Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 22-12-2009, 07:59 PM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: UAD snizio cene plagova + bandlovi

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Poenta nije bila u tome da neko treba da sedne, nauci DSP i programira plugove, ali posto je "audio engineering" u pitanju jasno je da je pozeljno poznavati bar tehnicke osnove necega...sama rasprava, koja ima za bazu argument "meni to zvuci dobro ili ne" i tu se zavrsava, mi bas i nema karakter ozbiljnosti bar kad postoji mogucnost za egzaktnu proveru necega...pogotovo jer sam video dosta primera gde ljudi tvrde da neki plug radi nesto sto ne radi - na kraju krajeva more je threadova na netu kad je ta tematika u pitanju..
Tehnicke osnove DSP-a ti nisu dovoljne da doneses sud o bilo cemu sto ti se na trzistu nudi, od profesionalne audio opreme, pogotovo sto nemas uvid u source plug-in-a niti u bilo koji detalj konstrukcije. Osim teorije, koja je znacajna, u DSP je jako bitna i tehnologija pod kojom se radi (konkretan procesor, biblioteka, platforma,... itd)... i bez poznavanja tih konkretnih tehnologija, bilo kakvo ozbiljnije razumevanje pojava ne moze da se desi. Pri tom je proucavanje tehnologija DSP obrade, sve drugo, samo ne osnova DSP.

Ja tebe razumem sto pokusavas da definises sta bi jedan audio inzenjer trebao da zna da bi mogao valjano da obavlja svoj posao, ali na zalost ja licno ne vidim da ce mu bilo koje "lagano" poznavanje ove materije doprineti boljem razumevanju "sta se tu, u stvari, desava", ako vec ne moze, samo na sluh, da proceni upotrebljivost nekog alata.

Tako da nisam zeleo da degradiram "inzenjering"... nego samo ne mislim da ga treba stavljati svuda gde se primeti zgodno mesto, iako, realno, nema smisla.

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
AES sam spomenuo kao neki primer organizacije koja bi mogla da "odradi" u najmanju ruku mythbusting "analognih" plugova kojih je more, bar u neko poslednje vreme..verovatno sam se krivo izrazio, jer u sustini ne tvrdim da oni rade standardizaciju ili neki check plugova generalno, ali ne bi bilo na odmet...cisto kao ideja
....
AES postoji veoma dugo, kao i EBU, mnogo pre digitalnog audija... a o PC audio procesingu i da ne govorim ... i siguran sam da imaju neki JAK RAZLOG zasto se, u to sto ti predlazes, nikada nisu petljali, a kako vidim... nece i dalje...

Pretpostaviti da se oni toga nisu setili, je blago receno, preterivanje.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 22-12-2009 at 08:01 PM.
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules