Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-12-2005, 08:42 PM   #1
yechmeny
Junior Member

yechmeny's Avatar

Default Re: S.o.d

Quote:
Originally Posted by MD
1. danas je trend Andy Sneap, prije je bio Tagtgren, no njihov sound mi se nimalo ne sviđa, agresivan i tanak, pomalo naporan...
Nisam slushao sva dela Andy-ja Sneap-a, ali bih za njegov sound rekao sve, samo ne tanak. Agresivan da, bash onakav kakav treba da bude. Chini mi se da postoji problem sagledavanja progresije "sounda" kroz vreme. Da ne tupim. Hocu da kazem da se napredovalo, i da je za ochekivati da ta zestoka svirka zvuchi agresivnije, chak plastichnije, sterilnije. U domenu izrazaja tih bendova, taj sound funkcionishe odlichno. Opet kazem, gotovo da sam od Sneap-ovih radova chuo samo ono shto mi se idejno i autorski svidjalo, pa je pod znakom pitanja moja objektivnost. Ali za polovinu njegovih dela mogu slobodno da kazem da zvuche odlichno, i da nemam shta da prigovorim svemu tome. Prosto svako njegovo delo treba gledati kao potpuno novu celinu, i slushati shta je hteo da postigne.

Quote:
Originally Posted by MD
Americki metal uvijek tu i tamo iznijedri bar nesto novo i originalno,to vise niej cisti metal, ali to je logicno jer su ljudi shvatili da je sve manje vise receno u cistom metalu i da metal jednostavno trazi utjecaje sa strane od drugih stilova glazbe, da bi uopće opstao kao produktivan ?anr....
Ne volim te priche o teoriji zavere, pa ne mislim da je sve toliko promishljeno, i sa predumishljajem. Bez obzira na industriju koja sluzi za obrtanje para, mislim da se ipak meshanje nekih drugih stilova sa metalom deshavalo koliko toliko spontano. I to kroz izrazaj i autorstvo. Sve to ima objashnjenje u mnogo uopshtenijoj prichi o meshanju kultura, stilu zivota, drushtvenom zivotu na planeti... Slazem se potpuno da amerika puno bolje stoji po pitanju celog pravca metala, mada bih mozda zbog nekih drugih stvari voleo da izgori u plamenu

Quote:
Originally Posted by MD
2. Ja nisam nikad volio exodus, slu?am iskljucivo metal od 87', znaci to da nisam pravi metalac?
Ti izlizani stari bandovi..pa mislim tko moze 20 godina svirati aposlutno isti ?anr:
Ljudi se hvataju uvijek metallice, mislim da je čak i hetfield previ?e talentiran pa da trkelja po thrashu 20 godina..
Ni ja neshto preterano ne volim te old school metalce. Mozda ce se uvrediti neki true metaleri, ali sve do pred kraj osamdesetih, za mene nema benda koji me odushevljava. Poshtujem ja sve te legende koje ce ostati u istoriji, ali nisam ja to skontao najsrecnjije. Chast izuzecima svakako.

Quote:
Originally Posted by MD
?to se tiče metallice, ja sam mozda jedini kome je ST.anger njihov najkvalitetniji album
Kapiram shta hocesh da kazesh, mada objektivno ni po jednoj stavci ne moze da bude najkvalitetniji, sem po kvalitetu indijanaca u bendu.
yechmeny is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 08:55 PM   #2
MD
Senior Member

MD's Avatar

Da, mislio sam za Sneapa, da je preagresivan zvuk, previ?e forsiranja visokih frekvencija..meni je recimo zadnji od Maidena primjer ugodnog zvuka a opet snage..
Pa zadnji Opeth, opet agresivan, ali kvalitetno agresivan, moderan, ali i ugodan, plemenit,radjen u nekom studiju u svedskoj sa mladićem od 25. godina kao producentom, ne previ?e poznatim..

Zadnji nevermore kdo Sneapa mi je uistinu sintetski i naporan, dok recimo njegov Enemy of god od kreatora zvuči okej..

S druge strane zadnji hypocrisy od Tagtgrena mi je u?asno naporan, ali Stormblast 2005 od Dimmu, isto njegov je okej, čak i bolji od sneapa ?to se tiče tog sterilnog zvuka meni..

St. anger mi je kvalitetan jer je emotivan,cijeli album je jedna osobna priča i emocija bijesa pretočena u produkciju i glazbu, to je rijetkost, pogotovo u thrash metalu, svi trkeljaju o glupostima, rijetko se tko takne samog sebe na ovako iskren nacin kao Hetfield..

I meni je ista priča sa osamdesetima, okej volim ih, Maidene obo?avam, Judase iz 76', w.a.s.p. ali moji najbolji bandovi su ipak početkom 90 tih, kad je metal u?ao u jednu iskreniju i emotivniju fazu, a i revolucionarniju...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 10:01 PM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

enivej, meni se cini da SOAD i dalej jesu originalni, jerbo su takve gluposti sebi dozvolili da prodju na zadnji album a da i dalje ne zvuci glupo. Na momente mi se cak cini da su pokusali da naprave metal verziju rockopere.. a mozda su i konacno sisli sa uma.
I da, ocigledno niko (ovde) ne zna sta oni koriste od opreme za koju sam pitao u pocetku

Btw, dobih i novi Rammstain, "ROSENROT".. kakvi su vasi utisci.
Meni to sve vise i vise pogadja emocije i sve mi vise prija, mada nemaju vise pesmetina kao na prvih nekoliko albuma. Produkcija mi je prezajebana..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 11:10 PM   #4
alen
VIP Member

alen's Avatar

@ DUSHAN_S

Svidja mi se,ali zaista,ova psihoanaliza koju si dodirnuo gornjim postom i slozio bih se sa
tobom u vecini stvari.Moguce da sam mojim recima licio na nekog iz tih slucaja ali veruj mi
,tako samo izgleda.Muziku slusam ceo svoj zivot,od klasike i dzeza preko trasha i death metala
pa sve do najbrutalnijeg techna.Bendove koje sam gore spomenuo pratim skoro od njihovog nastanka
tako da u glavi imam izgradjeno SVOJE misljenje o njima i njihovim karijerama.
I sam sam muzicar pa ne gledam na njihove karijere samo kao slusalac.
Naravno,izvinjavam se ako je moj stav zvucao kao neko merilo koje treba postovati.Moguce
je da sam u zabludi.

Nesto se nismo razumeli a to je tumacenje pojma 'komercijalizacije'.Dva su razlicita
slucaja:kada je nesto toliko originalno i dobro pa kao takvo postane komercijalno i totalno
druga prica koju ogovaram:kada bend promeni svoju muziku(nekad i protivno svojim ubedjenjima)
da bi to postalo komercijalno i 'isplatljivo'.Takve slucajeve ne volim i mislim da je lako
uocljivo razlikovatite dve 'komercijale'.
Old 04-12-2005, 02:22 AM   #5
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by alen
@ DUSHAN_S

Svidja mi se,ali zaista,ova psihoanaliza koju si dodirnuo gornjim postom i slozio bih se sa
tobom u vecini stvari.Moguce da sam mojim recima licio na nekog iz tih slucaja ali veruj mi
,tako samo izgleda.Muziku slusam ceo svoj zivot,od klasike i dzeza preko trasha i death metala
pa sve do najbrutalnijeg techna.Bendove koje sam gore spomenuo pratim skoro od njihovog nastanka
tako da u glavi imam izgradjeno SVOJE misljenje o njima i njihovim karijerama.
I sam sam muzicar pa ne gledam na njihove karijere samo kao slusalac.
Naravno,izvinjavam se ako je moj stav zvucao kao neko merilo koje treba postovati.Moguce
je da sam u zabludi.

Nesto se nismo razumeli a to je tumacenje pojma 'komercijalizacije'.Dva su razlicita
slucaja:kada je nesto toliko originalno i dobro pa kao takvo postane komercijalno i totalno
druga prica koju ogovaram:kada bend promeni svoju muziku(nekad i protivno svojim ubedjenjima)
da bi to postalo komercijalno i 'isplatljivo'.Takve slucajeve ne volim i mislim da je lako
uocljivo razlikovatite dve 'komercijale'.
Ma ?to se izvinjava?. Uostalom, kako prosuditi na internet forumu ko ba? tačno ?ta misli, kao ?to rekoh, samo mi je tvoj post bio povod da napi?em ono ?to mislim na temu. I ja sam sam recimo jako kritičan prema novijim albumima Metallice, i imam svoje razloge, ali se eto kao trudim da budem neutralan. Mene je mo?da vi?e iziritirao taj neki kukavički pristup kad je iza?ao Load, koji je bio jasan iz njihovih intervjua u to vreme, maltene kao da se izvinjavaju zbog toga ?to su bili i pravdaju kako oni siroti moraju da pre?ive i nakon Curt Cobain-a. Bljak.
To za komercijalizaciju, ?to pominje?, mislim da je donekle prevaziđena stvar napolju. To je bio slučaj ranije kada je bilo nekako jasno ?ta se dobro prodaje a ?ta ne, tj postojao je taj neki pop-rock mainstream. Sada kada Slipknot mogu prodati milione nosača zvuka, a neki pop tehno poku?aj da se uzmu pare na "komercijalnoj muzici" mo?e propasti sa jedva koju stotinu hiljada uprkos ulo?enom novcu, mislim da je jasno da napolju sama po sebi vrsta muzike vi?e ne znači ni?ta.
Inače malo off topic, ali mislim da se kod nas ta zabluda jo? uvek nije izgubila, tj, vidim da prosečan učesnik muzičke scene, da li kao autor ili kao snimatelj ili menad?er i dalje misli da va?e ta pravila iz osamdesetih, tipa :ti?e gitare, glasniji vokal = komercijalnije, ili vi?e pop zvuka, manje agresivnosti = komercijalnije, ili svi su lepi na spotu, i boje su divne = komercijalnije, itd. Mislim da je recimo stalna opadajuća linija grupe Negativ (bar se dobija takav utisak) dobar primer, ili to koliko su lo?i albumi nekih veterana, kao Bajagini na primer. Ljudi nikako da se pre?altaju na to da je 21 vek i da u BG-u na primer postoji potpisujem 4x vi?e fanova Gothic metala, nego obične nekada?nje rock muzike, znači ili radi? u svom ?anru onako kako treba ili radi? turbo i gotovo.

Ili recimo to ?to su aran?mani na pop pesmama često i dalje matori i retardirani kao da je upravo iza?ao 5. album od Toto ili kao da su autori i dalje u 1993 i slu?aju 2unlimited. Mislim da smo malo zaglavljeni u vremenu. Naravno, tu sad postoji i to ?to većina pop-rock sastava nema dobru pesmu, ali to je druga priča.
Ja nekako kapiram da danas ne postoji "komercijalna" muzika, već muzika tačno namenjena određenoj publici, mislim da je gotovo sa tim poku?ajima da se kompromisima sa 5 različitih stilova koji nemaju veze sa vezom prikupi velika publika, samo se dobije ne?to ?to nit smrdi nit miri?e.

Uf, odo ja predaleko u off topic. Dosta je
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2005, 02:12 AM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ej danas sam preslusao prvi puta RosenRot na Dynaudiou i stvarno se na dosta mesta cuje probijanje i overavanje, ali onog ruznog, digitalnog tipa. Umetnost, sta li je ...

E i poceo sam da cujem attack kompresora na masteru... suludo al nova dimenzija mi se otvara pred usima..svakodnevno...
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2005, 10:30 AM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
ej danas sam preslusao prvi puta RosenRot na Dynaudiou i stvarno se na dosta mesta cuje probijanje i overavanje, ali onog ruznog, digitalnog tipa. Umetnost, sta li je ...

E i poceo sam da cujem attack kompresora na masteru... suludo al nova dimenzija mi se otvara pred usima..svakodnevno...
Kazem ja. Jos da imas Adama vidio bi svirkeeeee
Old 04-03-2006, 08:10 PM   #8
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Upravo sam nabavio Mezmerize i Hypnotize od SOAD-a. Oba su originali i desava se nesto cudno: Mezmerize (to je prvi od dva nova cd) ide do -0.1db, ali Hypnotize probija, i to probija zestoko u gotovo svakoj pesmi, dok RMS se vrti oko -5 ?????
Da li je neko primetio i ima li objasnjenja?
Old 04-12-2005, 02:06 AM   #9
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
enivej, meni se cini da SOAD i dalej jesu originalni, jerbo su takve gluposti sebi dozvolili da prodju na zadnji album a da i dalje ne zvuci glupo. Na momente mi se cak cini da su pokusali da naprave metal verziju rockopere.. a mozda su i konacno sisli sa uma.
I da, ocigledno niko (ovde) ne zna sta oni koriste od opreme za koju sam pitao u pocetku

Btw, dobih i novi Rammstain, "ROSENROT".. kakvi su vasi utisci.
Meni to sve vise i vise pogadja emocije i sve mi vise prija, mada nemaju vise pesmetina kao na prvih nekoliko albuma. Produkcija mi je prezajebana..
Ovo ti je da se ute?i?.
http://mixonline.com/mag/audio_system_down/
Mislim da niko do sada nije pravio intervju na temu tehnologije snimanja na novom albumu.
Novi Rammstein mi je onako, dobar na momente, ali su mi pesme same po sebi malo slabije. Dobro je ?to su uključujući i prethodni album, uspeli da se izvuku iz one tehno metal varijante (koja je fakat mogla da postane muzički kavez iz koga ne mogu da izađu), a da i dalje ne izgube svoj identitet, ali se sa druge strane, nije ba? ni da se ubijaju od inspiracije. Moram jo? par puta da ga preslu?am, realno.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules