Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 28-07-2012, 10:29 AM   #30
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Sta je to sto stavite na SIROV VOCAL da bi zazvucao??

Kod mene je neki postupak rada na vokalu sledeci:

Prvo skidam suvisne stvari - tipa rezonancije koje mi smetaju, itd. Zatim neki preliminarni leveling, ako je potrebno, cisto da ga ujednacim kako tako bez nekih velikih artefakata - tu sam pomenuo da koristim Reaper-ovu verziju Vocal ridera, koja radi super i veca je kontrola. Ponekad manuelno odradim 'crtanje' volume envelope pre-fader.

Kompresija u nekoliko koraka - bolje vise da rade manji posao nego jedan vecinu.

Sto se tice eq-inga - bitan mi je kontext u koji uglavljujem vokal - mozda treba da bude manje, mozda vise jasniji i prezentan. Sve zavisi, uglavnom sam fan jasnih vokala i na tome najvise radim. Opet da pomenem da, kad krecem mix, odmah krecem s radom na vokalu, kao najbitnijem elementu - tad su mi usi najodmornije pa ih 'trosim' na najbitnije

Reverbi - Muzzy je pomenuo rverb - ne znam, on mi sad zvuci nekako 'staro', verovatno je do algoritma. Daleko od toga da je neupotrebljiv, ali nikako mi nije prvi izbor za vox.

Reverbe razbijam na ER i LR i uglavnom definisem ta dva preko dva razlicita reverb algoritma. Reverbi imaju tendenciju da zamuljaju previse ako im se pristupi olako. ER za space i definiciju prostornosti, a LR za decay/release - ponekad stavim saturaciju na to da mi se ne izgubi u mixu, jer kad se nabaca elemenata prva stvar koja strada je definicija prostora.

Stimam i predelay u tempu, mada ne iskljucivo striktno - brze ili sporije, zavisi od toga da li pojacavam/ubrzavam ili usporavam groove - ista stvar i sa delay-em.
Eq-ing reverba je isto kljucan faktor

Veci sam fan delay-a jer s njima postizem taj osecaj prostora bez da mi uzimaju previse mesta u mixu.

Harmonizing, ako je potrebno takodje. Moguce i neki flange, chorus, dist...jako puno krljam svega na vokal, ali umereno rekao bih - akumulacija svega na kraju mi daje taj 'finished vocal sound'.

Automatizacija svih tih efekata u mixu je nesto sto radim poslednje.
Everbeatz is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules