Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 08-12-2005, 08:33 PM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pomozite u odluci

Quote:
Originally Posted by Oggy
Bogi, a sta bi sa "super audio cd-om" ili tako vec nekako koji je na 24 bita?
Slabo pratim, ono sto sam usput primetio je da to ljudi slusaju i da nalaze da im bolje zvuci...
Treba imati dobar materijal za njega... malo ko bez kompromisa moze da ga pripremi da bude za ugled....
Drzite se CD-a, dugo ce to jos da bude standard...
Verovatno je veliki uspeh CD imao zato sto nije bilo rata formata... ovo sada zbunjuje kupce jer opet svi pricaju da su najbolji... vec vidjeno...

Quote:
Nesto sam nacuo pre godinu dana i jace o tome, ali se do sada nije desila nikakva revolucija. Tacnije, interesuje me, hipoteticki, sta je po tvom misljenju resenje formata?
Po mom misljenju? Najiskrenije? RIFF, AIFF, WAV... imaju sve sto treba:
- imaju jittera onoliko koliko ima clock DAC-a na spravi... znaci samo jedan izvor.
- moze vise kanala, mogu razni sample rates, mogu razni bit resolution...
- mogu na cd, dvd, mogu na compact flash, flash-key, hard disk, putem interneta... ali u tome i jeste problem.

Velika je komedija posmatrati krupan kapital kako se gadno zaglavio sa svojim "jeftinim" izumom... sada imaju problem da imaju profit... (LP ploca nije imala taj i takav problem)
I dalje imaju iluziju da ako nesto naprave da bude lako i njima i svim ostalima, bude profitabilno u meri kojoj oni ocekuju... Piraterija je veliki problem, ogroman novac pokusavaju da skrenu u kriptovanje muzike ili cega vec...
Onda se pojavi DVD Jon i pomrsi racune, onda ga hapse, sude mu, prave budale od sebe i njega... itd.
Ukratko, nije njima problem format zbog kvaliteta nego zbog zastite... Odnosno, imaju vec sasvim dobar, dokumentovan, univerzalan, i profesionalan i amaterski, format zapisa, imaju na sta da ga "zapisu" ali ne mogu da ga zastite... mislim, mogu oni, i pokusavaju, ali se i tada ne mogu da dogovore koji ce "standard" da prevagne... mislim da se njima Internet nije jos "desio" i da i dalje smatraju da se vazduh moze naplacivati do poslednjeg molekula...

Quote:
DAT smo videli da nije. Bio je i neki pokusaj pre DAT-a, samo sad ne mogu da se setim kako se zvao taj format koji je isto belezio na traku, ali nije zaziveo (dat je valjda belezio poprecno po traci, a ovaj uzduzno i kaseta je izgledala kao obicna audio kaseta, ali sa drugom trakom... tako nesto ).
DVD?
Zaboravih da kazem da se ne secam o cemu je rec ali si u pravu kada kazes da je bio neki bezuspesni pokusaj... sta god

Flash memorija ili hard-disk... apsolutno nenadmasno ... cak i u formatu mp3 playera se moze napraviti sprava sa vrhunskim zvukom sa velikim (>4GB) hard diskom da svira "k'o besna"... ako pricamo o kvalitetu... ostale zahteve ne pratim da se ne bih previse sirio.
Tu ima dve dobre stvari, format zapisa, i gde to smestiti... mislim da imamo i jedno i drugo, ali bi neko hteo i trece... tako da cemo jos da patimo.

Quote:
Sad je mozda ovo OT na OT, ali zasto je audio signal na svakom DVD-u drasticno tisi nego sto je to na CD-u?
To ne znam,... to moze da zavisi od svacega, da li si importovao to u neki svoj program ili kako si to primetio.
Moguce je da je to zbog rezolucije... ne znam kako se pravi muzika za DVD.
DVD na 24bit ima vecu dinamiku i moguce je da onda pustaju da se to moze desiti... sve su ovo nagadjanja sto pisem.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-12-2005 at 11:11 AM.
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules