Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-06-2006, 05:41 PM   #21
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Mix Room monitori

Quote:
Originally Posted by Arthur
ako ako, bar se niko ne svadja

@tiki
Ako ne patis od naduvanih basseva, tj, preferiras kompresione kutije, iako to SuperMEE nije, dopasce ti se. Meni je jako legao, radio sam. Dosta izrazen i precizan mid. Ovih dana jos ga malko peglamo, uskoro izlaze na megdan 1032a. Cini mi se da su zahvalni za takve prostore, jer im je bass reflex napred, a i on je odskora veoma naprednom tehnologijom postao "customizable", tj, moze se uticati na njegovo dejstvo po zelji!
1032 je najgori Genelec ikad! Ako prichamo o duelu, nadjite 1031, jedini ozbiljan manji Genelec! 1032 je problematican zvucnik sa ogromnom rupchagom u srednjem spektru, tako da, ako je vas zvuchnik tu izrazeniji, trka nece biti ravnopravna... Tj. imacete utisak vece preglednosti na vasem... Pretpostavljam. Mislim, ja ne znam sta ste napravili... Ali opet, 1032 je "tanak" u srednjima...

Pozdrav...
perun is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2006, 06:15 PM   #22
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Bas me zanima tvoje misljenje o njima... nisam cuo neke lose price o MEG-u
Padali smo u iskusenje da ih kupimo, ali za pocetak moram da ih poslusam kako treba... Geithain ne moze biti los...

Quote:
Mislim da nije problem definisati, nego je problem da bude prihvacen kao takav... kada kazes "referentan" onda je to referenca koju postuju "svi"... to nema veze sa kvalitetom i dopadanjem... nego sa konsenzusom.

Referentna jedinica za merenje vremena je 1s, i tu nema diskusije da li je ta referenca "prebrza" ili "prespora", po necijem ukusu ili ne... nebitno je... vazno je samo da sekundu svi koriste i da svi znaju koliko to traje. Kada to nije slucaj, dobijamo pometnju... tako da "referentno" ima zadatak da iskljuci pometnju i haos, nista vise i nista manje
Zaista nema potrebe da mi definishesh pojam referentnog, pogotovo sto sam se nslusao gomile takvih zvuchnika u vrlo visokim klasama i prilicno se razocharao u vecinu... Ne zato sto su nesto "nashe" reprodukovali gore, vec naprotiv... BOLJE i to mnogo nego sto zapravo jeste.

Osecam blagu dozu sarkazma kod tebe, a to mi se bas i ne dopada, da budem iskren... Postujem tvoje "tehnicko" znanje, ali ono je samo solidna startna pozicija... Nadam se da obojica prichamo o istim stvarima... Ili ne?

Quote:
U vasem poslu (de-facto) referentni nearfield monitor je Yamaha NS10 koliko sam ja uspeo da shvatim. Potrebno je da se desi cudo da se to promeni... cak ga ni Yamaha ne moze skloniti sa tog mesta... iako cak i pokusava.
Pa, ne bih rekao da si u pravu za Yamahe... Iako sam jedanput i banovan zbog priche o Yamahama, braneci ih do smrti, vrlo sam svestan njihovih "lazi" i nemogucnosti da nesto reprodukuju... Tu ne pricam samo o bas podruchju! Niko nikada Yamahu nije definisao kao referentni zvuchnik, vec kao nearfield monitor za koji se tachno zna chemu sluzi... Sa svim svojim, povelikim, manama!

Quote:
Barem ja, licno, ovako shvatam pojam "referentno".
Malochas si bio veoma egzaktan i promovisao si pojam "referentnog" po knjizi. Zasto sada ubacujes toliku dozu subjektivnosti??? Malo mi je sve ovo kontradiktorno... Chudno, ajde...

Quote:
Ehm... malo si drastican... ja imam prilicno siroka shvatanja za jednog inzenjera... ali nemoj bas toliko da "gazis" po starcu Skaaningu... aman... ima covek neke godine... i iza ledja ima kilometrazu i stoji iza industrije koja pokriva poprilican procenat komponenata za raznorazne zvucnike po celom svetu od onih u (pre)skupim televizorima pa do veoma cenjenih studijskih monitora.
Niko nije nagazio "starca Skaaninga", daleko bilo... Chak, ako quote-ujes moj post, ostavi ga celog, da se vidi da sam napisao da ce on skoro 100% biti nas finalni izbor. Jedino se dvoumim izmedju njega i Ciare-a, koji nam igra zbog nekih drugih mehanichkih prednosti. Nije iskljuceno da ih "spojimo", kao i u pilot verziji kutija...

Nema potrebe ni da mi pricas chime se kompanija bavi...

Boggy, ili me zajebavash ili nesto nije u redu, a? Previse sarkazma, zaista... Ili sam se istripovao? Ako nisam, spusti loptu, molim te.

Quote:
Ahm,... CEKALI ste DESET godina? UZAS!
A, nisam znao da se tako zove, spominjao si "zapca", to mi se dopalo... pa sam mislio... no nije vazno... ok zvacu ga krokodilom ubuduce.. sorry!
Procitaj quote iznad i daj mi neko obrazlozenje ovog sranja!? Insistiram...

Na ovom projektu rade i neki ljudi koji imaju 60 godina, njihovo je reshenje patentirano, ne moje... PRE 10 GODINA!!! Zamolio bih te da ne budes ovako "shiroke ruke", jer si u vecini svojih postova prilicno umeren... Ne znam sta se sad desilo, zaista!?

Quote:
Nije to "moja" tvrdnja nego nacin na koji se opisuje prirodna pojava (dok ne smisle bolji onikoji se bave gasovima), ali ok, ok...
E da, proverio sam, nije "greska".
Ja ti vec dvaput rekao da ovo nema veze sa standardom... A sa fizikom ima, i te kako! Bice vishe rechi kasnije o detaljima... Ponavljam, ja ovde predstavljam nekoga ko ovo finansira (naravno, moja firma), uparuje, shtimuje i dizajnira (u "exterijerskom" i delimichno "enterijerskom" smislu). Tim broji dvojicu inzenjera, 2 producenta i 3 stolara... Ako zelis da diskutujes o tehnickoj strani priche, rado cu te povezati sa "tehnichkom sluzbom".

I dalje osecam ogromnu dozu ironije... Mozda si forum rezervisao samo za svoje zvuchnike??? Ako je tako, stvarno ti se izvinjavam. Ako nije, ne vidim u chemu je tvoj problem!?

Quote:
Isli smo do 33Hz@-3dB sa SuperMEE ... u prethodnoj "reinkarnaciji"
Sada smo taj opseg ostavili vecem drajveru i trenutno dobacujemo do 50Hz... sestica je ipak mali drajver da bi mu to sve dali da radi... onda one velike ne bi ni morali da prave
Probali smo, videli da moze, i idemo dalje
Svaka vam chast! Samo napred... Bez sarkazma! Iako to realno nisi mogao ni da chujesh ni da izmerish sa 6" drajverom... U standardu! Ako prichash o kompresionoj kutiji, a opet po zakonu fizike koju pominjes, ni u bas reflexu ne bi dobio isto!!!

Kazem, ako mozes da dokumentujesh, kao sto cemo i mi, super...

Quote:
Sigurno ne po MOM ukusu, u to mozes biti uveren , inace bi pravio zvucnik za sebe a za to nemam nikakvu potrebu, ja sam (samo) inzenjer a to povlaci "mazohisticki" pristup, koji si i ti spomenuo, isto kao sto ti ne miksas za svoju dusu, nego po ukusu konzumenata svojih proizvoda... jer verovatno retko pozelis da sam sebi smiksas "svoju" muziku koju bi slusao u dokolici i koja bi ti uvek prijala... iako mozes... i imas s cim. Ok, mozda i pozelis... ali sumnjam da imas snage za to...
Ovde nemam komentara, ne kapiram... Kako onda uopste i pravis zvuchnik? Ok, nas auditorijum je do sada okupio desetak ljudi, na kojima smo testirali zvuchnike, svi su iz posla, skoro, a bilo je i onih koji jednostavno ne konzumiraju muziku na profesionalan nachin...

A, greshka! Ja i dalje miksam za svoju dushu. Koliko i par nama dragih i privrzenih klijenata, komercijalnih, manje komercijalnih, nekih alternativnijih experimenata, toliko i Mileta Kitica ili kebu... Veruj mi! Miksamo da bi zadovoljili sebe, tj. dok ne zadovoljimo sebe... I nikada nismo zadovoljni! Svi jesu, klijenti i porucioci. Ja nisam! Drugo, ti i ne znas chime se ja bavim!? Ja nisam vlasnik studija, vec autor sa preko 300 aranzmana i kompozicija. STUDIO MI JE HOBI! I placanje ukupno 8kW na sat, takodje! Ne znam kako si dosao do takvog zakljucka!? I moja pokojna majka, vrsni arhitekta, je radila mnoge komercijalne projekte u zivotu... Zaista velike! U svakom je uzivala, veruj mi... Gledao sam je srecnu! Budi siguran u to... Zakljucujem da u tom sluchaju ili ne radish pravu stvar ili je ne radish na pravi nachin... Ok, ne zelim da ulazim u dublju raspravu!

Quote:
Bice mi drago da cujem tvoje misljenje...
Sto se tice mog misljenja... videces.
I meni takodje... Samo smiri strasti i kolicinu sarkazma kojie provlacis kroz diskusiju samnom! Ok?

Pozdrav... Rachunam na skoro vidjanje!

Last edited by perun; 22-06-2006 at 06:36 PM.
Old 22-06-2006, 06:40 PM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo Perune,

Nisam Arthur, no nema veze... da objasnim

Quote:
Originally Posted by perun
1032 je najgori Genelec ikad! Ako prichamo o duelu, nadjite 1031, jedini ozbiljan manji Genelec! 1032 je problematican zvucnik sa ogromnom rupchagom u srednjem spektru, tako da, ako je vas zvuchnik tu izrazeniji, trka nece biti ravnopravna... Tj. imacete utisak vece preglednosti na vasem... Pretpostavljam. Mislim, ja ne znam sta ste napravili... Ali opet, 1032 je "tanak" u srednjima...

Pozdrav...

Mi nismo odbili ni jedan poziv za uporedni test, odnosno "duel" sa SuperMEE koji nam je bio ponudjen. Pri tom ja licno ne postavljam pitanje koji ce to biti monitori sa kojima ce se "rvati" SuperMEE ... svejedno mi je. Svi koji su danas u upotrebi na ovim prostorima su meni sasvim u redu... mozes to zvati inzenjerskom sistematicnoscu... ako zelis
Zanimljive modele za moguci test su predlozili sami clanovi Foruma u threadu u "Promociji radova", ukljucujuci i mene samog.

Ponuda od strane BoZo Electronics za testiranje je otvorena odavno, i sve pozive prihvatamo, a postojecim monitorima ne gledamo "u zube", jer nam nije to cilj... Postojeci monitoring na nekom mestu je posledica necijih mogucnosti, afiniteta i kojecega drugog... a to definitivno nisu stvari o kojima mi konkretno trebamo da brinemo.
Mi smo svesni da trosimo nase i tudje vreme, ma koliko ono bilo kratko, i da smo mi prvenstveno gosti... prema tome... ako imas predlog, slobodno ga iznesi, pa cemo i tamo da se pojavimo, naravno ako vreme i obaveze dozvoljavaju u obostranom smislu...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2006, 07:22 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by perun
....

I meni takodje... Samo smiri strasti i kolicinu sarkazma kojie provlacis kroz diskusiju samnom! Ok?

Pozdrav... Rachunam na skoro vidjanje!
Perune, ako ikako mozes, pokusaj da ne provociras nepotrebno prepucavanje. Ja tebe nisam napadao, niti sam imao tu nameru, zao mi je ako si to tako shvatio.
Molim te da ponovo procitas moj post, ALI bez "predubedjenja" da sam ti NEPRIJATELJ... i svaki pokusaj da se nesto novo napravi ja cenim i postujem, ponajvise zato sto je takvih pokusaja izuzetno malo na ovim prostorima, i to sam ti vec rekao.

Drago bi mi bilo da nastavimo diskusiju, ali DISKUSIJU od koje ce clanovi ovog Foruma imati neke koristi, nesto nauciti, za to inace nemaju prilike, nemaju skole za to, pricali smo vec na tu temu... ovo dalje nema smisla na ovakav nacin nastavljati.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 22-06-2006, 11:15 PM   #25
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Perune, ako ikako mozes, pokusaj da ne provociras nepotrebno prepucavanje. Ja tebe nisam napadao, niti sam imao tu nameru, zao mi je ako si to tako shvatio.
Molim te da ponovo procitas moj post, ALI bez "predubedjenja" da sam ti NEPRIJATELJ... i svaki pokusaj da se nesto novo napravi ja cenim i postujem, ponajvise zato sto je takvih pokusaja izuzetno malo na ovim prostorima, i to sam ti vec rekao.

Drago bi mi bilo da nastavimo diskusiju, ali DISKUSIJU od koje ce clanovi ovog Foruma imati neke koristi, nesto nauciti, za to inace nemaju prilike, nemaju skole za to, pricali smo vec na tu temu... ovo dalje nema smisla na ovakav nacin nastavljati.

pozdrav

bogi
Sa moje strane nije bilo nikakvih provokacija, vec odgovora na, po meni, iste sa tvoje strane...

Ne kazem da je svaki tvoj QUOTE bio provokacija, ali nisam slep da ne prepoznam sarkazam i ironiju kojima si iste sharao!

Nemam nameru da se prepucavamo, inace te ne bih zvao da i sam chujesh ovo sto pravimo i, svakako, ne bih zeleo da chujem tvoj zvuchnik...

Dakle, nemoj sada ti mene da kapiras pogresno... Slicnu situaciju sam imao skoro sa jos jednim chlanom- Bassystem-om! Ko je sta mislio- ne znam. Ko je sta napisao- to vidim!

Slazem se da treba da budemo konstruktivni, ali takodje nemam nameru da prelazim preko sitnih insinuacija... A bilo ih je... prochesljaj i ti svoje postove!

U ovaj thread sam se umesao iz najbolje namere, mislim da se secas!

Pozdrav... Nema prepirki!

Last edited by perun; 22-06-2006 at 11:18 PM.
Old 23-06-2006, 01:08 AM   #26
slowstar
Pro Member

Alal vam vera ljudi na primenjenom znanju i snazi argumenata. Ne mogu da se mesham, jos manje daucestvujem u sada vec prilicno strucnim diskusijama, a vidim da ima i ozbiljnih "manufakturnih namera" koje bi VEOMA voleo da cujem.
Licno, svestan sam mana bass reflexa, jos i vise "transmission line" konstrukcija, ali sam (valjda) tokom godina, i mnogih sati slusanja raznih, ponavljam raznih zvucnika, od veoma jeftinih do NEOPISIVO skupih, dosao do jednog polu-laickog zakljucka koji kako vidim nije tako cesto pominjan.
Po meni, PRIMARNE stvari u kvalitetnim zvucnicima su EFIKASNOST (citaj kroz to: DINAMIKA) i koliko toliko visoka fazna koherentnost ( citaj kroz to: precizna stereo slika, narocito po dubini napred nazad, sto je skoro potpuno nemoguce kod sistema sa odvojenim drajverima po frekvencijama po sistemu basovac, srednjak i visokotonac - izvinjavam se na nestrucnom izrazavanju, to je zbog fizicki razlicitog polozaja membrana, sto uslovljava takozvani "Time smear" efekat, koji je donekle, i uglavnom izbegnut SAMO KOD KOAKSIJALNIH sistema!!!) Tu mislim pre svega na TANNOY pa i na jos neke proizvodjace.
Sto se dinamike tice, a to je kao sto bar mi muzicari znamo razlika izmedju najriseg i najjaceg proizvedenog zvuka - mada ni to nije precizan opis - nestrucno sam se uverio da to skoro i da ne postoji kod kompresionih sistema, cija je efikasnost maximalno negde oko 90 db na 1 watt - 1 m STO JE U NAJMANJU RUKU BEEEDNO!!!! Zasto? pa zbog takozvane "mikrodinamike" a to je malo teze bar meni recima da objasnim, ali ko je slusao sisteme kao sto su
"KLIPSCHORN" (strasno farbaju, ali imaju fenomenalnu dinamiku) ili jos bolje kao sto je "LIVING VOICE - AIR SCOUT" - takodje stravicno "ofarban" frekventno, ali bukvalno "Otvara vrata u koncertnu salu" sto je zbog neslucene dinamike koja prelazi 116 db po watt na metar!!! - ne mogu vise da pisem, bojim se da sam dosadan, a i mislim da je "zivi" sastanak zainteresovanih za pricu i slusanje zvucnika IPAK NAJBOLJE RESENJE koje svesrfno predlazem, zeleci vam svima SVE NAJBOLJE, i sto kazu "misice" MIR U SVETU!!! (nisam plavusa, naprotiv)
Old 23-06-2006, 02:02 AM   #27
perun
Pro Member

perun's Avatar

Slazem se... Gosn' Slobo, voleo bih da se vidimo, svakako... Shimpraga ili Rajko ce te zvati kad sve bude gotovo, tj. pripremljeno za slushanje... Svakako sam zeleo da i ti budes obavesten. Doduse, ne sada i ne ovde... Ali Ok, tako ispade...

Mir u svetu!!!

Marko Perunicic

Last edited by perun; 23-06-2006 at 02:07 AM.
Old 23-06-2006, 10:41 AM   #28
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

1032a jest' najgori genelec ikada, i idemo na test izkljucivo iz razloga sto sam prinudjen da sada jedan session uradim na tom genelecu, pa i pride zelim da mi supermee koje poznajem dobro, na kraju zapravo pomognu. Inace, moja su opazanja po pitanju 1032a potpuno suprotno - rupa ili ne, al skoro sve sto ide iznad kiloherza kod njega, mene BOLI JAAKO i ondak kada radim uopste ne ispeglam taj deo spektra. Rezultat- na njima sve sto uradim zvuci dojajno, a kuci veeoma mutno i sakriveno.
Sada sam ih malo treble-tiltovao, pa se jos i moze raditi tracking na njima..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 24-06-2006, 12:15 AM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar
..... basovac, srednjak i visokotonac - izvinjavam se na nestrucnom izrazavanju,
Samo ti pisi, ako ti vreme i volja dozvoljava, bez brige za razumevanje.
Quote:
to je zbog fizicki razlicitog polozaja membrana, sto uslovljava takozvani "Time smear" efekat, koji je donekle, i uglavnom izbegnut SAMO KOD KOAKSIJALNIH sistema!!!) Tu mislim pre svega na TANNOY pa i na jos neke proizvodjace.
Da, i tu ima razlike izmedju principa, rade ih i kao koaksijalne i kao koincidentne...
Tannoy je SAMO koaksijalan, i akusticki polozaji visokotonca nisu geometrijski isti kod njega, vec je usaglasavanje uradjeno verovatno u skretnici, do neke mere. Kod Tannoy-a je visokotonac kompresioni (ima malu hornicu) i nalazi se nesto malo IZA bass membrane....
Koincidentni princip je kada je visokotonceva kalota upravo na mestu dust-cap woofera.... a ne iza njega... mislim da to radi TAD (Pioneer).
Tako da Tannoy ima samo delimicno resen problem.... i to na laksi nacin... jer tweeter zraci kroz rupu na magnetu woofera i kroz malu "trubicu" koja se vidi u sredini membrane woofera.... a njegov motor (magnet) se nalazi iza wooferovog.
Koincidentni dizajn podrazumeva specijalni motor, kod koga woofer i tweeter imaju istu ravan zracenja.
Sva ta resenja "boluju" od istih problema koje imaju horn loaded visokotonci... koloracije i comb-filter efekat, jer im je membrana woofera HORNA, a pri tom se jos i "mrda" u "ritmu bassa" ... veselo za koloracije

Quote:
Sto se dinamike tice, a to je kao sto bar mi muzicari znamo razlika izmedju najriseg i najjaceg proizvedenog zvuka - mada ni to nije precizan opis - nestrucno sam se uverio da to skoro i da ne postoji kod kompresionih sistema, cija je efikasnost maximalno negde oko 90 db na 1 watt - 1 m STO JE U NAJMANJU RUKU BEEEDNO!!!!
Mislim da je efikasnost ipak nesto drugo... odnosno koliku elektricnu snagu utrosi zvucnik da bi napravio nekakav zvucni pritisak... barem su je tako uceni definisali.
Kompresiona kutija konkretno radi slicno kao kompresor dinamike koji se koristi na linijskom signalu, zbog nelinearnosti sile stiskanja i ekspanzije vazduha u zvucniku... vazduh je tu kao nelinearna opruga koja ne pruza isti otpor za stiskanje i razvlacenje... te otud i razlicita kompresija i to razlicita za + i - poluperiodu..
Takodje sila se menja (nije ista) sa povecanjem ekskurzije membrane i to je opet kompresija... slicna onoj koju koristite na linijskom signalu...
Tako da dodatne harmonike pravi vec sam vazduh svojim prirodnim ponasanjem...
To znaju (iskustveno) svi dugogodisnji korisnici NS10 i moraju to da znaju da bi mogli definisati potreban nivo kompresije na signalu koji obradjuju...

Transmission line i bass reflex manje boluju od toga, ali i dalje boluju, posto neki pritisak uvek postoji i tamo... doduse ne toliki... mada marketing prica da NEMA kompresije... i dalje je ima u nekoj meri, ali sve je to prirodna pojava i odlika ponasanja vazduha (gas).
Quote:

Zasto? pa zbog takozvane "mikrodinamike" a to je malo teze bar meni recima da objasnim, ali ko je slusao sisteme kao sto su
"KLIPSCHORN" (strasno farbaju, ali imaju fenomenalnu dinamiku) ili jos bolje kao sto je "LIVING VOICE - AIR SCOUT" - takodje stravicno "ofarban" frekventno, ali bukvalno "Otvara vrata u koncertnu salu" sto je zbog neslucene dinamike koja prelazi 116 db po watt na metar!!! - ne mogu vise da pisem, bojim se da sam dosadan, a i mislim da je "zivi" sastanak zainteresovanih za pricu i slusanje zvucnika IPAK NAJBOLJE RESENJE koje svesrfno predlazem, zeleci vam svima SVE NAJBOLJE, i sto kazu "misice" MIR U SVETU!!! (nisam plavusa, naprotiv)
Meni nisi dosadan, slobodno pisi, ako ti vreme i volja dozvoljava kako sam vec rekao... Slazem se za druzenje, ali kroz rec na Forumu ova se prica moze cuti "dalje" i pri tom biti dostupnija vecem broju ljudi. Po mom licnom misljenju, a i po misljenju Administratorskog i Moderatorskog tima Rumski, Forum bi trebao da siri i produbljuje edukativni karakter, ako mozes u tome da nam pomognes bilo bi super.
Mislim, nije to nikakav "uciteljski" pristup, pricaj samo o svojim licnim i subjektivnim iskustvima, podeli ih sa drugima, i to je vec edukativno... svako ima svoja iskustva i svoj subjektivizam, ali tudj treba slusati i imati u vidu...
Znaci, nastavi kako si poceo, zagrabi po svojim secanjima i pisi kada za to imas volje i vremena... ja cu se povremeno ukljucivati da dopunim ono sto znam, ali ne znam toga puno... i pisem sve sto mislim da clanovima Foruma moze biti korisno...

Zvucnici su prastari izum, relativno su se malo menjali do danasnjih dana, anomalije sa pocetka price su relativno ostale do dana danasnjeg nepopravljene, tako da bilo kakva prica o "starim" zvucnicima, i "raznim" zvucnicima je i dalje aktuelna jer se, po mom misljenju, nije puno odmaklo.
Mene konkretno impresionira tehnicka domisljatost, umesnost, TRUD, entuzijazam i intuicija japanaca sedeamdesetih i osamdesetih... iako je oprema za merenje i obradu podataka bila prilicno jadna u to vreme... Mislim nemaju oni Bog zna kakvih fundamenatlnih izuma (mogu da im zahvalim za, recimo, carbon fiber), ali SVE OSTALO... predivan inzenjering postoji na nekim primercima, na stranu da li je bio svrsishodan... to samo pokazuje koliko oni generalno imaju visoko razvijenu kulturu slusanja, kao nacija, bez obzira na sve ostalo.

Slowstar, jos jednom, slobodno pisi sve sto ti o zvucnicima padne na pamet, mene licno ne zamaras, naprotiv, a cini mi se da ima clanova Foruma koji bi takodje bili zainteresovani da citaju to sto napises...

Cak razmisljam da startujemo poseban neformalni thread o zvucnicima generalno, mislilm da bi bio zanimljiv posetiocima Foruma, a pri tom bi svaka prica o svakakvim zvucnicima bila ON TOPIC... nesto kao "Buffet Klipsch Horn" ili kako god.

pozdrav

bogi

Old 26-06-2006, 10:39 AM   #30
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy

Meni nisi dosadan, slobodno pisi, ako ti vreme i volja dozvoljava kako sam vec rekao... Slazem se za druzenje, ali kroz rec na Forumu ova se prica moze cuti "dalje" i pri tom biti dostupnija vecem broju ljudi. Po mom licnom misljenju, a i po misljenju Administratorskog i Moderatorskog tima Rumski, Forum bi trebao da siri i produbljuje edukativni karakter, ako mozes u tome da nam pomognes bilo bi super.
Mislim, nije to nikakav "uciteljski" pristup, pricaj samo o svojim licnim i subjektivnim iskustvima, podeli ih sa drugima, i to je vec edukativno... svako ima svoja iskustva i svoj subjektivizam, ali tudj treba slusati i imati u vidu...
Znaci, nastavi kako si poceo, zagrabi po svojim secanjima i pisi kada za to imas volje i vremena... ja cu se povremeno ukljucivati da dopunim ono sto znam, ali ne znam toga puno... i pisem sve sto mislim da clanovima Foruma moze biti korisno...

Slowstar, jos jednom, slobodno pisi sve sto ti o zvucnicima padne na pamet, mene licno ne zamaras, naprotiv, a cini mi se da ima clanova Foruma koji bi takodje bili zainteresovani da citaju to sto napises...

Cak razmisljam da startujemo poseban neformalni thread o zvucnicima generalno, mislilm da bi bio zanimljiv posetiocima Foruma, a pri tom bi svaka prica o svakakvim zvucnicima bila ON TOPIC... nesto kao "Buffet Klipsch Horn" ili kako god.

pozdrav

bogi

Potpuno se slazem, samo navalite !!!

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules