|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pozdrav... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||||||||||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
Osecam blagu dozu sarkazma kod tebe, a to mi se bas i ne dopada, da budem iskren... Postujem tvoje "tehnicko" znanje, ali ono je samo solidna startna pozicija... Nadam se da obojica prichamo o istim stvarima... Ili ne? Quote:
Quote:
Quote:
Nema potrebe ni da mi pricas chime se kompanija bavi... Boggy, ili me zajebavash ili nesto nije u redu, a? Previse sarkazma, zaista... Ili sam se istripovao? Ako nisam, spusti loptu, molim te. Quote:
Na ovom projektu rade i neki ljudi koji imaju 60 godina, njihovo je reshenje patentirano, ne moje... PRE 10 GODINA!!! Zamolio bih te da ne budes ovako "shiroke ruke", jer si u vecini svojih postova prilicno umeren... Ne znam sta se sad desilo, zaista!? Quote:
I dalje osecam ogromnu dozu ironije... Mozda si forum rezervisao samo za svoje zvuchnike??? Ako je tako, stvarno ti se izvinjavam. Ako nije, ne vidim u chemu je tvoj problem!? Quote:
Kazem, ako mozes da dokumentujesh, kao sto cemo i mi, super... Quote:
A, greshka! Ja i dalje miksam za svoju dushu. Koliko i par nama dragih i privrzenih klijenata, komercijalnih, manje komercijalnih, nekih alternativnijih experimenata, toliko i Mileta Kitica ili kebu... Veruj mi! Miksamo da bi zadovoljili sebe, tj. dok ne zadovoljimo sebe... I nikada nismo zadovoljni! Svi jesu, klijenti i porucioci. Ja nisam! Drugo, ti i ne znas chime se ja bavim!? Ja nisam vlasnik studija, vec autor sa preko 300 aranzmana i kompozicija. STUDIO MI JE HOBI! I placanje ukupno 8kW na sat, takodje! Ne znam kako si dosao do takvog zakljucka!? I moja pokojna majka, vrsni arhitekta, je radila mnoge komercijalne projekte u zivotu... Zaista velike! U svakom je uzivala, veruj mi... Gledao sam je srecnu! Budi siguran u to... Zakljucujem da u tom sluchaju ili ne radish pravu stvar ili je ne radish na pravi nachin... Ok, ne zelim da ulazim u dublju raspravu! Quote:
Pozdrav... Rachunam na skoro vidjanje! ![]()
Atelje Trag Group, Belgrade www.ateljetrag.com Emmett Brown Technologies, Hollywood www.emmett-brown.com Last edited by perun; 22-06-2006 at 06:36 PM. |
||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Moderator
|
![]()
Zdravo Perune,
Nisam Arthur, no nema veze... da objasnim Quote:
![]() Mi nismo odbili ni jedan poziv za uporedni test, odnosno "duel" sa SuperMEE koji nam je bio ponudjen. Pri tom ja licno ne postavljam pitanje koji ce to biti monitori sa kojima ce se "rvati" SuperMEE ![]() ![]() Zanimljive modele za moguci test su predlozili sami clanovi Foruma u threadu u "Promociji radova", ukljucujuci i mene samog. Ponuda od strane BoZo Electronics za testiranje je otvorena odavno, i sve pozive prihvatamo, a postojecim monitorima ne gledamo "u zube", jer nam nije to cilj... Postojeci monitoring na nekom mestu je posledica necijih mogucnosti, afiniteta i kojecega drugog... a to definitivno nisu stvari o kojima mi konkretno trebamo da brinemo. Mi smo svesni da trosimo nase i tudje vreme, ma koliko ono bilo kratko, i da smo mi prvenstveno gosti... prema tome... ako imas predlog, slobodno ga iznesi, pa cemo i tamo da se pojavimo, naravno ako vreme i obaveze dozvoljavaju u obostranom smislu... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#24 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Molim te da ponovo procitas moj post, ALI bez "predubedjenja" da sam ti NEPRIJATELJ... i svaki pokusaj da se nesto novo napravi ja cenim i postujem, ponajvise zato sto je takvih pokusaja izuzetno malo na ovim prostorima, i to sam ti vec rekao. Drago bi mi bilo da nastavimo diskusiju, ali DISKUSIJU od koje ce clanovi ovog Foruma imati neke koristi, nesto nauciti, za to inace nemaju prilike, nemaju skole za to, pricali smo vec na tu temu... ovo dalje nema smisla na ovakav nacin nastavljati. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#25 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ne kazem da je svaki tvoj QUOTE bio provokacija, ali nisam slep da ne prepoznam sarkazam i ironiju kojima si iste sharao! Nemam nameru da se prepucavamo, inace te ne bih zvao da i sam chujesh ovo sto pravimo i, svakako, ne bih zeleo da chujem tvoj zvuchnik... Dakle, nemoj sada ti mene da kapiras pogresno... Slicnu situaciju sam imao skoro sa jos jednim chlanom- Bassystem-om! Ko je sta mislio- ne znam. Ko je sta napisao- to vidim! Slazem se da treba da budemo konstruktivni, ali takodje nemam nameru da prelazim preko sitnih insinuacija... A bilo ih je... prochesljaj i ti svoje postove! U ovaj thread sam se umesao iz najbolje namere, mislim da se secas! Pozdrav... Nema prepirki! ![]()
Atelje Trag Group, Belgrade www.ateljetrag.com Emmett Brown Technologies, Hollywood www.emmett-brown.com Last edited by perun; 22-06-2006 at 11:18 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Pro Member
|
![]()
Alal vam vera ljudi na primenjenom znanju i snazi argumenata. Ne mogu da se mesham, jos manje daucestvujem u sada vec prilicno strucnim diskusijama, a vidim da ima i ozbiljnih "manufakturnih namera" koje bi VEOMA voleo da cujem.
Licno, svestan sam mana bass reflexa, jos i vise "transmission line" konstrukcija, ali sam (valjda) tokom godina, i mnogih sati slusanja raznih, ponavljam raznih zvucnika, od veoma jeftinih do NEOPISIVO skupih, dosao do jednog polu-laickog zakljucka koji kako vidim nije tako cesto pominjan. Po meni, PRIMARNE stvari u kvalitetnim zvucnicima su EFIKASNOST (citaj kroz to: DINAMIKA) i koliko toliko visoka fazna koherentnost ( citaj kroz to: precizna stereo slika, narocito po dubini napred nazad, sto je skoro potpuno nemoguce kod sistema sa odvojenim drajverima po frekvencijama po sistemu basovac, srednjak i visokotonac - izvinjavam se na nestrucnom izrazavanju, to je zbog fizicki razlicitog polozaja membrana, sto uslovljava takozvani "Time smear" efekat, koji je donekle, i uglavnom izbegnut SAMO KOD KOAKSIJALNIH sistema!!!) Tu mislim pre svega na TANNOY pa i na jos neke proizvodjace. Sto se dinamike tice, a to je kao sto bar mi muzicari znamo razlika izmedju najriseg i najjaceg proizvedenog zvuka - mada ni to nije precizan opis - nestrucno sam se uverio da to skoro i da ne postoji kod kompresionih sistema, cija je efikasnost maximalno negde oko 90 db na 1 watt - 1 m STO JE U NAJMANJU RUKU BEEEDNO!!!! Zasto? pa zbog takozvane "mikrodinamike" a to je malo teze bar meni recima da objasnim, ali ko je slusao sisteme kao sto su "KLIPSCHORN" (strasno farbaju, ali imaju fenomenalnu dinamiku) ili jos bolje kao sto je "LIVING VOICE - AIR SCOUT" - takodje stravicno "ofarban" frekventno, ali bukvalno "Otvara vrata u koncertnu salu" sto je zbog neslucene dinamike koja prelazi 116 db po watt na metar!!! - ne mogu vise da pisem, bojim se da sam dosadan, a i mislim da je "zivi" sastanak zainteresovanih za pricu i slusanje zvucnika IPAK NAJBOLJE RESENJE koje svesrfno predlazem, zeleci vam svima SVE NAJBOLJE, i sto kazu "misice" MIR U SVETU!!! (nisam plavusa, naprotiv)
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
Slazem se... Gosn' Slobo, voleo bih da se vidimo, svakako... Shimpraga ili Rajko ce te zvati kad sve bude gotovo, tj. pripremljeno za slushanje... Svakako sam zeleo da i ti budes obavesten. Doduse, ne sada i ne ovde... Ali Ok, tako ispade...
Mir u svetu!!! ![]() Marko Perunicic
Atelje Trag Group, Belgrade www.ateljetrag.com Emmett Brown Technologies, Hollywood www.emmett-brown.com Last edited by perun; 23-06-2006 at 02:07 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
MAO
|
![]()
1032a jest' najgori genelec ikada, i idemo na test izkljucivo iz razloga sto sam prinudjen da sada jedan session uradim na tom genelecu, pa i pride zelim da mi supermee koje poznajem dobro, na kraju zapravo pomognu. Inace, moja su opazanja po pitanju 1032a potpuno suprotno - rupa ili ne, al skoro sve sto ide iznad kiloherza kod njega, mene BOLI JAAKO i ondak kada radim uopste ne ispeglam taj deo spektra. Rezultat- na njima sve sto uradim zvuci dojajno, a kuci veeoma mutno i sakriveno.
Sada sam ih malo treble-tiltovao, pa se jos i moze raditi tracking na njima.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Tannoy je SAMO koaksijalan, i akusticki polozaji visokotonca nisu geometrijski isti kod njega, vec je usaglasavanje uradjeno verovatno u skretnici, do neke mere. Kod Tannoy-a je visokotonac kompresioni (ima malu hornicu) i nalazi se nesto malo IZA bass membrane.... Koincidentni princip je kada je visokotonceva kalota upravo na mestu dust-cap woofera.... a ne iza njega... mislim da to radi TAD (Pioneer). Tako da Tannoy ima samo delimicno resen problem.... i to na laksi nacin... jer tweeter zraci kroz rupu na magnetu woofera i kroz malu "trubicu" koja se vidi u sredini membrane woofera.... a njegov motor (magnet) se nalazi iza wooferovog. Koincidentni dizajn podrazumeva specijalni motor, kod koga woofer i tweeter imaju istu ravan zracenja. Sva ta resenja "boluju" od istih problema koje imaju horn loaded visokotonci... koloracije i comb-filter efekat, jer im je membrana woofera HORNA, a pri tom se jos i "mrda" u "ritmu bassa" ![]() ![]() Quote:
Kompresiona kutija konkretno radi slicno kao kompresor dinamike koji se koristi na linijskom signalu, zbog nelinearnosti sile stiskanja i ekspanzije vazduha u zvucniku... vazduh je tu kao nelinearna opruga koja ne pruza isti otpor za stiskanje i razvlacenje... te otud i razlicita kompresija i to razlicita za + i - poluperiodu.. Takodje sila se menja (nije ista) sa povecanjem ekskurzije membrane i to je opet kompresija... slicna onoj koju koristite na linijskom signalu... Tako da dodatne harmonike pravi vec sam vazduh svojim prirodnim ponasanjem... To znaju (iskustveno) svi dugogodisnji korisnici NS10 i moraju to da znaju da bi mogli definisati potreban nivo kompresije na signalu koji obradjuju... Transmission line i bass reflex manje boluju od toga, ali i dalje boluju, posto neki pritisak uvek postoji i tamo... doduse ne toliki... mada marketing prica da NEMA kompresije... i dalje je ima u nekoj meri, ali sve je to prirodna pojava i odlika ponasanja vazduha (gas). Quote:
Mislim, nije to nikakav "uciteljski" pristup, pricaj samo o svojim licnim i subjektivnim iskustvima, podeli ih sa drugima, i to je vec edukativno... svako ima svoja iskustva i svoj subjektivizam, ali tudj treba slusati i imati u vidu... Znaci, nastavi kako si poceo, zagrabi po svojim secanjima i pisi kada za to imas volje i vremena... ja cu se povremeno ukljucivati da dopunim ono sto znam, ali ne znam toga puno... i pisem sve sto mislim da clanovima Foruma moze biti korisno... Zvucnici su prastari izum, relativno su se malo menjali do danasnjih dana, anomalije sa pocetka price su relativno ostale do dana danasnjeg nepopravljene, tako da bilo kakva prica o "starim" zvucnicima, i "raznim" zvucnicima je i dalje aktuelna jer se, po mom misljenju, nije puno odmaklo. Mene konkretno impresionira tehnicka domisljatost, umesnost, TRUD, entuzijazam i intuicija japanaca sedeamdesetih i osamdesetih... iako je oprema za merenje i obradu podataka bila prilicno jadna u to vreme... Mislim nemaju oni Bog zna kakvih fundamenatlnih izuma (mogu da im zahvalim za, recimo, carbon fiber), ali SVE OSTALO... predivan inzenjering postoji na nekim primercima, na stranu da li je bio svrsishodan... to samo pokazuje koliko oni generalno imaju visoko razvijenu kulturu slusanja, kao nacija, bez obzira na sve ostalo. Slowstar, jos jednom, slobodno pisi sve sto ti o zvucnicima padne na pamet, mene licno ne zamaras, naprotiv, a cini mi se da ima clanova Foruma koji bi takodje bili zainteresovani da citaju to sto napises... Cak razmisljam da startujemo poseban neformalni thread o zvucnicima generalno, mislilm da bi bio zanimljiv posetiocima Foruma, a pri tom bi svaka prica o svakakvim zvucnicima bila ON TOPIC... nesto kao "Buffet Klipsch Horn" ili kako god. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#30 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
Potpuno se slazem, samo navalite !!!
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Equalizing the Room - What it Means | AcaHari | Tutorijali | 0 | 04-02-2009 01:43 PM |
Live room...Formedifuzeri ???? | roginator | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 03-06-2007 11:23 PM |
veliki monitori vs mali monitori | liman021 | Monitoring | 4 | 13-07-2006 12:06 PM |
Mix Room | Tiki the Boyler | Dizajn i konstrukcija studija | 19 | 21-06-2006 03:57 PM |