Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 31-10-2006, 11:11 AM   #19
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Apsolutni sluh

Bas me zanima ovo oko Bitch- ove bolne reakcije. Otprilike mi je jasno o cemu prica, ali se meni to recimo javlja kada su dva instrumenta ili vokal i instrment u neskladu po pitanju stima.

Moja interpretacija, koja ujedno opravdava i moju tezu je da kod ljudi sa tako dobrim sluhom se u jednom momentu stvara navika, pogotovo ako sviraju instrument sa fixnim stimom kao sto je klavir (manje-vise) ili klavijatura, gde je A uvek 440 hz (osim ako drugacije ne odredis).

Ja recimo, ne mogu da sa 100% sigurnosti (i tacnosti) otpevam neki ton bez ikakve intonacije, ali ga zatoo lakse prepoznam odsviranog. Opet, ne kao 440 hz vec kao "nesto oko A". Nekada se desi i da pogresim za polu stepen, ali to spada pod nesavrsenost sluha, a dosta cesto to zavisi od samih vremenskih uslova, vazdusnog pritiska, buke na bini (ovo je inace zesce zajebano gde sam na jednom TV snimku ukapirao da je "dojajna" svirka u stvari bila debakl jer smo stvarno sve i odsvirali dobro i otpevali, ali sve za transponovan polustepen u odnosu na bend, cisto kao suza... )
Iskreno, ne mogu da provalim da li je neki "A" 440 ili 438 samo cuvsi ga, mada kada cujem i 440 i 438 cujem razliku.

Mene interesuje sledece (pitanje za Bitch-a);
Da li si ti taj bol izazvan nesavrsenoscu stima dozivljavao i pre nego si poceo da pohadjas muzicku skolu, ili se to desilo tek nesto posle.

Jako me to zanima, jer ja i dalje tvrdim da apsolutan sluh ne postoji, vec samo dobar.
Zasto?
Zato sto je sam temperovan sistem vestacka tvorevina i pod uslovom da neko i ima apsolutan sluh, on bi za pojmove 99% nas pevao fals, jer bi pevao matematicki ciste oktave, a to u temperovanom sistemu nije slucaj...

Ajde, sad bas kad smo oziveli ovu temu, da vidimo gde cemo zavrsiti...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules