Quote:
Originally Posted by tonalino
Nema tu sta da se slaze ili ne slaze, niti moze biti pogadjanja, to je cinjenica odnosno princip po kome funkcionisu ovi uredjaji i nista drugo. I niko ne kaze da ratio ne moze da uzme bilo koju od decimalnih vrednosti i kod ekspandera i kod kompresora (2,3:1 4,5:1 ili 1:1,8 itd.).
Ocigledno me nisi razumeo. Jednostavno ratio expandera izrazen kao 1:X znaci upravo obrnuto od onoga sto se podrazumeva pod ratiom kod kompresora (X:1) i to: da ce svi signali koji se nalaze ISPOD tresholda biti obuhvaceni expanderom u onolikoj meri kako to nalaze namesteni ratio. Dalje ovde razlikujemo Downward koji ce smanjiti signale koji se nalaze ispod tresholda i Upward expander koji sve signale iznad tresholda pojacava i to srazmerno postavljenom ratiu. Jedan kompresor ne moze imati ratio 1:X jer onda on ne radi vise kao kompresor jer on vise ne komprimira signal vec ga ekspandira (upward ekspander). Noise Gate je na primer Downward expander sa ratiom 1:10 ~ 1:20 i vecim.
|
Na CW-u imas funkciju verovatno sa obzirom ili na greske ili na namerne postupke da se ratio na kompresoru postavlja sa 1 : x ili x : 1 , dok se ukljucivanjem expandera (sandro probaj ovo) prikazuje totalno obrnuta kriva i bas sam danas nesto radio sa expanderom radi stisavanje tihih a pojacavanje glasnih tonova. Radio sam na c4-u to i znam da moze.
Sandro uzmi kompresor na CW-u i postavi ratio na 1:8 recimo i dobices ono sto ja govorim, nema tu sta da se prica.