Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 20-06-2007, 01:25 AM   #1
Shining-Shitbox
Junior Member

Shining-Shitbox's Avatar

Question koji Midi key kontroler preporucujete?

opet ja,

imam problem sa odabirom midi klavijature-kontrolera, jer sam na netu citao sasvim razlicite recenzije i korisnicke komentare. i ostao totalno zbunjen. ovako, uslovljen sam kintom, tako da u obzir dolaze klavijature do 130-140$, ali nisam uslovljen ovdasnjom ponudom, tj. klavijaturu narucujem i dobijam iz USA, tako da imam veci izbor i manje cene su u igri. naravno, pikiram na jeftinijie kontrolere sa 25-32 dirki. frka je sto se ne smem zajebati da kupim falicnu klavijaturu, tj. taj rizik moram da svedem na minimum, jer mi burazer kupuje ovu klavijaturu i salje po ortaku. moj brat pojma nema nista o muzickoj opremi, tako da on ne moze da ej proveri, a ko ce nazad u USA da salje radi zamene?!

sad, sta je meni bitno:
- sto vise potova, klizaca, tastera, za kontrolu velikog broja parametara na VA modularnom sintu
- da potovi reaguju tek kada predju preko memorisane vrednosti, tj. da ne skacu odmah na trenutnu vrednost njihovog polozaja. ovo mi je najbitnije.
- da potovi/klizaci budu kvalitetni i cvrsti, relativno pouzdani.
- da klavijatura ima prosecan aftertouch i relativno solidne dirke itd. nisam klavijaturista, vec gitarista, ovo mi treba vise za manipulaciju zvukom, dron padove i efekte, tako da prednost dajem potovima i klizacima nad samim dirkama. mada, opet, mora biti svirljiva, bar u mojim skromnim prohtevima.
- pozeljan je i LCD ekran sa sto realnijim prikazom, napr. vrednost pota i ime parametra koji se kontrolise.
- posto uskoro necu kupovati midi klavijaturu, pouzdanost i postojanost mi je veoma bitna.
- bitno mi je da postoji neka HOLD opcija ili slicno, gde bih mogao da odsviram akord i onda da sa obe ruke zavrcem i davim potove. sad, neke klavijature imaju kao taster/dugme, dok mozda mogu assignovati i bilo koji taster povezavsi ga sa kontrolama samog sinta - to jos moram proveriti.

nedeljama pretrazujem po netu sta bih mogao da kupim i sveo sam izbor na sledecu ponudu. sad, neki kontroleri s bolji ovde-onde, neki su na drugom mestu bolji a tu pucaju, ali verujem da ovde ima ljudi sa iskustvom pa mi treba savet sta da odaberem.

1)
E-MU Xboard 25 USB/MIDI Controller

OK, 130$, 16 potova, nazalost bez klizaca i tastera, i ne znam kako potovi reaguju (datj. li su tzv. pick-up, rade tek kad predju memorisanu vrednost ili odmah), OK mod i pitch tockici, skroman 3 - alfanumericki displej. deluje mi OK, zbog silnih potova, mada neke recenzije na netu ukazuju na los kvalitet tastera.

2) M-Audio Axiom 25 25-Key USB MIDI

140$, citao sam da imaju solidne dirke i OK ove gumene padove. displej je lep, jasan, ali iako je velik, ne ispisuje ime preseta i ime funkcije. 8 endless rotary potova, citao sam recenzije da se ljudi ne znalaze bas sa njima. mislim, meni je najbitnije da "pamte" memorisani preset i da reaguju tek kad predjem preko prave vrednosti parametra u patchu. bitno mi je to mnogo, da bi suptilno i fino mogao da uticem na zvuk, bez jakih, nezeljenih promena. OK su i ovi tasteri za kontrolu sekvencera, sto bi mi bilo OK. koliko sam skapirao na netu, najbolje strane ovog kontrolera su dirke i ovi osetljivi padovi za uzivo sviranje ritam zvukova. potovi su malo kriticni, kako kazu recenzije.

3) Edirol PCR-M30 32-Key MIDI

rucica za pitch/mod, mada meni neukom tockici deluju primamljivije i bolje. klizaci, recenzije kazu slabijeg kvaliteta, 8 endless rotary potova (ne znam da li pamte memorisanu vresnosti i na nju reaguju ili odmah pcaju), 3 alfanumericki displej, dosta assignable tastera, recenzije kazu OK dirke, i solidan kvalitet izrade. 130$ bilo gde na netu, nov nasao kod eBay prodavca za samo 99$. zaista jeftino.

4)
Novation Remote 25 LE

nasao za 100$, kazu solidne dirke, 2 grupe x 9 potova/tastera, pitch/mod ruchica osrednjeg kvaliteta, xy axis kontroler - mnogi se zale da slabo radi, odlican displej sa imenom i vrednostima parametara koji se kontrolise, tasteri za kontrolu sekvencera, da ovaj sigurno ima i
"pick up" opciju na potovima, gde pot utice na zvuk tek kad zakaci zadatu vrednost. zale se i da su potovi nejednake mekoce, tj. da su neki labavi, a drugi da se jedva okrecu.

meni klavijatura prvenstveno treba radi svirke i kontrole
skoro kupljenog Nord Micro Modular VA sinta, koji je prejebena masina i evo danima/nocima se odusevljavam njegovim mogucnostima.

u sustini, verujem da su svi ovi kontroleri manje-vise losije izrade, ali ja sa tim $$$ raspolazem i pocetnik sam u midi opremi i hardverskim sintovima. 15 godina sviram gitaru i kroz ruke sam propustio mnooogo gitarske opreme, ali ovde sam totalni duduk i uzdam se u vasu pomoc. sad, u roku od par dana bi trebalo da se odlucim za konacnu opciju, te sam otvoren za sve savete i komentare.

hvala puno unapred...
pozdrav!

Last edited by Shining-Shitbox; 20-06-2007 at 01:30 AM.
Shining-Shitbox is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules