Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 10-12-2005, 04:14 PM   #1
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Default ..mixdown vs. recording..

zaintrigiralo me je zasto neki od vas ne rade mixdown (rendering) vec snimaju krajnji rezultat u realtime-u (wavelab) tako da sam napravio mali test.

koristio sam 3 audio fajla za proveru (16bit, 44.1kHz):

1. mixdown (render) iz ableton live-a
2. snimanje uzivo u sound forge (routing asio -> wave driver, sf ne podrzava asio driver)
3. snimanje uzivo u wavelab (asio)

nakon uporedjivanja, nisam mogao da uocim cujne razlike..

na moje iznenadjenje, nakon obrtanja faza nije doslo do ponistavanja, a sto je jos cudnije, ni u jednom od 3 navedena programa rezultat nije bio isti.

u live-u (nakon preciznog namestanja), kick se jos malo nazirao dok se vecina donjeg spektra izgubila.
u sf-u, kick je potpuno nestao, dok je sve ostalo bilo prisutno.
u wl-u, nesto potpuno cudno se desilo, kick je postepeno nestajao kako je fajl isao ka sredini i opet se vratio na kraju, tako da je rezultat izgledao ovako >< !??

sto se tice analize spektra, kao sto mozete videti na grafiku, live je najtisi, sledi soundforge, dok je pobednik wavelab.
napominjem da razlika pocinje da se raspoznaje tek nakon 9kHz, i postepeno raste sa povecanjem frekvencije gde je razlika i do 3 dB..

bilo bi dobro da neko napravi test i sa ostalim sekvencerima (sx, nuendo, sonar, protools, logic)
lesha is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules