Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-12-2004, 08:34 PM   #11
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ma ja san neki dan proda emulator e4x turbo za 500? i to zajedno sa skazi cd rom-om, jaz driveom i sa 3 medija. prakticki (kad vidin koliko kosta cd rom, jaz i mediji) san ga da besplatno, ali mi je ionako samo kupi prasinu u studiju.
istina je da zvuk iz njega nije jednak onome iz konjutera (kad sviras isti sample) ali je pitanje sto je bolje. osim toga, to su tako male razlike da ja mislin da je novac bolje investirat u nesto pametnije a ne u hardwarevski sampler.
ok, ko ima love za bacanje i vise voli hardware, neka koristi sto mu je draze, ali meni se vise isplati za tu lovu uzet neki dobar mic, monitore, karticu ili nesto drugo.

bdv: doma jos iman akai so1, ako nekoga zanima?!?!
Old 16-12-2004, 08:47 PM   #12
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

To je sad vec relativno. Moja saznanja i interesovanja (ne bas velika) su prestala sa AKAI s3000i. To je bila tako skupa sprava gde si za 3500 hiljade dem dobijao cak 8 mb Ram-a( za jos 8 mb je bila doplata oko 800 dem), sto je u praksi znacilo da nisi mogao da ucitas bas sve setove bubnja. Nebalansirani out-i i komplikacija pri rukovanju... Nikad mi se nije svidjalo. Istina, nisam radio sa novijim Emu samplerima, pa cak ni sa novijim Akai-jem. Moguce je da tu okvirno postoji nesto, ali nisam siguran da se isplati tih para. Novi Vst instrumenti su doneli znacajno poboljsanje u zvuku i jos ako imas malo znanja i vestine, moze sve to da ispadne dobro.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 09:26 AM   #13
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

nego, da se vratimo na temu.
ja san na zadnjon ploci sto san radi koristi iskjucivo groove master drums. to su gotovi bubnjarski loopovi i uglavnom ih koristin onakve kakvi jesu, a tu i tamo napravim kakav break ili dodam jos poneku udaraljku, ali nastojin ne konplicirat... e da, jos dodam reverb.

od akai cd-a koristin double platinium drums, n.y. drums works, peter eskin drums, latin groove factory, liquid grooves...

novi stylus nisan jos prova, a starega nisan bas puno koristi.
Old 17-12-2004, 10:13 AM   #14
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Slazem se sa Goranom da ima razlike; ali sto kaze Sandro sve je stvar ukusa! A kad je moj ukus u pitanju... definitvno navijam za hardware!!!
Evo bas me sad podsjetiste da se malo poigram sa AKAI Z8...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 12:40 PM   #15
Goran
Stara Rumski Elita 2003.

Goran's Avatar

Sandro, to je za ovaj nas nivo potreba najpametnija opcija, jer dobijes sve u paketu, i groove (sto je najvaznije), i dobro snimljen bubanj, itd. Za ove varijante koje koriste Vlado Georgiev, Oliver Dragojevic itd. hardware-ski sampleri (a narocito Emu, AKAI se ne moze time pohvaliti) imaju ogroman headroom i veoma jak izlazni signal. Kad te semplove "nabudzis" interno i izbacis ih po kanalima u mixer, oni postaju sve konkretniji, puniji, imaju mnogo vise punch-a i tada veoma dobro "rade" u martici. Za basove je to takodje veoma korisna sprava, sa istim rezonom.
Ticky, bas bih volio da cujem tvoje misljenje za Z8.
Goran is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 03:19 PM   #16
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Ako je slu?ajno neko zaboravio:
PC sampler = Memorija + Procesor + ostalo + AD/DA konvertori + Software za sampling
Hardverski sampler = Memorija + Procesor + ostalo + AD/DA konvertori + Software za sampling
...I verovatno neki mali patuljci unutra koji navodno ?ine da zvuk bude bolji nego u prvoj varijanti?
:roll:

Mislim placebo efekat je jako mo?na stvar, to se uvek iznova pokazuje.

A "naravno" da je hardware-ski sampler bolji od kompjutera, ne?emo valjda dozvoliti da neko pomisli kako neki klinac na PC-ju od trista evra i kartici od sto sa "besplatnim" softverom ima isti sound kao mi na na?em skupo pla?enom akai sampler-u. Onda bi ispalo da smo bacili pare i ko zna ?ta jo?.
A svi oni po belom svetu ?to rade sa softwareskim samplerima, la?u, majku im njihovu, mora da su im platili za to. A kod ku?e garant svi imaju po jednog ili vi?e akai-a. 8)

...

DFH definitivno, ali ja volim nadrkan bubanj. Za instant rezultate sa pop-i?ima Artist drums, mada su mogli da u?ine uslugu ?ove?anstvu i da snime sve to i suvo, bez reverba.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 03:37 PM   #17
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ja bih voleo da mi neko demistifikuje tu stvar. Non stop slusam o hardveru koji je bolji od softvera, a u stvari se sve na kraju svede na .wav ili .aiff koji tesko mogu da budu i bolji i losiji nego samo onakvi kakvi su semplovani. Mozda sam glup, ali uz sve napore, ja jednostavno ne kapiram pricu. Da li hardver jos unapredi sempl (koji onda i nije bas dobar) ili ga softver degradira (iako na kraju sve prolazi kroz softver). Voleo bih da ako neko ima egzaktno objasnjenje da ga podeli samnom i ostalima jer izludeh od lupanja glavom pokusavajuci da skontam.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 04:17 PM   #18
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Ako je slu?ajno neko zaboravio:
PC sampler = Memorija + Procesor + ostalo + AD/DA konvertori + Software za sampling
Hardverski sampler = Memorija + Procesor + ostalo + AD/DA konvertori + Software za sampling
Samo si zaboravio da "ostalo" u PC varijanti biraju najcesce krajnji korisnici, ili poluobrazovani prodavci u prodavnici racunara, dok kod "tvrdih" semplera to rade mali zuti patuljci...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 04:38 PM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Samo si zaboravio da "ostalo" u PC varijanti biraju najcesce krajnji korisnici, ili poluobrazovani prodavci u prodavnici racunara, dok kod "tvrdih" semplera to rade mali zuti patuljci...
Pa ka?em ja za patuljke...

...Ali si ovim i sam rekao: Nema neke specijalne razlike izme?u dobro sklopljene kofiguracije sa dobrom karticom koja ima vi?e izlaza i sabire se kroz hardware-sku miksetu u odnosu na istu varijantu sa hardware-skim samplerom:
Uostalom to je negde to i po ceni: Koliko ko?ta pc i recimo 12 kanala motu-a + Giga studio? Sli?no kao Akai sampler.

Ali zato ne mo?e? sa Akai samplerom da se prillju?i? na net i da post-uje? na rumski forumu
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2004, 08:52 PM   #20
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Goran je u pravu...hardverski sempler je druga prica,upravo zbog konvertora.Konvertori na vrhunskom sempleru(ili bilo kojem uredjaju,klavijaturi,...) upareni sa dobrim konvertorima npr. na zvucnoj karti uticu na zvuk sempla upravo onako kako je to Goran opisao,dobije se jak,siguran zvuk s kojim je mnogo lakse raditi...Jos jedna bitna stvar su efekti i filteri na,recimo vrhunskim Emu semplerima...kazu da ovaj Emulator X moze da stane rame uz rame uz najbolji hard:roll: Ova prica me malo podseca na onu Hardware Synths VS. Software Synths...jeste a nije...

Ne znam sta bi bilo kada bi iz out-a sample iz soft samplera provukli kroz neki dobar AD/DA konvertor pa vratili u komp...mozda bi tada "simulirali" hard sempler :roll:
zmaj is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules