Quote:
bilo bi super da mogu preko jednog posta da ti objasnim sve ono sto sam godinama kapirao o mixanju
Za Bass - ne znam koji je "izvor" u pitanju tj to je vst? Treba da bude kontrolisan i skoro bez dinamike da bi "seo" kako valja. Pomaze i dupliranje pa tretiranje oba kanala razlicito...probaj to recimo
Za drums - opet kontrolisan sound, a da ne postoji efekat pumpanja i prstanja...tu je sustina u znanju kompresije tj koja je sredina izmedju prekompresovanog zvuka i nedovoljno kompresovanog, sto se po meni uci godinama. Kompresija je u sustini vrsta distorzije tako da uvek dobijas dodatne harmonike sto bas i nije pozeljno u gornjem delu spektra (ne uvek). Kompresiju (kao i saturaciju) bi bilo bolje primenjivati kao kumulativni efekat nego odmah radikalno
Najbitnije, opet po meni, je da ustanovis koji je/su elemenat/ti "vodeci i oko njih gradis pricu. Znaci pre kompresije/eq i ostalih zajebancija napravis dobro izbalansiran mix, a u tome pomaze da imas vise vrsta slusanja kao i kakav/takav prostor da bi mogao da dobro "ubodes" bass koji je bar u ovom zanru jako bitan jer bi on sa drums trebao da vozi groove. Nakon dobro postavljenih nivoa elemenata se tacno cuje sta je problem i koji ti alat treba da bi to resio. Tu pomazu fx, panning, comp, eq, itd
Ne znam da li ce ti ovo pomoci, par stvari koje znam iz prakse
Poz
|
Znam da nije moguce da se to objasni preko jednog posta.

U svakom slucaju bio si mi od velike pomoci i hvala ti sto si utrosio svoje vreme na mene.
Pozdrav