|
|||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
ee thx...
pitanje, da li je pametno rasirivati vokal po stereo bazi, mislim ne posebno vokal nego kad uradim mixdown pa tad, ako sam vec u mix-u vokala stavio neki maleni reverb? i koji vi ratio i treshold inace koristite kad kompresujete? znam da nema posebna sema, ali zamislite vokal koji je normalizovan na -.5dB.... kako?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
MAO
|
ne gledas stepen kompresije po tresholdu, nego po radu kompresora, tojest, gain reduction. Umerena kompresija je ratio 3:1 i do 6db gaind redukcije. Ja cesto idem na 4:1 za vokal, sa redukcijom i do 10db, ukoliko je potrebno, a za muziku koju radim, sa dosta gustim gitarskim aranzmanima, itekako ume da bude. Sirenje vokala mi nije jasno, na sta mislis, na one pluginove sto vestacki sire snimak? ja ih ne volim. Narocito ne na vokalu. volim da radim extremna panoramisanja, tj da saljem kanale u krajnje levi ili desni cosak, neretko i vokale.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
|
RComp kao kompresor pa jos jedan RComp podesen na "Upward expander" presetu da prosiri stisnuto.Meni to bude dobro a i na drugim sistemima se dobro cuje.
Isto tako i R deeser.Svi ostali deeseri su mi davali cudne rezultate(ogradjujem se od sopstvenog neznanja sa njima ).Moze i C4. Nekad mi je sa njim dobro a nekad i uprskam.Njega radije na bekove. Za rev mi je iznenadjujuce dobar Korg Legacy reverb sa Vocal Reverb presetom(kao insert). |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Deesser uvek stavim u malo jacem intezitetu ali pre kompresora,jer kad ga stavim posle ili mi vokal pocne zvucati kao da pevac ima govornu manu ili su sibilanti nedovoljno obuzdani...Ali kad stavim deesser sa malo jacim treshom i nakon toga kompresor do jaja mi zvuci... Cesto uradim i sidechain kompresiju da bih skinuo te sibilante ali mi je mukotrpno jer sve to radim softverski...pa ipak gledam da ako mogu obuzdam sibilante deeserom... pozdrav |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
MAO
|
ja sam se dosta mucio sa tim deeserima, i uglavnom bih gubio ono lepo zrno prezencije sa njima. Jedini nacin za resavanje velikih sibilantskih problema mi je bilo rucno secenje istih u nuendu... tako da... ako imate nekog pomocnika/kuvaca kafe/kupca bureka i cigara, eto odlicne prilike za njega..
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
|
Za R desser sam i mislio da su mu kontrole jednostavnije nego kod drugih(bar meni) i da samim tim manje skine onog "pozitivnog" aira sa vokala.Glas ne bude dull i tako to.
Mislim da je Full mix preset najlaksi za ne zas*ati.Najbolji,hocu reci... Da,dobar je i za deessing mastera. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Pro Member
|
hmmm...nemam pojma...ali kontam da kad se isece ta frekvencija oko 7 pa kad se nakon toga uradi kompresija ona doza prezentnosti se vrati....pojma neam...to je neka moja filozofija
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Pro Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Junior Member
|
Quote:
na sirenje vokala mislim dodavanje reverba na sve frekvencije medju kojima su i frekvencije vokala, eh tu sam naucio da bass treba da suzim, visoke volim da prosirim i da stavim neki delay jer mi zvuci super, ali nisam siguran za vokal, jer cim stavim delay, automatski mi nekako vokal jace se cuje na lijevi zvucnik, kad iskljucim delay vrati mi se u centar, naravno to ne zelim. ako me jos uvijek ne razumijes, instaliraj sebi Izotope Ozone v1.1 ili 3, ali imaju sve verzije taj plug, zove se Stereo Imaging. ako neko jos radi master u Izotope Ozone, da li zna pravu svrhu onog Harmonic Exictier ( ne znam kako se tacno pise )... po mom poznavanju englesku trebalo bi da ima funkciju da ozivi zvuk... i on kao da mi prosiruje na stereo bazi, koristim ga skroz malo, na vokalu mi zvuci fino ( tad mi ne prelazi na lijevi zvucnik ) i na visokim... a ima neku opciju koju kad ukljucim ( pise Tube, kad opet kliknes dodje Tape... ) i editujem frekvencije bass-a, nekako mi bass bude dublji ali tvrd nekako... eto, ako neko zna za sta definitivno ovaj Harmonic sluzi, htio bih znati. arthur, thx za kompresiju. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Pro Member
|
hmmm...ja za to sirenje vokala da ne bi bio puki mono signal koristim vrlo malo chorusa na stereo grupi ili ili flanger-a...ali to je vrlo malo oko 2-3 do 5 % ako je chorus u pitanju...
A delay ti cini to da na levom zvucniku ti vokal se cuje jace zato sto ga nisi dobro podesio...mozes namestiti da ti sve bude ravno...ili po uhu sve moze da se namesti i sve moze da se korisiti... A taj harmonic exictier kontam da je to neka vrsta eq-a ili neka vrsta distorzije bas i ne znam,ali trebalo bi da je njegov cilj da vrati izgubljene frekvencije prilikom kompresije...tako to...pozdrav |
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|