... ali ne postaje se "profic" preko noci, niti prostim navikavanjem na "najjadniji" monitoring od samog pocetka, barem mislim da ima malo toliko talentovanih da "razmrse" ono sto im "smrsi" monitor bez ikakvog pred-iskustva sa monitoringom ili barem dostupnog regularnog monitoringa koji ne skriva greske. Doduse mozda imam sasvim pogresno misljenje i predrasude o ovom pitanju... ko ce ga znati...

pozdrav

bogi

Old 16-07-2006, 01:56 PM   #9
dlukace
Member

pa sad već pričamo o stvarno vrhunskim in?enjerima zvuka i onima koji to rade dugi niz godina.najbolje je u svakom slučaju da ima čovjek 2-3 para monitora da pokrije sve tipove muzike ili sami balans sva tri spektra zvuka(low,mid,high).samo za nas bijednike koji se tu po balkanu mučimo da spojimo mjesec za mjesecom obični monitoring nam ostaje kao jedino prihvatljivo rije?enje.uostalom,toliko studija kućnih sam vidio gdje ljudi jedan monitor stave sebi pored glave,a drugi na vrh ormara i to im je ok.to je ipak grijeh kad su u pitanju pogotovo vrhunski monitori koji onda i ne zvuče vi?e tako vrhunski.i sam smje?taj je velika dilema u audio produkciji,miksanju itd...za manje sobe po mojem mi?ljenju ni ne treba nekakav vrhunski skupi nearfield nego i obični će da ?ljaka.e kad se sjetim one slike iz future musica u kojoj fatboy slim ima sobu pretrpanu s modulima,a na to je sve spojen yamaha ns10 i to s jadnim kabelima i na jo? jadnijem mjestu...pozdrav!
dlukace is offline   Reply With Quote
Old 16-07-2006, 07:17 PM   #10
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by dlukace
pouka-uzmi bilo kakav zvučnik i pokušaj ga "naučiti" i tu je kraj svemu.ako čovjek nema sluha i talenta onda mu i najbolji zvučnik neće pomoči,a profić će i iz najjadnijeg monitora izvuči čudo.
Pa kad imas npr. rupu u nekom delu spektra i tu ti promakne nesto, jer ga ne chujes, pa te to posle "odushevi" na nekom systemu koji to moze da reprodukuje, posle kriv djavo... a inace, to ne bi dozvolio, da si ga chuo dok si radio...

Raditi bez pristojnog monitoringa je isto sto i slikati zatvorenih ochiju, ili voziti auto kroz gustu maglu. Sad, naravno da ne treba preterivati...

Tacno je mozda i ono: "U rukama Mandusica Vuka, bice svaka puska ubojita", ali ja nisam Mandusic Vuk, niti sa njim imam ikakvih dodirnih tacaka

Last edited by idekius; 16-07-2006 at 07:32 PM.
idekius is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules