|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
A za?to onda D. Dub nema nijedan hit, tj za razliku od svetskih bendova koji su pomenuti, nisu dostupni ?irokoj publici? Jednostavno zato ?to je ideologija, pakovaje tu a sadr?aj nedostaje. Ba? bih voleo da mi neko uz akustičnu gitaru otpeva neku njihovu pesmu
![]() Mislim da je potpuno pogre?no upoređivati veličine svetske scene i recimo Gibonni-ja. Gibonni je Eros Ramazoti susreće Whitesnake susreće Olivera Dragojevića, i tokom cele karijere je vrlo precizno kalibrisan za hrvatsko podneblje. Jer ako ćemo realno, Whitesnake rock metal (mada bi mogli da nazivamo to i 80's hard rock, ali ima svoje za?to i ovaj moj naziv) je specifično ukorenjen ovde kao vezivno tkivo između selja?tva i ?iroke narodne mase i rock muzike, naročito u uslovno provinciji. Oliver je za starije ali koji vole pristupačno i lepo, a Eros je beli svet i skupo, ali opet dalmatinski i blisko nama. To je neka tromeđa zvuka koja čini da je njegov rad dovoljno blizak ljudima ovde, a opet dovoljno nalik nečemu ?to je "svetsko". Znači, mora se imati u vidu da postoje zasebna podneblja, sa svojim zahtevima, svojom publikom, i da onaj ko ?eli da bude popularan mora da odabere i bude svestan kojoj se publici i kako obraća. Mislim da su razočarani muzičari ovde ubeđeni kako ceo beli svet voli "prave" stvari a samo mi ovde imamo budala?tinu od scene ?to je netačno. Postoje lokalne zvezde, lupam, velika finska pevačica (zaboravio ime) koja kada izda album proda desetostruko veći tira? u finskoj nego Madonna a nema je na svetskoj sceni. Znači, nije ostatak sveta integrisan u globalne tokove, a mi smo jedini u zapećku stilski. Čak su i mnogi bendovi i pevači iz USA njihova lokalna seljačka varijanta, koja ne znači ni?ta evropljanima. Recimo Van Halen u vreme svoje enormne slave i multimilionskih zarada nisu uop?te dolazili u evropu, niti ih je interesovalo, a to nije jedini takav primer. Koliko je Springstina, Steve Winwood-a, i mnoge druge specifično američke umetnike interesovalo da idu van svoje dr?ave, i koliko su često to radili? Znači svaka zemlja ima svoje. To ?to smo mi to ne?to svoje zbog svih događaja ovde devedesetih pretvorili u groteksnost, je druga stvar. Znači mislim da se treba osloboditi tih primitivnih kompleksa?kih varijanti kako treba preorati sve ovde i praviti samo stvari koji podsećaju na beli svet. Jedini bend koji je za mene u na?oj sredini spojio komercijalnost i umetnički kvalitet u potpunosti,EKV, me nikada nije specijalno podsećao na neki konkretan strani bend, i ne verujem da bilo ko ovde kada čuje pesmu od EKV pomisli "Jao ?to je lo?a produkcija". Produkcija je PAKOVANJE, pobogu. Ona samo slu?i da reprezentuje ne?to na adekvatan način, a to samo po sebi mora biti dobro, dobra pesma i dobri izvođači. Ona čak ne mora ni da bude "skupa", već adekvatna onome ?to je snimljeno. Elem, mislim da nije problem u toj nekoj ovda?njoj mućkalici stilova samoj po sebi, ona u stvari reprezentuje na? temperament i ukus kao nacije. Mislim da je problem to ?to je ta mućkalica jako lo?eg kvaliteta, znači ne treba menjati jelovnik, meni je taj koji jeste, ali mu treba podići kvalitet. A kvalitet se mo?da ponajvi?e ogleda u nečemu ?to se retko pominje a to je ISTINITOST, stvarna emocija koja se emituje, da kada čujem pevača pomislim da je čak i ako nije pisao tekst on sam zaista osetio snimajući pesmu o čemu se radi. Znači da intencija kada se rade albumi te na?e kvazi pop muzike bude da se napravi kvalitet jer će automatski to da se pretoči i u uspeh. Umesto toga, trenutno je va?nije da se pevač lepo osmehuje, da peva leeeeeepim glasom, da ima loop u pesmi i neki ciju ciju sekvencer jer je to moderno (ili da zvuči kao Vlada Georgijev) , da je tekst od Marine, pa makar bio i lo? jer to otvara neka vrata i tako dalje. Znači sve je bitno samo ne pesma. I onda se ljudi čude za?to nema para i za?to ploča nije pro?la. Znači Treba malo podići svest kod muzičara i pevača da su uspeh postizali oni koji su donosili ne?to novo a pristupačno, a ne oni koji su poku?ali da zarade na trenutno postojećem trendu formalno, imitacijom. Konačno postoji jo? jedan element a to je da većina bitnih ljudi iz posla sa kojima sam pričao u?asno potcenjuje ovaj narod i smatra ga imbecilima, tj, da ne?to mora da bude jako jednostavno i primitivno a zaodenuto u skupe haljine da bi ga ljudi progutali, iako su u su?tini to isti ljudi i isti mentalitet koji je postojao i ranije. Mislim da ne treba potcenjivati inteligenciju ljudi, i da čak i potpuni retard mo?e da na nekom nagonskom nivou oseti da li ima nečega u pesmi ili je to tek tako. To ?to će narod da stane u red za jeftine pljeskavice, ne znači da im se gadi kavijar, i da ga ne bi jeli kad bi ga bilo po pristupačnoj ceni, samo im treba omogućiti da ga probaju i sami skapiraju koliko su one pljeskavice ?to ih jedu sve vreme bile lo?e, naročito ovi mlađi koji se ne sećaju SFRJ i tada?nje scene.
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger Last edited by Dushan_S; 19-12-2005 at 03:55 PM. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Volim Narodnjake | balthazaar | Pricaonica | 38 | 29-04-2008 04:45 PM |
Evo za?to volim D-50 synth | Don Solaris | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 50 | 29-10-2007 08:29 PM |
Zasto volim Kawai K4 :))) | Daemian | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 8 | 19-10-2007 09:10 AM |