Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2006, 03:14 AM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default upward compresija ili kako god?

Imam tu spravu na poslu (ADR "Compex" kompresor) koji u odredjenom modu moze da radi sledecu stvar - pojacava sav zvuk koji je ISPOD tresholda sve do tresholda, cime vraca "progutane" reci ili recimo tonove u solazi. Istovremeno moze da se upali klasican kompresor preko toga pa da ceo zapis dovedes u manje vise jedan dinamicki opseg.. Prvo, ne znam kako se ta procedura uopste zove, jedni je zovu upward kompresija, drugi upward expanzija itd.. Jedini plug-in za koji sam iskapirao da moze da radi ovakve stvari je stari Forgeov Graphic Dynamics, kapiram da ima i drugih????
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2006, 07:00 AM   #2
Illiron
Member

Default Re: upward compresija ili kako god?

Moze i RComp samo stavi negativan ratio.
Illiron is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2006, 09:35 AM   #3
Max
Pro Member

Jos bolje radi i Elemental Audio Neodimium ( valjda se tako pise ) , s time da imas 4 dinamicka levela sa 4 razlicite kompresije , sto je imitacija principa vari - mu ..... ( ako se ne varam )

Pri tom je i vrlo pristojan kompresor .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2006, 11:17 AM   #4
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Expanzija je upravo ono sto si ti rekao: Princip obrnute kompresije, sve sto je iznad tresh-a biva pojacano tako da Peak-ovi budu jaci....expanzija gotovo da se nikada i ne koristi i ako zelis da povratis dinamiku moras da koristis isti compressor i imoras znati isti polozaj trash-a, ratio-a, i attack-a i relase-a.

Za razliku od UP-Expandera ima Down-Expander koji sluzi za suzbijanje nezeljenih zvukova u pauzi snimanog glasa(radio, tv, pa i vokal) sve sto je u pauzama biva na dole expandirano(sum, okolina...itd)....najbolji primer za to je DOLBY C i DBX ili Noisegate: Razlika je u tome da je prinzip noisgate-a da radi na maximalnom Ratio-u.

Pozdrav
Manley is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2006, 09:54 PM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Probacu sa Rcompom, i tim ratiom, a Neodimium ipak mislim da radi samo razlicite kompresije "na gore" po nivoima, a i dosta mi je konfuzan. Ova sprava je doslovce sve sto je ISPOD tresholda pojacavala do njegove vrednosti.. ako neka rec vokala padne ispod -10, on je vrati do -10.. Ne znam koliko se to cesto koristi okolo, meni je tu foru na toj spravi prodao Macak (stari jazzer i producent) koji je tako sredjivao svoje gitarske solo delove, da neki lepi a tihi ton podigne.. Meni licno to najvise fali na vokalima jer cesto kod losih pevackih tehnika imam te "padove" koje da bi ih uopste posteno kompresovao moram prvo da dovedem na slican nivo rucnim seckanjem i pojacavanjem na wav-u...
Old 30-01-2006, 10:50 PM   #6
Max
Pro Member

pa Neodimium radi to samo mozes de se zezas sa dva ili cetiri nivoa

a licno misli da je seckanje ipak najbolje

Ja cesto izjednacim neke stvari iako je dobro otpevano , da bi kompresor manje radio ........ jer mi je tako prirodnije .......

Pozdrav

Last edited by Max; 30-01-2006 at 10:52 PM.
Max is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2006, 11:25 PM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

UF...seckanje, rucni de-essing.. kad ce doci vreme da ja zaposlim nekog mladog segrta da mi kupuje burek i izvrsava sve ove radnje koje su do zla boga dosadne a neophodne.. ciscenje timpana-kanala i sl... cak i kucanje cinela....
Old 31-01-2006, 09:23 AM   #8
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
UF...seckanje, rucni de-essing.. kad ce doci vreme da ja zaposlim nekog mladog segrta da mi kupuje burek i izvrsava sve ove radnje koje su do zla boga dosadne a neophodne.. ciscenje timpana-kanala i sl... cak i kucanje cinela....
Znao si sta te ceka kada si se opredelio za ovaj posao
Manley is offline   Reply With Quote
Old 31-01-2006, 05:49 PM   #9
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
Tako meni profa jednom rece: Aj' izgejtuj ove tomove, dok se vratim sa pauze.

BTW.
Nije valjda da rucno seces tomove tamo gde ne sviraju?
Old 31-01-2006, 06:28 PM   #10
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF

BTW.
Nije valjda da rucno seces tomove tamo gde ne sviraju?
zasto ne, tako je ipak najsigurnije
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules