Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-01-2010, 06:27 PM   #10
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Default Re: ?ta nije u redu sa muzičkom industrijom?

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
jbga...vremena se menjaju, ukusi i publika takodje...
Bila je interesantna diskusija na ovu temu na Gearslutzu skoro, i neko je kao glavni razlog (zasto se raspada muzicka industrija) nave razlog da je SVE DANAS BRZO DOSTUPNO....i kad se malo bolje razmislis, tacno je.
- kad sam bio klinac, nije bilo interneta, ni mp3, nije bilo ni kompjuter (!!?)
- svidja ti se neki band, skupljas isecke iz novina, nestrpljivo cekas plocu u prodavnicama (ili molis nekoga da ti donese iz inostranstva)..
- posto nemas mnogo ploca, onda ih slusas puno, postujes ih, udubis se malo u muziku, analiziras, itd..
- pokusavas da saznas sve o tom bendu na razne nacine (magazini, radio, itd)..
- sve je nekako, bilo mistificirano, nije bilo lako saznati gde su snimali i kako i gomilu drugih informacija..
- cekas (strpljivo) da pokazu neki njihov spot na TV-u....(!!)

To (po meni) mnogo ubija taj neki "kolekcionarski" i "istrazivacki" duh...
Danas svi imaju sve (kad pricamo o muzici , na primer..) A puno ljudi i ne zna sta ima na svojim diskovima (presnimio od komsije...)

Vec se odprilike pokazalo u praksi preko, da bi se neki band izgurao, treba minimum 1 MILION dolara / funti da se ulozi....
Ukusi su se promenili MNOGO i danas na pr, Santana ili Dire Straits ili Hendrix NE BI IMALI SANSE !!!
ne uklapaju se u profil publike (kao pre) niti bi prodali (onima koji kupuju..)
Reklama caruje! reklama je sve! U svemu..

Primer - bilo koji holivudski film potrosi ISTU (ako ne i vecu) sumu na reklamu i na snimanje. Kung Fu Panda (crtani) je kostao $180 M da se napravi i na reklamu su dali $200 M....a zaradio je oko $800 M...!!!

U muzici vise nema "na duge staze" kao pre.
Juce sam negde video na webu, da je danas prosecno trajanje nekog "cool" gitarskog benda 9 meseci....toliko traje ciklus od kad ih primete, pa MySpace, pa ovo ono dok se ne zasite od njih i predju na sledeci cool band !!

pa ti vidi...

PS i pre je bilo tipova ala Timbaland...kompozitori koji su "stancovali" hitove ko ludi za razne bendove i pevace ...ali mi nismo imali pojma o tome!!

A da ne pricam kako su i nase disko kuce pre davale avanse i placale studio (! zamislite!!)..kad se setim koliko nam je, za ono vreme, puno para Zagrebacki Jugoton dao za "Master Scratch Band"..cak su nam platili avionske karte i hotel da prespavamo tamo (!!!!)
Pa, ima nešto u tome, mada opet nekako razmišljam, ako ljudima sve dostupno, zašto se ne potrude malo? Zašto se ne zanimaju malo svojim ukusom i slušaju muziku? Ne mora biti loše to što je sve dostupno i ne mora to ubiti kolekcionarski duh. Ja i dalje volim da kupim po koji original.
A Timbaland, o njemu neću ni da počnem...

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Juce sam kupio eksterni cd, a ovih dana cu pojacalo,a onda i neke fine zvucnike...jer sam dosao dotle da imam 70 gigabajta mp3 muzike na kompu, i ne slusam NISTA . Slusam ja po ceo dan, ali ne cujem. U razgovoru sa jednim kolegom saborcem skapiram da mi je sve toliko dostupno da vise ne slusam muziku. Potpuno je druga percepcija kad kupis disk,pa ga vrtis po rukama,gledas omot,procitas i vidis ljude nego kad skines mp3,i sto kaze dabear protrcis kroz 10,11 pesama i ajmo dalje.

Stoga, ja sam bar digao ruke od skidanja muzike. Jedan disk mesecno do dva, ali originala sa omotom, pa dokle stignem. Nadam se da cu u muzici uzivati bar priblizno kao nekad. Jebote, pa kad je izasao music for the jilted generation od prodigya, od mene nije moglo da se zivi. A kad je izasao tubular bells 3, lizao sam kutiju 10 dana dok se nisam vratio kuci, da ga pustim ...

Da ne pricam o starijoj ekipi sa plocama...to je tek bilo uzivanje.

mp3-cao zdravo zbogom!
Bravo! I ja sam sredio svoj mali kutak za čula...

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Industrija.
Kao što i napisah odmah ispod naslova teme...
Dve nespojive reči, osim ako se ne misli na one mašine koje štancuju diskove i ploče...

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
mainstream je prilagodjen inteligenciji mase...

...to je kao da ocekujes od Ive Andrica da uziva u "Skandalu" ili "Svetu" i literarnom bogatstvu tih textova

pomirite se s tim da je gotovo

kao sto rece jedan tip na GS - uz danasnju mogucnost da se svako muzicki "izrazi" i uz postojanje 50milijardi internet radio stanica i isto toliko myspace bandova, ljudi vise nemaju zelju ni da slusaju, a pogotovo ne da placaju muziku

ja sam licno zainteresovan kako ce se sve ovo resiti

po meni jedino uspostavljanjem nekog reda(ne u nazi smislu), jer koliko vidim u haosu bas i nema neke srece....
Samo i isključivo u nazi smislu. :P
Ili još bolje, u goli otok smislu...

Quote:
Originally Posted by MD View Post
Mislim da je ovaj dokumentarac također pokazatelj industrijskih trendova... jer su bandovi osamdesetih, bandovi sa dugom karijerom, reunioni i slično, danas stvar koja se pretpostavljam, najviše prodaje u metalu....

Ma ko će to da kupuje? Ja prvi neću...
U metalu se najviše prodaju karte, sve ostalo... c'

http://www.myspace.com/igorsimic

Last edited by zlobisha; 01-01-2010 at 06:30 PM.
zlobisha is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules