|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja. Tako je barem meni bilo. Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati. Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno. Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim tri ili ceteri. Jedan se na drugi nastavlja. Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike. Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju. Grdjevincka fizika Zasto je potrebno imati tezak zid za dobru zvucnu izolacijau? Osnovno je da znamo da svaki material u raznim frekvencijama razlicito djeluju. Ako imamo naprimjer jedan vajnski zid, koji ima Masu 300 kg/m? onada je je njegova svucna isolacija. Kod 63 Hz 38dB 125 Hz 38dB 250 Hz 38 dB 500 Hz 43 dB 1000 Hz 52 dB 2000 Hz 60 dB 4000 Hz 68 dB Evo vam i jedna Formula R=20*log(f*m)-45,4 dB R=zvucna izolacija u dB f = Frekvencija m= Masa (tezina)zida u kg/m? Da ja to skratim, zvucna izolacija se dize proporcjonalno sa frekvencijom i tezinom materijala. Znaci 10 puta veca frekvencija jeste 20dB jace smanjene glasnoca, 10 puta veca masa Isto 20 dB. . Soba u Sobi Da tu isto nesto napisem jer su vam vajnski zidovi naj cesce gotovi. -Pazite na to da vam vajnski i novi zid nemaju nikakvi fizicki dodir jedan za drugim!!!!! -Ako koristite orginal konstrukciju uzmite minimalno 100mm profil -Ako radite soba u sobi sistem nemojte zanemariti pod. Jer se priko njega prenosi veliki dio energie. ubiti bi trebali unutrasnji zid staviti na pod koji je odvojen od vajnskog zida. A sam on mora biti elasticno uradjen. Ili morate postaviti sami sid elasticno. -Pazite na tezinu ploce trebalabi imati tezinu 10 kg/m? -Minimalno staviti duple ploce. Ako satvite samo jednu polcu imacete problem sa rezonancijom samog zida. Posto je to nekontrolirano nije pozeljno. Ali otom kasnije vise. standarnde rigips ploce i kostrukciju. Koje moraju biti sa obodvje strana poplocane 2x12,5mm dabi se dobijo ovaj rezultat. Profil debljina zida ukupno Zvucan izolacija 50mm 100 mm 50dB 75mm 125 mm 52dB 100mm 150 mm 53dB Ako idete na sistem zid, konstrukcija, Gipsploca. Onda imate negdje Svucnu izolaciju ok 10-15 dB. Samo jos nesto o Staklu. 6 mm jako staklo ima Zvucnu izolaciju 28dB. 12mm 31dB Na stranici od firme Knauf mozete downloaddati cili katalog. Tamo imate sve podatke, I nacin montaze razni sistema. Sobna Moda ( stojeci val u sobi) Zasto su male sobe ubiti tako tesko acusticno optimirati. Pridpostavljam da je to kod nas naj veci problem. Jer smo ograniceni sa mjestom. Zato cemo poceti sa modama sobe. kako moda nastaje!??! Ako se jedan zvuk izmedu dva zida tako reflektira da amplituda stigne jedna na drugu u sobi, onda dolazi do isbrsavanje ili pojacanje signala. Na ovoj stranici imate jednu animciju. http://mb.abovenet.de/allabout-hifi/index.php?PHPSESSID=30ded3edbaae81d2e35860008178d3 cf&topic=231 naj dublju modu sobe mogu vrlo lako izracunati( to je cista matematika i nema nikakve mudrolije) f =c/(2*d) c=Brina zvuka, Duzina sobe ( ili razmak zidova) naprimjer Duzina sobe 4m 344*/(4*2)= 43 Hz Znaci moja naj dublaj moda sobe je 43 Hz dalje se vidi da jos dublaje frekvencija vise nemoze stat izmedju dva zida!!! Znaci nemoze vise doci do inteferencija.!! Razlikuju se tri vrste moda, Axial,Tangential i Oblique. (to vridi za cetvero kutne sobe) Stim da su axialne mode za nas naj gore. Sada mogu te razlicite mode interagirati. I moze doci do jakog pojacana signala u odredjenoj frekvenciji. Sta mislim stim reci je. Ako su razlicite mode u sobi sbivaju blizu jedan poraj druge. Mozete biti sigurni da cete morati tu agirati sa nekim absorberom. To se sve moze rucno izracunati, ali vas bas od toga zelim spasiti. Ima na netu nekoliko dobri stranica koje vam mode racunaju. (Trazite naprimer pod Raummoden. ) Ali evo vam odma jedan linkhttp://www.hunecke.de/de/rechner/raumeigenmoden.html Mozete vizualno vidjeti sta vam se desava u sobi. Crno je glasno bjelo tiho (Ako kazem tiho onda to stvarno tako mislim) Moze biti da se u rupi stvarno nista necuje i to vec kod relativo mala glasnoce. Kako se te mode naj boje mogu dobiti u red. To je na drugom threadedu thema absorberi. Jer tu imamo naj vise problema u malin sobama to je stvarno elementarno!!!!! Jer nemamo inace nikakve kontrole nad basom. Mumla i bruji. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Akustika za malu reziju | DzoniPFC | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 12-09-2009 01:27 PM |
UAD-1 1. dan... da li je sve u redu ? | Snimatelj | DSP forum | 19 | 16-04-2009 09:12 AM |
Akustika kluba | Yeahlenn | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 17-12-2007 11:09 AM |
Akustika prostorije za slusanje muzike | Tiki the Boyler | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 25-11-2004 02:12 PM |