Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 14-10-2008, 07:56 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Ozvučavanje bubnja-compressor

Quote:
Originally Posted by sasa.ivkovic View Post
Juce sam sa kolegom bubnjarem proveo pola dana, poku?avajuci zajedno sa njim da namestim farbu za njegov bubanj. Bili smo u gara?i, ne ba? akusticnoj prostoriji, jer smo smatralli da ako tu namestimo da zvuci kako valja, u nekom akusticnom ambijentu bice laka prica.
Ima već jedno deset godina kako nisam u "live" priči, ali nadam se da se za to vreme principi rasprostiranja zvuka nisu drastično promenili.

Hajde onako napamet da ka?em da je pristojna jačina za live nastup nekih 100dB SPL. U gara?i se do tog nivoa jačine stigne već sa neozvučenim bubnjem. Ako poku?ava? da "na?timuje?" razglas u takvom okru?enju me?anje izvornog i procesovanog zvuka je veliko, zar ne? ?to manji prostor, to manje mesta za zvuk razglasa. Dakle, sve vreme slu?a? me?avinu ?ivog bubnja i razglasa, i samim tim je te?ko shvatiti koje intervencije na mikseti zaista imaju smisla.

Quote:
Originally Posted by sasa.ivkovic View Post
Po?tujem svaku reč tvog (i svačijeg dobronamernog) komentara, ali objasni mi kako je u toj neakustičnoj prostoriji (gara?i) bubanj preko Dynacord-a zazvučao stvarno debelo, osetno bolje nego preko 03D.
Slučajno. Jednostavno se "potrefilo" da miks izvornog bubnja i "boja" miksete zajedno dobro rade u toj gara?i. Kao ?to sam rekao ranije, zvuk koji čuje? u gara?i nije zvuk razglasa po sebi, već debela me?avina originala i procesovanog zvuka.

Jedini način da sazna? kako neki razglas zaista radi je da ga stavi? u koliko-toliko realnu situaciju, tj. u veći prostor u kome će razglas moći da bude bitno jači od samog bubnja bez opasnosti od mikrofonije.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit) Dakle, nije do ljudskog, već do prostornog faktora

Last edited by awacs; 14-10-2008 at 07:59 PM.
awacs is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules